Abstract:
อาจารย์ที่ปรึกษาวิทยานิพนธ์หลัก : พัชราวดี ศรีบุญเรือง ; อาจารย์ที่ปรึกษาวิทยานิพนธ์ร่วม : พิชัย ทองดีเลิศ ; หัวหน้าภาควิชา : ธานินทร์ คงศิลา
วิทยานิพนธ์ (วท.ม. (ส่งเสริมการเกษตร))--มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์, 2562
Summary การวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์คือ 1) เพื่อศึกษาปัจจัยพื้นฐานส่วนบุคคล และปัจจัยด้านเศรษฐกิจของเกษตรกรที่ปฏิบัติตามระบบการจัดการคุณภาพ : GAP ทุเรียนในอำเภอท่าใหม่จังหวัดจันทบุรี 2) เพื่อศึกษา ปัจจัยด้านการเปิดรับข้อมูลข่าวสารทางการเกษตรของเกษตรกรที่ปฏิบัติตามระบบการจัดการคุณภาพ : GAP ทุเรียนในอำเภอท่าใหม่ จังหวัดจันทบุรี 3) เพื่อศึกษาเทคนิคการปลูกทุเรียนของเกษตรกรที่ปฏิบัติตามระบบการจัดการคุณภาพ : GAP ทุเรียนในอำเภอท่าใหม่ จังหวัดจันทบุรี 4) เพื่อศึกษาการปฏิบัติตามระบบการจัดการคุณภาพ : GAP ทุเรียนของเกษตรกรในอำเภอท่าใหม จังหวัดจันทบุรี 5) เพื่อศึกษาถึงปัญหา อุปสรรค และ ข้อ เสนอแนะ เกี่ยวกับการปฏิบัติตามระบบการจัดการคุณภาพ : GAP ทุเรียนของเกษตรกรในอำเภอท่าใหม่ จังหวัดจันทบุรี คือ เกษตรกรผู้ปลูกทุเรียนในอำเภอท่าใหม่ จังหวัดจันทบุรี จำนวน 354 ครัวเรือน การเก็บรวบรวมข้อมูลใช้แบบสัมภาษณ์ สถิติที่ใช้ในการวิเคราะห์ข้อมูลได้แก่ ความถี่ ค่าร้อยละ ค่าเฉลี่ย ส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน ค่าต่ำสุด ค่าสูงสุด และการทดสอบไคสแควร์ ผลการวิจัยพบว่าเกษตรกรเป็นเพศชาย (ร้อยละ 62.4) อายุเฉลี่ย 44.48 ปีมีการศึกษาอยู่ในมัธยมศึกษา ตอนต้นถึงมัธยมศึกษาตอนปลาย (ร้อยละ 34.7) สถานภาพสมรส มีสมาชิกในครัวเรือนเฉลี่ย 4 คน ประสบการณ์ในการปลูกทุเรียนเฉลี่ย 12.08 ปี พื้นที่ปลูกทุเรียนเฉลี่ย 10.24 ไร่ ต้นทุนการผลิตทุเรียนเฉลี่ย 18,094.63 บาทต่อ ไร่ รายได้จากการจำหน่ายผลผลิตเฉลี่ย 56,926.55 บาทต่อไร่แหล่งเงินทุนที่ใช้ในปลูกทุเรียนไม่ได้กู้ (ร้อยละ 67.2) เกษตรกรส่วนใหญ่เป็นสมาชิกกลุ่ม (ร้อยละ 79.4) เกษตรกรได้รับข่าวสารเกี่ยวกับทุเรียนสื่อบุคคลจากเจ้าหน้าที่ ส่งเสริมการเกษตรและผู้นำชุมชน (ร้อยละ 58.8) สื่อมวลชน จากวารสารวิชาการและหนังสือเกี่ยวกับการเกษตรมากที่สุด (ร้อยละ 34.5) สื่อกิจกรรมจากการจัดประชุม (ร้อยละ 50.0) และสื่อออนไลน์จากเฟสบุ๊ค (Facebook) (ร้อยละ 59.9) เกษตรกรมีระดับการปฏิบัติของเกษตรกรที่มีต่อระบบการจัดการคุณภาพ : GAP ทุเรียน อยู่ในปฏิบัติมาก และเมื่อแยกพิจารณาเป็นรายข้อปรากฏว่า เกษตรกรมีระดับการปฏิบัติของเกษตรกรที่มีต่อระบบการจัดการคุณภาพ : GAP ทุเรียน ด้านแหล่งน้ำ การใช้วัตถุอันตรายทางการเกษตร การเก็บเกี่ยวและการปฏิบัติหลังการเก็บเกี่ยว ผลิตผลผิวสวยปลอดจากศัตรูพืช การจัดการกระบวนการผลิตเพื่อให้ได้ผลิตผลคุณภาพ และการเก็บเกี่ยวและการปฏิบัติหลังการเก็บเกี่ยวอยู่ในระดับปฏิบัติมาก (ค่าเฉลี่ย 2.62, 2.83, 2.67, 2.56, 2.55 และ 2.88 ตามลำดับ) ในส่วนของผลการทดสอบสมมติฐาน พบว่ามีอายุ สถานภาพ การเป็นสมาชิกกลุ่ม/สถาบัน เกษตรกร ประสบการณ์การปลูกทุเรียน พื้นที่ปลูกทุเรียน สื่อบุคคล สื่อมวลชน และสื่อออนไลน์ มีความสัมพันธ์กับการปฏิบัติตามระบบการจัดการคุณภาพ : GAP ทุเรียนที่ระดับนัยสำคัญทางสถิติ 0.01 และ 0.05
