แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Muscle characteristics of Nin Kaset Black-meat chicken and its product properties

LCSH: Kasetsart University -- Theses. M.S. (Home Economics 2022
Classification :.LCCS: TX556.P9
LCSH: Kasetsart University. -- Department of Home Economics -- Theses
LCSH: Poultry products -- Quality
LCSH: Meat -- Quality
LCSH: Proteins
Abstract: Chemical composition of breast, thigh, and drumstick of black feather (B) and white-feather (W) Nin Kaset black-meat (NKBM) were investigated. Among chicken cuts-up samples, breast meat contained higher protein with lower fat contents than those of other samples (p<0.05). The fractionation constituents revealed that myofibrillar proteins was the major component in the muscle. Monounsaturated fatty acids were found as the major fatty acids and W-NKBM exhibited higher level of linoleic acid (C18:1 n-9). No differences in transition temperatures (Tmax) of muscle proteins between samples. Chemical composition and characteristics of chicken patties produced from different levels of commercial broiler chicken meat (C), B- and/or WNKBM chickens (C: B: W) at 100:0:0 (control), 50:50:0 (CB), 50:0:50 (CW), 0:100:0 (B), and 0:0:100 (W) (w:w:w) were investigated. The increase in protein and decrease in fat contents were observed in samples contained NKBM chicken (p<0.05). Total melanin content was found in NKBM patties, particularly B-NKBM used. The lipid oxidation as thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) of samples was also determined. Samples produced from NKBM chickens showed the lower TBARS than the control (p<0.05). L*, a* and b*values of samples decreased when NKBM chickens used (p<0.05). Patties with NKBM chickens exhibited the higher cooking loss, hardness, and chewiness than the control (p<0.05). All patties from NKBM showed the lower likeness scores than that of the control (p<0.05). Flavor and overall liking of CW sample was slightly lower than the control (p<0.05). From the results, both B- and WNKBM chickens could be a good source of high quality of protein with low fat content as well as some natural antioxidants (melanin and peptides). The improvement of water holding capacity and flavor of product from NKBM chicken should be further studied.
Kasetsart University. Office of the University Library
Address: Bangkok
Email: tdckulib@ku.ac.th
Role: Thesis Advisor
Role: Thesis CO-Advisor
Role: Thesis CO-Advisor
Created: 2022
Modified: 2025-07-15
Issued: 2025-07-15
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
URL: https://www.lib.ku.ac.th/KUthesis/2565/chatchanok-kit-all.pdf
CallNumber: TX556.P9 .C43
eng
DegreeName: Master of Science
Descipline: Home Economics
©copyrights Kasetsart University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 chatchanok-kit-all.pdf 1.6 MB
ใช้เวลา
0.021761 วินาที

Chatchanok Kittawee
Title Contributor Type
Muscle characteristics of Nin Kaset Black-meat chicken and its product properties
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Chatchanok Kittawee
Siriporn Riebroy
วิทยานิพนธ์/Thesis
Siriporn Riebroy
Title Creator Type and Date Create
B-glucosidase producing bacillus spp. isolated from Thua-nao, an indigenous fermented soybean food in Thailand
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Siriporn Riebroy ;Pussadee Tangwatcharin ;Jeong Hwa Hong
Nutwara Meannui
วิทยานิพนธ์/Thesis
Muscle characteristics of Nin Kaset Black-meat chicken and its product properties
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Siriporn Riebroy
Chatchanok Kittawee
วิทยานิพนธ์/Thesis
Thanathip Suwannasopee
Title Creator Type and Date Create
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 55
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,206
รวม 2,261 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 88,041 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 1,452 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 196 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 46 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 10 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 9 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 3 ครั้ง
รวม 89,757 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.124