แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Study on the extraction process of blue colorant c-phycocyanin from spirulina sp. and development of stable microencapsulated c-phycocyanin extracted

LCSH: Kasetsart University -- Dissertations. Ph.D. (Bioproducts Science) 2018
Classification :.LCCS: SH391.S67
LCSH: Kasetsart University. Department of Liberal Arts and Science -- Dissertations
LCSH: Spirulina
LCSH: Algae -- Biotechnology
LCSH: Microencapsulation
LCSH: Phycobiliproteins
Abstract: Cyanobacteria, Spirulina (Arthrospira) genus are one of the major sources of C-phycocyanin (C-PC) with up to 20% protein fraction. Extraction processes of C-PC play significant roles in determining the quality of C-PC. Biomasssolvent ratio, buffer concentration, temperature and time regarding C-phycocyanin concentration, extract purity and yield were evaluated following the conventional method. The optimum C-PC extraction conditions for Spirulina platensis were biomass-solvent ratio of 0.06 g/ml at 25 °C for 24 to 48 h. Biomass preparation, biomass-solvent ratio, buffer concentration, and extraction time by physical-assisted methods were compared to evaluate C-PC extraction. Freeze-drying was determined as the most suitable drying process, convective drying showed easy disruption and released bioactive compounds as C-PC. The most suitable processing conditions for C-PC extraction were oven-dried biomass preparation and extraction at 25 °C for 24 h in 0.01 M phosphate buffer using homogenization assisted method at 0.02 g/ml biomass-solvent ratio. Moreover, temperature is an important factor in C-PC degradation. The mixture of calcium chloride and glucose gave the high C-PC remaining at high temperature. C-phycocyanin microcapsules were modified by freeze-drying with different ratios of maltodextrin (MD) and gum arabic (GA) used as microencapsulation wall materials. Freeze-dried C-PC microencapsulated powders with maltodextrin and gum arabic as wall materials gave high encapsulation efficiency. At higher gum arabic percentage, moisture content decreased and water activity improved. Maltodextrin gave higher solubility of C-PC powders whereas gum arabic led to a similar color of C-PC without microencapsulation. Freeze-dried C-PC microencapsulated powders were composed of different sized microparticles regardless of the combination of wall materials with amorphous glassy shapes. Thermal stability of encapsulated C-PC increased and showed high antioxidant properties. C-PC microcapsules that maintain colorant stability with high antioxidant levels and resistance to high temperatures can be applied in a wide variety of products and also in the food industry. In addition, ice cream and yogurt with blue C-PC microencapsulated pigment gave alternative food models.
Kasetsart University. Office of the University Library
Address: Bangkok
Email: tdckulib@ku.ac.th
Role: Thesis Advisor
Created: 2018
Modified: 2025-06-24
Issued: 2025-06-24
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
URL: http://www.lib.ku.ac.th/KUthesis/2561/wanida-panu-all.pdf
CallNumber: SH391.S67.W36
eng
©copyrights Kasetsart University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 wanida-panu-all.pdf 3.58 MB
ใช้เวลา
0.032161 วินาที

Wanida Pan-Utai
Title Contributor Type
Study on the extraction process of blue colorant c-phycocyanin from spirulina sp. and development of stable microencapsulated c-phycocyanin extracted
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Wanida Pan-Utai
Siriluck Iamtham
วิทยานิพนธ์/Thesis
Siriluck Iamtham
Title Creator Type and Date Create
Study on the extraction process of blue colorant c-phycocyanin from spirulina sp. and development of stable microencapsulated c-phycocyanin extracted
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Siriluck Iamtham
Wanida Pan-Utai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 12
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 3,379
รวม 3,391 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 296,507 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 1,101 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 1,011 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 131 ครั้ง
มหาวิทยาลัยการกีฬาแห่งชาติ = 72 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 16 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 16 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 9 ครั้ง
รวม 298,863 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.101