Abstract:
การศึกษาอิทธิพลขององค์ประกอบสังคมในกลุ่มขนาดเล็กต่อพฤติกรรมการต่อสู้ พฤติกรรมในช่วงวัน การทดสอบความกลัวโดยใช้วัตถุใหม่ และการเจริญเติบโตของแพะขุนคละอายุ เพื่อเป็นข้อ้มูลในการกำหนดหลักปฏิบัติที่ดีในการจัดกลุ่มแพะขุน โดยใช้แพะเนื้อลูกผสม เพศผู้ คละอายุ จำนวน 24 ตัวแบ่งเป็นแพะที่อยู่ในกลุ่มเดียวกันมาก่อน จำนวน 16 ตัว และแพะจากต่างกลุ่ม (ไม่คุ้นเคย) จำนวน 8 ตัว เข้ากลุ่มๆ ละ 6 ตัว จำนวน 2 ซ้ำ คือ กลุ่มที่ 1 ประกอบด้วยแพะที่อยู่ในกลุ่มเดียวกันมาก่อน จำนวน 5 ตัว และแพะจากต่างกลุ่มจำนวน 1 ตัว กลุ่มที่ 2 ประกอบด้วยแพะ ที่อยู่ในกลุ่มเดียวกันมาก่อน จำนวน 3 ตัว และแพะจากต่างกลุ่มจำนวน 3 ตัว ในโรงเรือนเปิดยกพื้นปล่อยอิสระในคอก บันทึกความถี่ในการต่อสู้และการต่อสู้ขณะกินอาหารด้วยวิธี Scan sampling บันทึกพฤติกรรมในช่วงวันด้วยวิธี Focal animal sampling การแสดงพฤติกรรมการต่อสู้ในช่วง 3 วันหลังรวมกลุ่ม พบว่า แพะที่อยู่ในกลุ่มที่ 1 แสดงพฤติกรรมการต่อสู้และการต่อสู้ขณะกินอาหารมากกว่าแพะที่อยู่ในกลุ่ม 2 (P<0.05) โดยในวัน ที่ 1 หลังจากการรวมกลุ่มมีการแสดงพฤติกรรมการต่อสู้และการต่อสู้ขณะกินอาหารมากกว่าวันที่ 2 และ 3 หลังการรวมกลุ่ม (P<0.05) ด้านการแสดงพฤติกรรมในช่วงวัน เปรียบเทียบพฤติกรรมในช่วงวันระหว่างแพะที่คุ้นเคยในกลุ่มที่ 1 และ 2 (O1 และ O2, ตามลำดับ)และแพะที่มาใหม่ (ไม่คุ้นเคย) ในกลุ่มที่ 1 และ 2 (N1 และ N2, ตามลำดับ) แบ่งออกเป็นเปรียบเทียบระหว่าง O1 กับ N1 O1 กับ O2 N1 กับ N2 และ O2 กับ N2 พบว่า มีความแตกต่างของ พฤติกรรมการทำความสะอาดร่างกายขณะยืนการกินขณะยืนการอยู่นิ่งขณะนอน การดมขณะยืน การเคี้ยวเอื้องขณะนอน และการนอน ระหว่างกลุ่ม (รายละเอียดในเนื้อหา) การตอบสนองต่อวัตถุใหม่พบว่า แพะ O1 สัมผัสวัตถุใหม่มากกว่า N1 (P<0.05) การเปลี่ยนแปลงน้ำหนักเฉลี่ยของแพะก่อนและหลังการทดลอง พบว่า แพะในกลุ่มที่ 2 มีน้ำหนักที่เปลี่ยนแปลงเฉลี่ยน้อยกว่าแพะในกลุ่มที่ 1 (P<0.05) ดังนั้นการเลี้ยงแพะขุนในคอกขังรวมจึงควรคำนึงถึงหลักสวัสดิภาพใน ขั้นตอนการจัดองค์ประกอบของกลุ่มแพะขุนเพื่อลดปัญหาในการปรับตัว และความเสียหายที่อาจจะเกิดขึ้นในขบวนการผลิต
The effectsof social component in small groups on fighting behavior,daily activity, novel object test and growth performance in mixed age fattening goats were investigated. The objective of this study was to provide information for good practice in fattening goats. Using 24 crossbred male mixed age fattening goats in 2 replicates. Sixteen goats from the same farm (familiar) and 8 unfamiliar goats were put into 2 groups, i.e. Group 1 consisted of 5 familiar goats with 1 unfamiliar goat. Group 2 consisted of 3 goats with3 unfamiliar goats. The animals wereraised in an open house and natural ventilation.Fighting behavior and fighting behavior while eating in pen were recorded by scan sampling technique. Daily activity was also recorded by focal animal sampling technique and reported in pie charts. In the first 3 days after grouping, the goats in Group 1 expressed more fighting behavior than those in Group 2 (17.67±7.92 and 8.83±4.35; P <0.05). The total fighting bouts during the first 3 days after grouping in both treatments were significantly different (18.50±5.92, 15.50±7.51 and 5.75±2.60; P <0.05). Goats in Group 1 expressed more fighting behavior at feeding time than those in Group 2 (35.58±21.25 and 22.42±20.97; P <0.05). The total fighting bouts at feeding time during the first 3 days after grouping in both treatments were significantly different (54.00±14.58, 22.63±11.41 and 10.38±7.01; P <0.05). The comparisons of daily activity between the familiar goats in Group 1 and 2 (O1 and O2) and the one with unfamiliar one in Group 1 and 2 (N1 and N2) were conducted as O1 vs N1, O1 vs O2, N1 vs N2 and O2 vs N2. The analysis of Cleaning while standing, Eating while standing, Idling while lying, Nosing while standing, Ruminating while lying, and Lying behavior showed some differences between these groups (detail in text). With Novel Object Test, the result showed that O1 goats contacted the test object more than those in N1 (6 and 0; P<0.05). The changes of average weight of goats in Group 2 before and after the experimental periods were less than those in Group 1 (-0.54 and -1.25; P <0.05). Therefore, to raise goats in a confined system, one should consider the welfare status of the animal during the arrangement of group component in order to alleviate the adaptation problem and losses during production process.