แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Effect of ozone microbubble treatment on the survival of vibrio parahaemolyticus to improve the quality and safety of pacific white shrimp

LCSH: Kasetsart University -- Theses. M.S. (Food Science) 2018
Classification :.LCCS: QR82.V53
LCSH: Kasetsart University. -- Department of Food Science and Technology -- Theses
LCSH: Vibrio parahaemolyticus
LCSH: Shrimps -- Contamination
LCSH: Whiteleg shrimp
LCSH: Microbubbles
LCSH: Escherichia coli
LCSH: Salmonella
LCSH: Staphylococcus aureus
Abstract: The interest in microbubble (MB) is increasing because of its various potential applications in field of food science and agriculture; however, there is few information of efficacy of the combination of MB and ozone (OMB) in seafood. This study investigated the efficacy of OMB in washing shrimp and on quality and safety of Pacific white shrimp (Litopenaeus vannamei) stored at 4 and 10 ºC. MB was studied in diameter and stability. Sensitivity test of E. coli, S. Typhimurium, S. aureus and V. parahaemolyticus when exposed to OMB (1, 3 and 5 ppm) and ozonated water (2, 5 and 7 ppm) for 5, 10 and 15 min at 30 ± 2 ºC was also investigated. In washing, fresh and inoculated shrimp was treated with OMB (1, 3 and 5 ppm) for 5, 10 and 15 min at 30, 10 and 4 ± 2 ºC under shaking. In shelf-life study, shrimp was treated with continuously bubbling washing of MB and OMB 1 ppm followed by microbial (TPC and V. parahaemolyticus), chemical (pH, TVBN/TMA) analysis during storage. MB sizes depended on the air inlet control and had stability during 7 weeks at 25 ± 2 ºC. MB did not have antimicrobial effect; however, OMB affected on killing four tested bacteria in sensitivity test. In washing process, OMB 1 ppm within 5 min achieved 1.9-logreduction in TPC of fresh shrimp at 10 ºC and more than 1-log reduction in V. parahaemolyticus in inoculated shrimp at30 ± 2ºC. In shelf-life study, MB and OMB 1 ppm achieved 0.6 and 1.2-logreduction in TPC of fresh shrimp, respectively before storage. OMB 1 ppm can reduce 1-log reduction of V. parahaemolyticus in inoculated shrimp after washing. During storage, TPC and V. parahaemolyticus and chemical index (pH, TVBN, and TMA) changes were not significantly different (p > 0.05) between the MB and OMB treated samples. Both MB and OMB 1 ppm were able to maintain shrimp quality up to 4 days. OMB could reduce microbial load and enhance the safety of shrimp that have been associated with pathogenic bacteria before further storage.
Kasetsart University. Office of the University Library
Address: Bangkok
Email: tdckulib@ku.ac.th
Role: Thesis Advisor
Role: Thesis CO-Advisor
Role: Thesis CO-Advisor
Created: 2018
Modified: 2025-07-05
Issued: 2025-07-05
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
URL: https://www.lib.ku.ac.th/KUthesis/2561/tran-thu-all.pdf
CallNumber: QR82.V53 .T73
eng
DegreeName: Master of Science
Descipline: Food Science
©copyrights Kasetsart University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 tran-thu-all.pdf 4.89 MB
ใช้เวลา
0.048624 วินาที

Tran, Thuy Linh
Title Contributor Type
Effect of ozone microbubble treatment on the survival of vibrio parahaemolyticus to improve the quality and safety of pacific white shrimp
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Tran, Thuy Linh
Warapa Mahakarnchanakul
Pongtep Wilaipun
วิทยานิพนธ์/Thesis
Warapa Mahakarnchanakul
Title Creator Type and Date Create
Antimicrobial activity of Thai spices against foodborne pathogens
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Warapa Mahakarnchanakul
Chitsiri Thongson
วิทยานิพนธ์/Thesis
Enumeration of ochratoxin a producing fungi in Thai coffee beans
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Warapa Mahakarnchanakul
Paramee Noonim, 1979-
วิทยานิพนธ์/Thesis
Risk management of escherichia coli in sweet basil and coriander for export
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Warapa Mahakarnchanakul;Schaffner, Donald W. ;Sudsai Trevanich;Nipa Chokesajjawate
Pornpen Morakotjinda
วิทยานิพนธ์/Thesis
Risk assessment of aflatoxin B1 in husked rice in Thailand
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Warapa Mahakarnchanakul ;Tanaboon Sajjaanantakul ;Amnart Poapolathep
Panrapee Iamtaweejaroen
วิทยานิพนธ์/Thesis
