แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Utilization of a continuous microwave oven for rice bran stabilization and preservation of antioxidants and phenolic compounds

LCSH: Kasetsart University -- Theses. M.S. (Food Science) 2020
Classification :.LCCS: TP435.R3
LCSH: Kasetsart University. -- Department of Food Science and Technology -- Theses
LCSH: Rice bran -- Preservation
LCSH: Phenols
LCSH: Microwave ovens
LCSH: Microwave heating
LCSH: Antioxidants
Abstract: Rice bran is a byproduct during the milling process of brown rice. Rice bran lipid is hydrolyzed to free fatty acid during storage because of enzymatic reaction of lipase. Free fatty acids are oxidized rapidly by lipoxygenase enzyme and causes rancidity which makes short shelf life of rice bran. In this study, the effects of continuous microwave oven heating time and temperature on stabilizing of rice bran were studied to extend the shelf life of rice bran. The effects of continuous microwave heating and temperature on free fatty acid, peroxide value, 2-thiobarbituric acid value, antioxidant activities, total phenolic and vitamin E content in stabilized rice bran were examined. Raw rice bran was adjusted to 21% moisture content. It was heated in a continuous microwave oven at 6,400W, 2,450 MHz for 15 minutes 45 seconds. Then, it was packed in zipper-top bags and stored at 4 and 25 °C for 16 weeks. After 16 weeks, the free fatty acids of raw rice bran stored at 4 and 25°C increased from 4.42 to 35.78 and 53.24%. Overall, microwave treated rice bran didn't have a significant change along storage time. The peroxide value and 2-thiobarbituric acid value of raw rice bran stored at 4 and 25°C significantly increased and were higher than microwave treated rice bran. The antioxidant activities, total phenolic and vitamin E content in raw rice bran significantly decreased and were lower than microwave treated rice bran. Results showed that hydrolytic reaction and oxidative rancidity of rice bran can be prevented by continuous microwave heating and then packed in zipper-top bags and stored at 4°C for up to 16 weeks.
Kasetsart University. Office of the University Library
Address: Bangkok
Email: tdckulib@ku.ac.th
Role: Thesis Advisor
Role: Thesis CO-Advisor
Created: 2020
Modified: 2025-08-04
Issued: 2025-08-04
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
URL: https://www.lib.ku.ac.th/KUthesis/2563/pattarabhorn-pon-all.pdf
TP435.R3 .P38
eng
DegreeName: Master of Science
Descipline: Food Science
©copyrights Kasetsart University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 pattarabhorn-pon-all.pdf 2.95 MB
ใช้เวลา
0.024575 วินาที

Pattarabhorn Pongrat
Title Contributor Type
Utilization of a continuous microwave oven for rice bran stabilization and preservation of antioxidants and phenolic compounds
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Pattarabhorn Pongrat
Sirichai Songsermpong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Sirichai Songsermpong
Title Creator Type and Date Create
Improvement of frozen rice noodle by using blended flour from annealed pre-germinated brown rice flour
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Onanong Naivikul;Sirichai Songsermpong
Onamon Chongsrimsirisakhol
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of microwave heating conditions on physico-chemical properties of rice comparing with conventionally aged rice
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Sirichai Songsermpong
Tuan, Quoc Le
วิทยานิพนธ์/Thesis
Properties of rice grain after radio frequency heating for controlling sitophilus oryzae
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Sirichai Songsermpong ;Weerachet Jittanit
Pisith Sok
วิทยานิพนธ์/Thesis
The process development of protein-enriched instant noodles by using a continuous microwave oven
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Sirichai Songsermpong;Onanong Naivikul
Aujcharaporn Pongpichaiudom
วิทยานิพนธ์/Thesis
Characteristics and process optimization of rice snack (Khao Tan) puffing by home microwave oven
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Sirichai Songsermpong;Weerachet Jittanit
Vattana Mom.
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of instant Mung Bean vermicelli production by microwave and extrusion technologies
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Sirichai Songsermpong;Weerachet Jittanit;Pinthip Rumpagaporn
Tien, Nguyen Phung.
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of levilactobacillus brevis TISTR 860 and lactiplantibacillus plantarum TISTR 951 on gamma-aminobutyric acid and other physicochemical properties in fermented rice flour and rice noodles (Kanomjeen)
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Sirichai Songsermpong
Chonnipa Chittrakhani
วิทยานิพนธ์/Thesis
House Crickets raising and processing in promoting human nutrition and food security
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Sirichai Songsermpong
Bawa, Michael
วิทยานิพนธ์/Thesis
Utilization of a continuous microwave oven for rice bran stabilization and preservation of antioxidants and phenolic compounds
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Sirichai Songsermpong
Pattarabhorn Pongrat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Weerachet Jittanit
Title Creator Type and Date Create
Properties of rice grain after radio frequency heating for controlling sitophilus oryzae
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Sirichai Songsermpong ;Weerachet Jittanit
Pisith Sok
วิทยานิพนธ์/Thesis
Improvement of functional properties of dried egg white via different pretreatment methods
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Sanguansri Charoenrein ;Weerachet Jittanit
Wattinee Katekhong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of colored time temperature indicator (TTI) : based on non-enzymatic browning for drying process and quality monitoring of pumpkin seed
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Waraporn Boonsupthip;Panuwat Suppakul;Weerachet Jittanit
Zahoor Uddin
วิทยานิพนธ์/Thesis
Characteristics and process optimization of rice snack (Khao Tan) puffing by home microwave oven
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Sirichai Songsermpong;Weerachet Jittanit
Vattana Mom.
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of instant Mung Bean vermicelli production by microwave and extrusion technologies
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Sirichai Songsermpong;Weerachet Jittanit;Pinthip Rumpagaporn
Tien, Nguyen Phung.
วิทยานิพนธ์/Thesis
The encapsulation of cinnamon essential oil by various techniques and their properties
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Weerachet Jittanit
Kean, Socheata
วิทยานิพนธ์/Thesis
Study of different drying techniques on physicochemical properties, energy consumption and protein qualities of cricket and silkworm pupae
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Wasaporn Preteseille Chanput;Weerachet Jittanit
Teeranan Chaowattanakul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 8
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,248
รวม 2,256 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 203,961 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 346 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 304 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 170 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 44 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 27 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 9 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 7 ครั้ง
รวม 204,868 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.124