แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Molecular cloning and allergenicity study of tropomyosin from shrimp commonly consumed in Thailand

LCSH: Kasetsart University -- Theses. M.S. (Biochemistry) 2020
Classification :.LCCS: QP552.M93
LCSH: Kasetsart University. -- Department of Biochemistry -- Theses
LCSH: Tropomyosins
LCSH: Food allergy
LCSH: Allergy
LCSH: Shrimps
LCSH: Immunoglobulin E
Abstract: Allergy is a type I hypersensitivity reaction, which is mediated by immunoglobulin E (IgE) antibodies and stimulated by a number of substances including food. Upon consuming food containing allergens, IgE molecules are produced and stimulate allergic reactions varied from rash, red eyes, runny nose, diarrhoea, trouble breathing or even death. Crustacean is group of the most common allergenic food in both children and adults. The major protein allergen mediated allergic reaction of crustaceans is tropomyosin. Tropomyosin is a highly heat-stable protein, which is an alpha-helical coiled-coil homo-dimeric structure. The amino acid sequences of tropomyosin are highly conserved among the crustaceans. Therefore, the high sequence identity of tropomyosin induces IgE cross-reactivity among crustacean species. However, this cross-reactivity toward different crustacean species in Thailand is not well studied. To gain more information, this study aimed to identify the cross reactivity and clone tropomyosin from 8 species of crustacean that are commonly consumed in Thailand. The crude proteins were extracted from crustacean with extraction buffer at different pH and the total protein was measured. The protein profiles were compared by sodium dodecyl sulfatepolyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE). Protein allergens were probed using pooled volunteers’ sera with a history of crustacean allergy and analysed by immunoblotting, LC-MS/MS and immunoprecipitation (IP). To identify the amino acid sequence of tropomyosin, the cDNA of tropomyosin was cloned from the muscle of the other crustacean by reverse-transcription polymerase chain reaction. The result showed that the protein profiles of each species were dependent on the pH of the extraction buffer. The immunoblotting, LC-MS/MS and IP analysis revealed that the cross-reactivity among 8 species of crustacean was responsible by a few groups of proteins including tropomyosin. The amino acid sequences of tropomyosins were highly conserved among crustaceans, which suggested that tropomyosin play important role in cross-reactivity among crustacean. In conclusion, this study provided more information toward understating of crustacean allergy. These data can be further used to predict cross-species allergy, to develop allergy testing and to develop a test kit for detecting allergen contamination in the food industry.
Kasetsart University. Office of the University Library
Address: Bangkok
Email: tdckulib@ku.ac.th
Role: Thesis Advisor
Role: Thesis CO-Advisor
Created: 2020
Modified: 2025-07-18
Issued: 2025-07-18
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
URL: https://www.lib.ku.ac.th/KUthesis/2563/panyarat-lau-all.pdf
CallNumber: QP552.M93 .P36
eng
DegreeName: Master of Science
Descipline: Biochemistry
©copyrights Kasetsart University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 panyarat-lau-all.pdf 5.8 MB
ใช้เวลา
0.029015 วินาที

Panyarat Laurchan
Title Contributor Type
Molecular cloning and allergenicity study of tropomyosin from shrimp commonly consumed in Thailand
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Panyarat Laurchan
Chomdao Sinthuvanich
วิทยานิพนธ์/Thesis
Chomdao Sinthuvanich
Title Creator Type and Date Create
Effects of protein hydrolysate and partial purified peptides from acanthus ebracteatus vahl on viability and apoptosis of cancer cells
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Nattanan-T-Thienprasert;Chomdao Sinthuvanich;Sasimanas Unajak
Ariya Khamwut
วิทยานิพนธ์/Thesis
Mung bean (Vigna Radiata L) seed coat aqueous extract enhances glucose uptake and lowers reactive oxygen species in insulin resistance HepG2 cells
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Sudathip Sae-Tan;Chomdao Sinthuvanich
Vipawanee Pavasutti
วิทยานิพนธ์/Thesis
Study on the albumin/starch scaffold for biocompatibility of living cells
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Wirasak Smitthipong;Chomdao Sinthuvanich
Thridsawan Prasopdee
วิทยานิพนธ์/Thesis
Molecular cloning and allergenicity study of tropomyosin from shrimp commonly consumed in Thailand
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Chomdao Sinthuvanich
Panyarat Laurchan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Determination of histamine in gryllus bimaculatus and acheta domesticus after post-harvest processing by HPLC-UV method
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Chomdao Sinthuvanich
Chayanon Chumjai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Pharima Phiriyangkul
Title Creator Type and Date Create
Proteomics alteration of banana shrimp (Fenneropenaeusmerguiensis) allergen after various food processing
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Pharima Phiriyangkul
Suparada Khanaruksombat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Proteomic study of potential allergens in prawn and edible insect
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Pharima Phiriyangkul
Chutima Srinroch
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 1
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 1,198
รวม 1,199 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 61,762 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 1,376 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 27 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 9 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 2 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 2 ครั้ง
รวม 63,178 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.124