Optimization of immunoaffinity column KU-AF02 for aflatoxin detection and exposure assessment of peanut consumption in Thailand
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Warapa Mahakarnchanakul ;Amnart Poapolathep ;Ratchanee Hongprayoon
Phakpoom Kooprasertying
วิทยานิพนธ์/Thesis
Oxidative stress in clostridium perprignens and application of oxidizing agents in washing step of dreied spur pepper (Capsicum annuum Linn. Var acuminatum Fingerh.) production
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Warapa Mahakarnchanakul ;Kooranee Tuitemwong ;Sasitorn Tongchitpakdee
Unnop Tassanaudom
วิทยานิพนธ์/Thesis
Elimination of salmonella typhimurium and escherichia coli on leafy vegetables by using ozone microbubbles
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Warapa Mahakarnchanakul;Kullanart Tongkhao;Kriskamol Na Jom
Asama Phaephiphat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Metabolite profiling approach to follow the quality and shelf-life of black gram sprouts [Vigna mungo (L.) Hepper]
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Kriskamol Na Jom;Chitsiri Rachtanapun;Warapa Mahakarnchanakul
Danaipot Limwiwattana
วิทยานิพนธ์/Thesis
Application of micro-nano bubbles combined with sanitizers for washing process of leafy vegetables
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Warapa Mahakarnchanakul;Sasitorn Tongchitpakdee;Wannee Chinsirikul
Pitirat Klintham
วิทยานิพนธ์/Thesis
Distribution of bacteria in fish processing contact surfaces and biofilm formation of Raoultella ornithinolytica and Raoultella terrigena
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Warapa Mahakarnchanakul
Adisara Tantasuttikul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of ozone microbubble treatment on the survival of vibrio parahaemolyticus to improve the quality and safety of pacific white shrimp
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Warapa Mahakarnchanakul;Pongtep Wilaipun
Tran, Thuy Linh
วิทยานิพนธ์/Thesis
Biofilm formation in poultry processing plant and the assessment of cleaning
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Warapa Mahakarnchanakul
Pawarisa Boonkoy
วิทยานิพนธ์/Thesis
Assessment of mycotoxins and fungal profile in Nepalese Maize
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Warapa Mahakarnchanakul
Joshi, Prateek
วิทยานิพนธ์/Thesis
Competition between mycotoxigenic and non-toxigenic strains of aspergillus species under shifting temperature conditions
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Warapa Mahakarnchanakul
Dwipa, Retty Putri Utami
วิทยานิพนธ์/Thesis
Occurrence of heat resistant molds and their potential for mycotoxin production
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Warapa Mahakarnchanakul
Thanapoom Maneeboon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Pongtep Wilaipun
Title Creator Type and Date Create
Effect of ozone microbubble treatment on the survival of vibrio parahaemolyticus to improve the quality and safety of pacific white shrimp
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Warapa Mahakarnchanakul;Pongtep Wilaipun
Tran, Thuy Linh
วิทยานิพนธ์/Thesis
Characterization of bioactive compounds produced by actinobacteria isolated from mangrove forest soil samples in Thailand
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Pongtep Wilaipun
Konthorn Kachanuban
วิทยานิพนธ์/Thesis
Pathima Udompijitkul
Title Creator Type and Date Create
Cationic peptides derived from rice protein hydrolysate for antibacterial capacity
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Prisana Suwannaporn;Pathima Udompijitkul;Sittiruk Roytraku
Vansiri Ngamsiriudom.
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 58
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 4,743
รวม 4,801 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 182,873 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 567 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 313 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 149 ครั้ง
มหาวิทยาลัยการกีฬาแห่งชาติ = 7 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 3 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 3 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 1 ครั้ง
รวม 183,916 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.101