The objectives of this research were to study. 1) personal factors and economic factors of farmers who comply with the Good Agricultural Practices(GAP) for durian farmers in Tha Mai District, Chantaburi Province, 2) agricultural information exposure of farmers who comply with the Good Agricultural Practices(GAP) for durian farmers in Tha Mai District, Chantaburi Province, 3) the techniques of planting durian of farmers who comply with the Good Agricultural Practices(GAP) for durian farmers in Tha Mai District, Chantaburi Province, 4) the compliance with the Good Agricultural Practices(GAP) for durian farmers in Tha Mai District, Chantaburi Province, and 5) the problems, obstacles and suggestions about the The compliance with the Good Agricultural Practices(GAP) for durian farmers in Tha Mai District, Chantaburi Province. The sample of this study was durian farmers from 354 households in Tha Mai District, Chantaburi Province. Data were collected from the interview schedule. Data analyzed by using statistics included frequency, percentage, mean, standard deviation, minimum, maximum and chi-square test. The results of this research founded that the sampling were male (62.4%),the average age was 44.48 year old, graduated in to lower secondary school to upper secondary school (34.7%), married, average number of family members were four, average years of durian planting experience was 12.08 years, average durian plantation area was 10.24 rai, average production cost of durian was 18,094.63 baht per rai, average income from the product incomes was 56,926.55 baht per rai. Most of the sampling did not apply for loan funding source (67.2%), exposed to durian information from personal media through agricultural extension officers and community leaders (58.8%), mass media from academic papers and related books(34.5%), activity media from the conference (50.0%), and online media from Facebook (59.9%). Overall compliance with the Good Agricultural Practices(GAP) for durian farmers was at a high level. When individual aspects were considered, the participants complied with GAP for durian farmers in terms of water source, use of agricultural hazardous materials, harvesting and post-harvest practices, pesticide -free beautiful skin product, production process management for quality productivity, and harvesting and post-harvest practices at a high level (mean = 2.62, 2.83, 2.67, 2.56, 2.55 and 2.88, respectively). The results of the hypothesis testing showed age, marital status, group/agricultural institution membership, years of durian planting experience, durian planting area, personal media, mass media and online media were related to the compliance with the GAP for durian farmers with