Abstract:
งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาแบบแผนการบริโภคอาหาร เปรียบเทียบภาวะโภชนาการ รวมถึง ความสัมพันธ์ระหว่างปัจจัยพื้นฐานและปัจจัยด้านสุขภาพกับภาวะโภชนาการของผู้สูงอายุกลุ่มติดสังคม ติดบ้าน และติดเตียง ผู้สูงอายุ 420 คนได้จากการคํานวณจากสูตรทางสถิติใช้วิธีสุ่มแบบหลายขั้นตอน (Multi Stage Sampling)แบ่งเป็น 3กลุ่มๆ ละ 140 คนในอําเภอวิเศษชัยชาญ จังหวัดอ่างทองโดยใช้แบบสัมภาษณ์บันทึกข้อมูลพื้นฐาน แบบประเมินภาวะโภชนาการและสุขภาพ แบบประเมินการบริโภคอาหารของผู้สูงอายุ วิเคราะห์ข้อมูล ด้วยสถิติเชิงพรรณนา เปรียบเทียบภาวะโภชนาการด้วยสถิติ One Way ANOVA และหาความสัมพันธ์ระหว่างข้อมูลพื้นฐานและข้อมูลสุขภาพกับภาวะโภชนาการ ด้วยค่าสัมประสิทธิ์สหสัมพันธ์แบบสเปียร์แมน ผลการวิจัยพบว่าผู้สูงอายุแต่ละกลุ่มเป็นเพศหญิงมากกว่าเพศชาย อายุเฉลี่ย 76.57± 8.64 ปี ส่วนใหญ่ ทั้ง 3กลุ่มมีแบบแผนการบริโภคอาหารไม่ต่างกันโดยบริโภคอาหารมื้อหลัก 3 มื้อ บริโภคข้าวขัดขาวเป็นหลักกับอาหารประเภทต้ม ผัดและทอด ดื่มเครื่องดื่ม เช่น กาแฟ โอวัลติน นมถั่วเหลือง เป็นต้น ในมื้อว่างและก่อนนอน ขณะที่กลุ่มติดเตียงมีการบริโภคอาหารทางสายให้อาหารหรืออาหารปั่น (ร้อยละ 15.7) การประเมินภาวะ โภชนาการของผู้สูงอายุจากค่าดัชนีมวลกาย (BMI) ปรากฏว่าผู้สูงอายุกลุ่มติดบ้านและติดเตียงไม่สามารถประเมิน นํ้าหนักและส่วนสูงได้ครบทุกคน เนื่องจากสภาวะทางร่างกายไม่ปกติ ผู้วิจัยจึงเลือกใช้แบบคัดกรอง Mini Nutritional Assessment (MNA) พบว่าผู้สูงอายุทั้ง 3กลุ่มมีภาวะโภชนาการแตกต่างกัน โดยผู้สูงอายุกลุ่มติดสังคม ติดบ้านและติดเตียง มีภาวะการขาดสารอาหาร(ร้อยละ 0.7 7.1และ 84.3 ตามลําดับ) (P < 0.05) ปัจจัยพื้นฐานด้านอายุมีความสัมพันธ์กับภาวะโภชนาการในผู้สูงอายุกลุ่มติดบ้าน (P< 0.05) และปัจจัยด้าน สุขภาพในการใช้ฟันกัดและเคี้ยวอาหาร และการกลืนมีความสัมพันธ์กับภาวะโภชนาการในกลุ่มติดสังคมและกลุ่มติดเตียง ส่วนกลุ่มติดบ้านการได้ยินมีความสัมพันธ์กับภาวะโภชนาการ (P< 0.05) ผู้สูงอายุกลุ่มติดเตียงทั้งหมดมีภาวะทุพโภชนาการดังนั้นการดูแลทางด้านโภชนการจึงจําเป็นสําหรับสําหรับผู้สูงอายุเพื่อคุณภาพชีวิตที่ดี โดยเฉพาะในผู้สูงอายุติดเตียง
The objective of this research is to study dietary patterns, compare nutritional status, including study correlation between general characteristics, health factors and nutritional status of well-being elders, home bound elders and bed bound elders. The 420 subjects were recruited by multi-stage sampling and divided into 3 groups (140persons per group). Subjects were residing in Wiset Chai Chan District, Ang Thong Province. Data were collected by an interviewer and analyzed by descriptive statistics. Nutritional status was compared by One Way ANOVA. The correlation between general characteristics, health information, and nutritional status were analyzed by Spearmans correlation coefficient. The results showed that there were female rather than male in each group, an average age of volunteers was76.57 ± 8.64years old. These three groups had similar dietary patterns, i.e. 3 main meals, consuming white rice mainly with the boiled, stir-fried and deep - fried dish, drinking soft drink such as coffee, Ovaltine and soy milk as snack meal and before bedtime whereas some bed bound elders received tube feeding, or blenderized diet (15.7%). Nutrition assessment of elders was evaluated by BMI, however, home bound and bed bound elders were unable to be evaluated due to the abnormality of them. Therefore, the Mini Nutritional Assessment (MNA) was used. It was shown that the three groups of elders had the different nutritional statuses. Well-being elders, home bound elders and bed bound elders had malnutrition (0.7%, 7.1% and 84.3%, respectively) (P < 0.05). The aged was related to the nutritional status in home bound elders (P< 0.05) and the health factors such as biting, chewing and swallowing were correlated with the nutritional statuses of well-being and bed bound elders. For home bound elders, the hearing was related to their nutritional status. All bed bound elders were malnutrition. Therefore, good nutritional care is essential to promote well-being for elders, especially bed bound elders