แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Synthesis of furofuran lignans from samin through carbon-carbon bond formation with phenolics

Organization : Chulalongkorn University. Faculty of Science

Organization : Chulalongkorn University. Faculty of Science

Organization : Chulalongkorn University. Faculty of Science
Email : preecha.p@chula.ac.th
LCSH: Lignans -- Synthesis
LCSH: Chemical bonds
LCSH: Phenols
Abstract: Furofuran lignans have drawn an enormous attention of chemists due to their broad range of biological activities. In this work, we introduce a new short route for synthesis of various furofuran lignans in only 2 steps. The synthesis was first performed by converting sesamolin from sesame oil to a more reactive hemiacetal named samin under acid hydrolysis. Subsequently, protonation of samin produced oxocarbenium ion, which was attacked by phenolics (Friedel-Crafts type) to yield the desired furofuran lignan products with 40–70% yield. The compounds having at least one hydroxyl group showed improved α-glucosidase inhibition and antioxidant activity compared with sesamolin and samin
King Mongkut's University of Technology North Bangkok. Central Library
Address: BANGKOK
Email: library@kmutnb.ac.th
Modified: 2023-01-16
Issued: 2023-01-12
บทความ/Article
application/pdf
BibliograpyCitation : In Chemical Society of Thailand under the Patronage of Professor Dr. HRH Princess Chulabhorn and Chulalongkorn University Faculty of science. Pure and Applied Chemistry International Conference (PACCON 2016) (pp.1512-1517). Bangkok : Chemical Society of Thailand under the Patronage of Professor Dr. HRH Princess Chulabhorn
eng
©copyrights King Mongkut's University of Technology North Bangkok
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 PACCON 2016pp.1512-1517.pdf 128.41 KB
ใช้เวลา
0.031925 วินาที

Phonpimon Khongchai
Title Contributor Type
Synthesis of furofuran lignans from samin through carbon-carbon bond formation with phenolics
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Phonpimon Khongchai;Wisuttaya Worawalai;Preecha Phuwapraisirisan

บทความ/Article
Wisuttaya Worawalai
Title Contributor Type
Synthesis of furofuran lignans from samin through carbon-carbon bond formation with phenolics
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Phonpimon Khongchai;Wisuttaya Worawalai;Preecha Phuwapraisirisan

บทความ/Article
Synthesis of new furofuran lignans through nucleophilic substitution of samin
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Nantaporn Surachaitanawat;Wisuttaya Worawalai;Preecha Phuwapraisirisan

บทความ/Article
Preecha Phuwapraisirisan
Title Contributor Type
Flavor profile in fresh-squeezed juice of four Thai lime cultivars identification of compounds that influence fruit selection by master chefs
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Jutamas Korkitpoonpol.;Nattamon Suwannaprom.;Suwimon Keeratipibul.;Kanet Wongravee.;Preecha Phuwapraisirisan.;Xiao, Li.;Sumitra Boonbumrung.;Panita Ngamchuachit.

บทความ/Article
Comparison of dynamic headspace trapping on Tenax TA and headspace stir bar sorptive extraction for analysis of grilled chicken (Yakitori) volatiles
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Panita Ngamchuachit.;Kitai, Yurika.;Suwimon Keeratipibul.;Preecha Phuwapraisirisan.

บทความ/Article
Synthesis of furofuran lignans from samin through carbon-carbon bond formation with phenolics
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Phonpimon Khongchai;Wisuttaya Worawalai;Preecha Phuwapraisirisan

บทความ/Article
Synthesis of new furofuran lignans through nucleophilic substitution of samin
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Nantaporn Surachaitanawat;Wisuttaya Worawalai;Preecha Phuwapraisirisan

บทความ/Article
Characterization of aroma-active compounds in fresh Red Holy-Basil leaves (Ocimum tenuiflorum var. Shyama) by aroma extraction dilution analysis (AEDA)
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Cholapohn Sriprom;Pojjanee Paniangvait;Apiniharn Phewpan;Punnida Techaruvichit;Panita Ngamchuachit;Preecha Phuwapraisirisan;Steinhaus, Martin;Suwimon Keeratipibul

บทความ/Article
Sensomic approach characterization of odorants in fried chicken
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Nattapon Deesom;Preecha Phuwapraisirisan;Suwimon Keeratipiboon;Aphiniharn Phewpan

บทความ/Article
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 0
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,634
รวม 2,634 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 14,908 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 7 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 1 ครั้ง
รวม 14,916 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.33