Abstract:
การแยกแบคทีเรียจากท่อนอ้อย และดินปลูกอ้อยใน 5 จังหวัดของประเทศไทย ได้แก่ นครปฐม กาญจนบุรี ลพบุรี นครราชสีมา และนครสวรรค์ ได้แบคทีเรียทั้งหมด 94 และ 269 ไอโซเลต ตามลำดับ นำแบคทีเรียที่แยกได้ทั้งหมด 363 ไอโซเลต ทดสอบคุณสมบัติในการส่งเสริมการเจริญของอ้อยในระดับห้องปฏิบัติการ พบว่า 57.02% เป็นแบคทีเรียที่สามารถตรึงไนโตรเจน 41.04% สามารถผลิตสารคล้ายฮอร์โมน พืช (IAA) 51.51% มีคุณสมบัติในการละลายฟอสเฟต 6.88% มีคุณสมบัติในการละลายโพแทสเซียมได้ และพบเพียงส่วนน้อยที่ย่อยสลายเซลลูโลสได้ (1.65% จากทั้งหมด 363 ไอโซเลต) ทดสอบคุณสมบัติแกรมด้วย 3% KOH พบว่าส่วนใหญ่เป็นแบคทีเรียแกรมบวก (85.12%) จากผลการทดสอบความสามารถในการส่งเสริมการเจริญเติบโตของพืชในเบื้องต้น จึงคัดเลือกเชื้อแบคทีเรีย 10 ไอโซเลต (NMS 1/1-1, NMS 3/1-1, NMS 3/1-3, NMS 10/1-1, NMS 20/1-1, NS 2/1-2, NS11/1-4, NS 13/1-1, KS 4/1-1 และ KPS 18/1-4)และนำมาประเมินผลการส่งเสริมการเจริญเติบโตของอ้อยในสภาพโรงเรือนปลูกพืชกับอ้อยพันธุ์ K93-236 และ K84-200 ในกระถางปลูก (ขนาดเส้นผ่านศูนย์กลาง 7 นิ้ว) จากแบคทีเรีย 10 ไอโซเลต พบว่า ไอโซเลต NMS 1/1-1, NMS 3/1-1, NMS 3/1-3 และ NS 13/1-1 ให้ผลการทดสอบส่วนใหญ่ที่แสดงคุณสมบัติการส่งเสริมการเจริญของอ้อย เช่น เส้นผ่านศูนย์กลางลำต้น ความสูงและความกว้างของใบ จึงนำแบคทีเรีย 4 ไอโซเลต ทดสอบการส่งเสริมการเจริญเติบโตของอ้อยในสภาพโรงเรือนกับอ้อยพันธุ์ LK92-11 พบว่าไอโซเลต NMS 3/1-1 ส่งผลให้อ้อยมีความสูง เส้นผานศูนย์กลางลำต้น น้ำหนักสดและน้ำหนักแห้งเพิ่มขึ้นอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ การศึกษาผลของอุณหภูมิ (25, 40 และ 60 °C) และความสามารถในการทนเกลือ (1, 2,4% NaCl) ต่อการรอดชีวิตของเชื้อแบคทีเรีย 26 ไอโซเลต ในระดับห้องปฏิบัติการ พบแบคทีเรียจำนวน 26, 24 และ 16 ไอโซเลต สามารถเจริญบนอาหาร NGA ได้ที่อุณหภูมิ 25, 40 และ 60 °C ตามลำดับ โดยพบแบคทีเรียจำนวน 19 และ 2 ไอโซเลต ที่สามารถเจริญได้ดีที่ 40 และ 60 °C ตามลำดับ โดยมีการเจริญเท่ากับชุดควบคุม (25°C) การทดสอบความสามารถในการทนเกลือ พบว่าแบคทีเรียทดสอบส่วนใหญ่ (92.31%) สามารถเจริญได้ดีที่ความเข้มข้นเกลือ 1% และ 22 ไอโซเลต (84.61%) สามารถเจริญได้ที่ความเข้มข้นเกลือ 4% ทดสอบการเพิ่มปริมาณและการคงความมีชีวิตของแบคทีเรียในอาหาร 6 ชนิด (น้ำต้มซุปไก่, นมสเตอริไรส์, นมสดยูเอชที, กากน้ำตาลที่ความเข้มข้น 2, 6, 10%) พบว่าเมื่อเก็บรักษานานกว่า 6 เดือนขึ้นไป แบคทีเรียคงความมีชีวิตได้สูงสุดในกากน้ำตาลที่ความเข้มข้น 2% และนมสเตอริไรส์
A total of 94 and 269 isolates of bacteria were respectively isolated from sugarcane stalks and planting soils in five provinces of Thailand, Nakhon Pathom, Kanchanaburi, Lop Buri, Nakhon Ratchasima and Nakhon Sawan. Growth promotion of sugarcane by 363 bacterial isolates were evaluated in vitro. The result revealed that tested isolates of 57.02% were declared as N2fixing bacteria, 41.04% exhibited phytohormone (IAA) synthesis, 51.51% and 6.88% indicated as solubilizer of phosphorus and potassium, respectively. Only a small proportion of bacterial isolates (1.65% out of 363) showed cellulose degradation. All the isolates were tested for Gram reaction with 3% KOH. The results showed that most of the isolates (85.12%) were gram positive bacteria. On the basis of multiple plant growth promoting activities, ten bacterial isolates (NMS 1/1-1, NMS 3/1-1, NMS 3/1-3, NMS 10/1-1, NMS 20/1-1, NS 2/1-2, NS 11/1-4, NS 13/1-1, KS 4/1-1 and KPS 18/1-4) were selected and evaluated for their growth promoting activities of sugarcane varieties K93-236 and K84- 200 in soil pot (diameter 7 inch) under greenhouse conditions. Among the ten isolates, NMS 1/1-1, NMS 3/1- 1, NMS 3/1-3 and NS 13/1-1 were found almost equally better in most aspects such as stalk diameter, plant height and leaf width. The four isolates were further tested for growth promotion of sugarcane variety LK92- 11 under greenhouse condition. The isolate NMS3/1-1 was the most effective for promote growth of LK92- 11. Result revealed significant increases in plant height, stem diameter, shoot and root weight. The temperature range (25, 40 and 60 °C) and salt tolerant (0, 1, 2, 4 % NaCl) for growth of 26 bacterial isolates were determined in vitro. Following the 7-day incubation of bacteria at various temperatures, 26, 24 and 16 isolated grew on NGA at 25, 40 and 60°C, respectively. However, at 40 and 60°C, only 19 and 2 isolates grew to approximately the same population size at 25°C (control). To determine the salt tolerant for growth of the tested bacteria, the highest NaCl concentration allowing growth of almost all isolates (92.31%) were 1% NaCl and the upper limits for 22 isolated (84.61%) were above 4% NaCl. Cell multiplication and survival of bacteria isolates were also determined in different six media. (chicken soup, sterilization cow milk, UHT cow milk, molasses at 2, 6 and 10%). The result revealed the population of bacteria was highest survived more than six months in 2% molasses and sterilization cow milk.