Abstract:
งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาผลกระทบจากการใช้ประโยชน์ที่ดินในเขตลุ่มน้ำเพชรบุรีตอนล่าง ตั้งแต่เขตกักเก็บน้ำ เขตเกษตรกรรม เขตเทศบาลเมือง เขตปากแม่น้ำเพชรบุรี จนถึงเขตเพาะเลี้ยงสัตว์น้ำและประมงชายฝั่งบริเวณปากอ่าวบางตะบูน ต่อคุณภาพน้ำในแม่น้ำเพชรบุรี คุณภาพน้ำทะเลบริเวณปากอ่าวบางตะบูน และหอยแมลงภู่ที่เพาะเลี้ยงอยู่บริเวณปากอ่าวบางตะบูน จากการศึกษาพบว่าการใช้ประโยชน์ที่ดินตลอดลำน้ำในเขตลุ่มน้ำเพชรบุรีตอนล่าง โดยเฉพาะเขตเทศบาลเมือง ซึ่งเป็นเขตเมืองและมีรูปแบบการตั้งถิ่นฐานแบบแนวยาวตามลำน้ำ (linear settlement pattern) ส่งผลให้คุณภาพน้ำที่ไหลผ่านเขตเทศบาลเมืองมีค่า TCB, FCB และ E. coli เพิ่มสูงขึ้น โดยค่า TCB มีค่าสูงถึง 49,000 MPN/100 mL ซึ่งเกินมาตรฐานคุณภาพน้ำผิวดินประเภทที่ 3 และเมื่อมวลน้ำไหลไปถึงเขตปากแม่น้ำ พบว่าความสกปรกทั้งทางกายภาพ เคมี และชีวภาพ โดยเฉพาะแบคทีเรียก่อโรคในน้ำลดลง โดยค่า TCB ลดลงเหลือ 24,000 MPN/100 mL และเมื่อไหลลงสู่อ่าวบางตะบูน ค่า TCB ลดลงเหลือ 34 MPN/100 mL เนื่องจากเกิดการฟอกตัวของแหล่งน้ำ (self purification) อย่างไรก็ตาม จากการเก็บตัวอย่างหอยแมลงภู่ซึ่งเลี้ยงอยู่บริเวณปากอ่าวบางตะบูนที่ระยะตั้งฉากจากชายฝั่ง 6.5 กิโลเมตร พบว่ายังคงตรวจพบเชื้อในเนื้อหอยแมลงภู่ ซึ่งเป็นผลมาจากสิ่งปฏิกูลที่ถูกปล่อยโดยตรงจากกระเตง ซึ่งเป็นที่พักชั่วคราวสำหรับเฝ้าฟาร์มหอย ลงสู่ทะเล ส่งผลให้เกิดการปนเปื้อนของเชื้อแบคทีเรียก่อโรค ดังนั้น จึงสรุปได้ว่าการใช้ประโยชน์ที่ดินบริเวณลุ่มน้ำเพชรบุรีตอนล่างไม่มีผลต่อคุณภาพน้ำในแม่น้ำเพชรบุรีและคุณภาพน้ำทะเลบริเวณปากอ่าวบางตะบูน แต่สาเหตุของการปนเปื้อนมาจากการจัดการสิ่งปฏิกูลจากกระเตงเฝ้าฟาร์มหอยที่ไม่ถูกต้องตามหลักสุขาภิบาล
This research aims to study on the impacts of land use in the Lower Phetchaburi River Basin towards pathogenic bacteria influences on the Green Mussels cultured. The types of land use classification were classified as the water storage areas (Phetchaburi diversion dam), agricultural areas, Phetchaburi municipality, estuary of the Phetchaburi river until the coastal aquaculture and fisheries area at Bangtaboon bay in relation to the water quality of the Phetchaburi river as well as the sea water at the estuary of the Bangtaboon bay towards the Green Mussels cultured. The study found that the land use along the Lower Phetchaburi River Basin, especially in the municipality, an urban area defined by a linear settlement pattern, shows an increase in TCB, FCB and E. coli values, with the TCB values being as high as 49,000 MPN/100 mL exceeding the water quality standard Type III. It was found that the impurities in both physical, chemical and biological water quality, especially the pathogenic bacteria in the water decreased with the TCB value decreased to 24,000 MPN/100 mL. Thus when flowing into the estuary the TCB value decreased to 34 MPN/100 mL. However, from the Green Mussels samples, which was raised in the Bangtaboon bay at a distance of 6.5 kilometers from the estuary found that the pathogenic bacteria were detected once again in the mussel samples. This is a consequence of the sewage that is released directly from Krateng, a temporary shelter for the shellfish farmers of the area. It can be concluded that that land use in the Lower Phetchaburi River Basin has no effect on the water quality of Phetchaburi and the sea water quality at the Bangtaboon bay. However, the cause of the contamination comes from the inabilities of managing sewage from the shellfish farm in accordance to the sanitation principles.