Effects of inoculated Ruminococcus albus KU-F152 from swamp buffalo rumen and Selenomonas ruminantium S137 from sheep rumen on feedlot performance, carcass characteristics and meat quality of cattle
Abstract:
การศึกษาครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาผลของการปลูกถ่ายแบคทีเรีย Ruminococcus albus KU-F152 ร่วมกับ Selenomonas ruminantium S137 ต่อการย่อยสลายได้ของอาหารหยาบและอาหารข้นที่มีสัดส่วนแตกต่างกันในหลอดทดลอง (การทดลองแบบ in vitro) และเพื่อศึกษาผลของแหล่งของอาหารหยาบที่แตกต่างกันในอาหารผสมครบส่วนเมื่อปลูกถ่ายแบคทีเรีย R. albus KU-F152 ร่วมกับ S. ruminantium S137 ต่อสมรรถภาพการขุนโคนมเพศผู้ตอน ลักษณะซาก และคุณภาพเนื้อโค (การทดลองที่ 2: in vivo) การทดลองที่ 1 มีการทดลองแบบ 5 × 5 แฟกทอเรียลในแผนการทดลองแบบสุ่มสมบูรณ์ที่มีจำนวน 4 ซ้ำ มี 2 ปัจจัยหลัก ประกอบด้วยปัจจัยการปลูกถ่ายเชื้อแบคทีเรียและปัจจัยสัดส่วนของอาหารหยาบต่ออาหารข้น โดยทำการศึกษาใน 2 สภาวะ คือ สภาวะอาหารเลี้ยงเชื้อพื้นฐาน และสภาวะที่ผสมจุลินทรีย์จากกระเพาะรูเมนของโค ผลการทดลองพบว่า การปลูกถ่ายแบคทีเรียและสัดส่วนของอาหารหยาบต่ออาหารข้นมีปฏิสัมพันธ์ร่วมกันต่อการย่อยสลายได้ของวัตถุแห้ง และค่าความเป็นกรด-ด่างในสภาวะอาหารเลี้ยงเชื้อพื้นฐาน (P < 0.01) สำหรับในสภาวะที่ผสมจุลินทรีย์จากกระเพาะรูเมนของโค พบว่า การปลูกถ่ายแบคทีเรียและสัดส่วนของอาหารหยาบต่ออาหารข้นไม่มีปฏิสัมพันธ์ร่วมต่อการย่อยสลายได้ของวัตถุแห้ง และค่าความเป็นกรด-ด่าง (P > 0.05) และพบว่าการปลูกถ่ายแบคทีเรียร่วมกันของ R. albus KU-F152 และ S. ruminantium S137 ทำให้การย่อยสลายได้ของวัตถุแห้งในอาหารมากกว่าการปลูกถ่ายแบคทีเรีย R. albus KU-F152 เพียงอย่างเดียว การทดลองที่ 2 มีการทดลองแบบ 3 × 2 แฟกทอเรียลในแผนการทดลองแบบสุ่มสมบูรณ์ มี 2 ปัจจัยหลัก ประกอบด้วย ปัจจัยที่ 1 แหล่งของอาหารหยาบ (หญ้าเนเปียร์หมัก ต้นข้าวโพดพร้อมฝักหมัก และต้นผสมเปลือกสับปะรดหมัก) ปัจจัยที่ 2 การปลูกถ่ายแบคทีเรีย (ไม่มีการปลูกถ่ายแบคทีเรียและมีการปลูกถ่ายแบคทีเรีย R. albus KU-F152 ร่วมกับ S. ruminantium S137) ใช้โคนมเพศผู้ตอน (อายุประมาณ 18 เดือน) น้ำหนักเฉลี่ย 448.61 ± 51.50 กิโลกรัม จำนวนทั้งหมด 48 ตัว โคทุกตัวได้รับอาหารผสมครบส่วน (TMR) ในสัดส่วนของอาหารข้นต่ออาหารหยาบเท่ากับ 80 : 20 ในรูปวัตถุแห้ง โดยให้กินแบบไม่จำกัด ทำการทดลองระยะเวลา 6 เดือน พบว่า แหล่งของอาหารหยาบและการปลูกเชื้อแบคทีเรียไม่มีปฏิสัมพันธ์ต่อปริมาณการกินได้ อัตราการเจริญเติบโต และอัตราการเปลี่ยนอาหารเป็นน้ำหนักตัว การใช้หญ้าเนเปียร์หมักหรือต้นข้าวโพดหมักในอาหารผสมครบส่วนทำให้ปริมาณการกินได้ของโคนมเพศผู้ตอนขุนสูงกว่าการใช้ต้นและเปลือกสับปะรดหมัก ขณะที่การใช้ต้นและเปลือกสับปะรดหมักมีอัตราการเปลี่ยนอาหารเป็นน้ำหนักตัวสูงกว่าการใช้หญ้าเนเปียร์หมักหรือต้นข้าวโพดหมัก โคนมเพศผู้ตอนขุนที่ได้รับการปลูกถ่ายแบคทีเรีย R. albus KU-F152 + S. ruminantium S137 มีความหนาของไขมันสันหลังสูงกว่า (P < 0.05) กลุ่มที่ไม่มีการปลูกถ่ายแบคทีเรีย
The present study aimed to investigate the ability of Ruminococcus albus KU-F152 and Selenomonas ruminantium S137 inoculation on the degradation of different proportion of roughage and concentrate diets (experiment 1: in vitro) and the effects of different roughage sources in a total mixed ration plus the inoculations of R. albus KU-F152 combined with S. ruminantium S137 on ruminal fermentation, fattening performance, carcass characteristics and meat quality of dairy steers (experiment 2: in vivo). A 5 × 5 factorial in Completely Randomized Design (CRD) was assigned with 4 replications in experiment 1. There were two factors that consisted of bacterial inoculation and the proportion of roughage (R) and concentrate (C) diets. The inoculation was conducted to determine two different conditions of basal medium and mixed rumen microflora. The results showed that the bacterial inoculations and the proportion of R and C had interaction between the two factors on dry matter (DM) degradation and pH value in basal medium (P<0.01). In mixed rumen microflora conditions, the bacterial inoculation and the proportion of R and C had no interaction on DM degradation and pH value (P>0.05). However, the co-culture of R. albus KU-F152 and S. ruminantium S137 provided higher DM degradation than that of the mono-culture of R. albus KU-F152. A 3 × 2 factorial in CRD was assigned with 8 replications in experiment 2. There were two factors that consisted of roughage sources (Napier grass silage, corn silage, and pineapple peel and stem silage) and bacterial inoculation (without inoculation and inoculation of R. albus KU-F152 combined with S. ruminantium S137). Forty-eight dairy steers (18 months of age with 448.61 ± 51.50 kg of body weight) were used in this experiment. All dairy steers were fed with total mixed ration (TMR) (concentrate : roughage = 80 : 20 of dry matter) at ad libitum for 6 months. It was found that had no interaction between the two factors on feed intake, average daily gain, and feed conversion ratio. Regarding different roughage sources, the results showed that the TMR contained Napier grass silage or corn silage provided a higher feed intake of dairy steers than that of TMR contained pineapple peel and stem silage, whereas the TMR contained pineapple peel and stem silage that provided a more feed conversion ratio than those of the TMRs contained Napier grass silage or corn silage. Furthermore, the dairy steers inoculated with R. albus KU-F152 + S. ruminantium S137 showed significantly higher (P <0.05) backfat thickness compared to those of dairy steers without bacterial inoculation.