แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Development of biopolymeric based films enriched with bioactive natural extract for food freshness monitoring
การพัฒนาฟิล์มพอลิเมอร์ชีวภาพที่มีองค์ประกอบของสารธรรมชาติออกฤทธิ์ทางชีวภาพสำหรับใช้ติดตามความสดของอาหาร

LCSH: Burapha University -- Chemistry
Classification :.DDC: 664.028
LCSH: Biodegradable plastics
LCSH: Biofilms
LCSH: Biopolymers
LCSH: Food conservation
LCSH: Food containers
Abstract: In this work, biopolymeric films of κ-carrageenan (KC)/poly(vinyl alcohol) (PV) were developed by a solution casting method. The optimization of composition between both homopolymers was done at ratios of 40:60, 50:50, and 60:40 κ-carrageenan:poly(vinyl alcohol). The swelling, solubility and moisture resistance of the fabricated films were studied and the results showed that the 40KC/60PV film exhibited outstanding properties. This film showed enhanced tensile strength and elongation at break compared to those of the 50KC/50PV and 60KC/40PV. In order to further improve the physicochemical properties of the film, the organic-inorganic crosslinked films using a siloxane crosslinker were fabricated through a sol-gel process. Investigation on the mechanical properties and swelling ability of the developed hybrid films showed significant improvement in their properties through covalent crosslinking between organic and inorganic networks. Therefore, the crosslinked film was modified for pH-sensitive applications by incorporating various amounts of crude extract obtained from Ruellia squarrosa (Fenzi) Cufod. flowers. The crude extract was rich in various bioactive compounds and capable of color change under different pH conditions. The pH-sensitive films were characterized using ATR-FTIR and SEM-EDX, thermal analysis, mechanical and UV–vis light barrier properties. The intermolecular interaction and compatibility of the crosslinked films incorporated with the crude extract were confirmed by ATR-FTIR and SEM-EDX. Incorporation of the crude extract enabled great improvement in water resistance, thermal stability, UV barrier performance and elongation at break, while a slight decrease in tensile strength at break was revealed. Additionally, the color changes of the pH-sensitive films were observed when exposed to volatile ammonia and immersed in varying pH solutions. The pH-sensitive films showed biodegradability with deteriorated in surface morphology and weight loss over 60 days under the soil burial test. The pH-sensitive films possessed potential use in freshness monitoring application of fresh food tested with shrimp samples at room temperature. The film displayed distinct changes from pale yellow to green along with the spoilage of shrimps. Therefore, incorporation of the crude extract in the hybrid pH-sensitive κ-carrageenan/poly(vinyl alcohol) films exhibit strong potential for application in real-time food freshness monitoring.
Burapha University. Library
Address: CHONBURI
Email: buulibrary@buu.ac.th
Role: Principal advisor
Role: Co-advisor
Created: 2024
Modified: 2025-03-03
Issued: 2025-03-03
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
CallNumber: Th 664.028 Ka15D
eng
DegreeName: Master of Science
Descipline: Chemistry
©copyrights Burapha University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 65910112.pdf 5.85 MB
ใช้เวลา
0.026767 วินาที

Kamonwan Kanphai
Title Contributor Type
Development of biopolymeric based films enriched with bioactive natural extract for food freshness monitoring
มหาวิทยาลัยบูรพา
Kamonwan Kanphai
Thanida Trakulsujaritchok
Anan Athipornchai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Thanida Trakulsujaritchok
Title Creator Type and Date Create
Preparation and investigation on properties of biodegradable polymer blends from poly (lactic acid) and cassava starch
มหาวิทยาลัยบูรพา
Thanida Trakulsujaritchok
Sasiprapa Naraphan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation and characterization of porous and crosslinked Cu(II) ion imprinted styrene based copolymers
มหาวิทยาลัยบูรพา
Thanida Trakulsujaritchok
Pornpun Seelaphong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Chelating glycidyl methacrylate based copolymer and its magnetic (Fe3 O4) nanocomposites: synthesis, characterization and adsorption properties for dyes
มหาวิทยาลัยบูรพา
Thanida Trakulsujaritchok;Piyaporn Na Nongkhai
Hathairat Singkaew
วิทยานิพนธ์/Thesis
Synthesis and characterization of acrylic copolymers containing multiple amine pendant groups
มหาวิทยาลัยบูรพา
Thanida Trakulsujaritchok;Napa Tangtreamjitmun
์Nok Noiphom
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of starch and pro-oxidant contents on properties of LDPE/ETHYLENE-DIENE copolymer blends
มหาวิทยาลัยบูรพา
Thanida Trakulsujaritchok
Sunan Wichitkhachee
วิทยานิพนธ์/Thesis
Kappa-carrageenan/sodium alginate based core-shell hydrogels for pH sensitive drug delivery system
มหาวิทยาลัยบูรพา
Thanida Trakulsujaritchok;Piyaporn Na Nogkhai
Nirynn Noisri
วิทยานิพนธ์/Thesis
Hydrogels of sodium carboxymethyl cellulose/polyacrylamide ipns for controlled delivery : preparation and characterization
มหาวิทยาลัยบูรพา
Thanida Trakulsujaritchok;Piyaporn Na Nogkhai
Netchanok Phumithat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Hybrid silica-polymer composites for chemosensor and biomedical material : Sol-Gel synthesis and characterization
มหาวิทยาลัยบูรพา
Thanida Trakulsujaritchok;Chomchai Suksai
Athit Pipattanawarothai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Kappa-carrageenan based hydrogels for the applications of adsorbent and controlled drug delivery system
มหาวิทยาลัยบูรพา
Thanida Trakulsujaritchok;Thanasat Sooksimuang
Songwut Lapwanit
วิทยานิพนธ์/Thesis
A colorimetric detection of pathogenic bacteria based on zwitterionic copolymer coated magnetite nanoparticles together with gold nanoparticles
มหาวิทยาลัยบูรพา
Piyaporn Nanongkhai;Thanida Trakulsujaritchok
Varunee Sadsri
วิทยานิพนธ์/Thesis
Hydrophobic hybrid biopolymeric scaffolds based on chitosan : preparation, properties and applications
มหาวิทยาลัยบูรพา
Thanida Trakulsujaritchok
Salita, Demeyer
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of biopolymeric based films enriched with bioactive natural extract for food freshness monitoring
มหาวิทยาลัยบูรพา
Thanida Trakulsujaritchok;Anan Athipornchai
Kamonwan Kanphai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Anan Athipornchai
Title Creator Type and Date Create
Chemical constituents and biological activities from crude hexane extract of schleichera oleosa fruits
มหาวิทยาลัยบูรพา
Anan Athipornchai
Xayphone Thatavong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of a distance-based measurement paper device for antioxidant activity analysis in tea samples using nanoceria as colorimetric probes
มหาวิทยาลัยบูรพา
Yupaporn Sameenoi;Anan Athipornchai
Thirada Piyanan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of biopolymeric based films enriched with bioactive natural extract for food freshness monitoring
มหาวิทยาลัยบูรพา
Thanida Trakulsujaritchok;Anan Athipornchai
Kamonwan Kanphai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 1
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 4,809
รวม 4,810 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 94,655 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 17 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 10 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 3 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 1 ครั้ง
รวม 94,686 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.212