แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Synthesis of new furofuran lignans through nucleophilic substitution of samin

Organization : Chulalongkorn University. Faculty of Science

Organization : Chulalongkorn University. Faculty of Science

Organization : Chulalongkorn University. Faculty of Science
Email : preecha.p@chula.ac.th
keyword: Samin
LCSH: Lignans -- Synthesis
Abstract: Furofuran lignans are phytochemicals widely distributed in human diet. Prominent examples include sesamin (1) and sesamolin (2), which possess various biological activities such as antioxidant, antihypertensive, anti-inflammatory, and anti-carcinogenic activities. However, an insight into the structure-activity relationship (SAR) of these lignans has not been investigated owing to the lack of practical synthetic method capable of producing diverse furofuran lignans. We herein introduced a single-step synthesis of furofuran lignans starting from samin with a variety of alcoholic nucleophiles under acid condition. This synthetic method provides totally 13 furofuran lignans in diastereomerically pure form with remarkably high stereoselectivity. With our interesting result, this strategy could be applied to all types of alcohols (1̊, 2̊ and 3̊). In addition, the proposed mechanism of this approach was determined by means of 1H NMR spectroscopy
King Mongkut's University of Technology North Bangkok. Central Library
Address: BANGKOK
Email: library@kmutnb.ac.th
Created: 2016
Modified: 2023-01-12
Issued: 2023-01-12
บทความ/Article
application/pdf
BibliograpyCitation : In Chemical Society of Thailand under the Patronage of Professor Dr. HRH Princess Chulabhorn and Chulalongkorn University Faculty of science. Pure and Applied Chemistry International Conference (PACCON 2016) (pp.1518-1522). Bangkok : Chemical Society of Thailand under the Patronage of Professor Dr. HRH Princess Chulabhorn
eng
©copyrights King Mongkut's University of Technology North Bangkok
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 PACCON 2016pp.1518-1522.pdf 209.68 KB
ใช้เวลา
0.032828 วินาที

Nantaporn Surachaitanawat
Title Contributor Type
Synthesis of new furofuran lignans through nucleophilic substitution of samin
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Nantaporn Surachaitanawat;Wisuttaya Worawalai;Preecha Phuwapraisirisan

บทความ/Article
Wisuttaya Worawalai
Title Contributor Type
Synthesis of furofuran lignans from samin through carbon-carbon bond formation with phenolics
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Phonpimon Khongchai;Wisuttaya Worawalai;Preecha Phuwapraisirisan

บทความ/Article
Synthesis of new furofuran lignans through nucleophilic substitution of samin
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Nantaporn Surachaitanawat;Wisuttaya Worawalai;Preecha Phuwapraisirisan

บทความ/Article
Preecha Phuwapraisirisan
Title Contributor Type
Flavor profile in fresh-squeezed juice of four Thai lime cultivars identification of compounds that influence fruit selection by master chefs
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Jutamas Korkitpoonpol.;Nattamon Suwannaprom.;Suwimon Keeratipibul.;Kanet Wongravee.;Preecha Phuwapraisirisan.;Xiao, Li.;Sumitra Boonbumrung.;Panita Ngamchuachit.

บทความ/Article
Comparison of dynamic headspace trapping on Tenax TA and headspace stir bar sorptive extraction for analysis of grilled chicken (Yakitori) volatiles
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Panita Ngamchuachit.;Kitai, Yurika.;Suwimon Keeratipibul.;Preecha Phuwapraisirisan.

บทความ/Article
Synthesis of furofuran lignans from samin through carbon-carbon bond formation with phenolics
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Phonpimon Khongchai;Wisuttaya Worawalai;Preecha Phuwapraisirisan

บทความ/Article
Synthesis of new furofuran lignans through nucleophilic substitution of samin
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Nantaporn Surachaitanawat;Wisuttaya Worawalai;Preecha Phuwapraisirisan

บทความ/Article
Characterization of aroma-active compounds in fresh Red Holy-Basil leaves (Ocimum tenuiflorum var. Shyama) by aroma extraction dilution analysis (AEDA)
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Cholapohn Sriprom;Pojjanee Paniangvait;Apiniharn Phewpan;Punnida Techaruvichit;Panita Ngamchuachit;Preecha Phuwapraisirisan;Steinhaus, Martin;Suwimon Keeratipibul

บทความ/Article
Sensomic approach characterization of odorants in fried chicken
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Nattapon Deesom;Preecha Phuwapraisirisan;Suwimon Keeratipiboon;Aphiniharn Phewpan

บทความ/Article
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 1
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 4,835
รวม 4,836 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 201,459 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 1,230 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 13 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 3 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 2 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 1 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 1 ครั้ง
รวม 202,709 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.33