แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Optimization of Extraction of Vitamin E and γ Oryzanol from Thai Rice Germs Using Response Surface Methodology

Address: 333 Moo1, Thasud, Muang, Chiang Rai 57100
Organization : School of Agro-Industry, Mae Fah Luang University
Email : library@mfu.ac.th

keyword: Vitamin E
ThaSH: Food sciences
; γ–oryzanol
ThaSH: Agricultural industries
; Soybean oil
ThaSH: Vitamin E
; Thai rice germs
ThaSH: Soybean
; Response surface methodology
ThaSH: Rice -- Varieties
ThaSH: Antioxidants
Abstract: The lipophilic antioxidants including vitamin E and γ–oryzanol contained in rice germs from three cultivars, namely Hommali Numnom (white rice), Tubtim Chumphae (red–brown rice) and Riceberry (purple rice) were evaluated. The objective of this research was to optimize the extraction conditions using Box–Behnken design (BBD) with response surface methodology (RSM) for achieving high efficiency extracts. The extraction process was conducted using ultrasonic–assisted extraction (UAE) with soybean oil as a green solvent. The effects of extraction temperature (30– 50 °C), extraction time (30–50 min), and liquid–solid ratio (3–7, v/w) on vitamin E and γ–oryzanol contents were studied. The contents of vitamin E and γ–oryzanol from all rice germ cultivars using UV–vis spectrophotometer ranged from 2.510 to 63.605 μg/g extract and 0.230 to 8.482 μg/g extract, respectively. The antioxidant activity of extracts was determined by the ferric reducing antioxidant power (FRAP). FRAP varied from 17.76 to 305.35 μmol Trolox/g extract. Optimal extraction conditions for maximum vitamin E and γ–oryzanol contents were analyzed as 40 °C, 40 min, and liquid–solid ratio of 5 v/w. The results suggested that the RSM can be an appropriate approach for optimizing the extraction of vitamin E and γ–oryzanol from Thai rice germs. Furthermore, it is a green technology and has also great potential to be applied in functional food ingredients.
Mae Fah Luang University. Learning Resources and Educational Media Center
Address: CHIANG RAI
Email: library@mfu.ac.th
Modified: 2022-12-12
Issued: 2022-12-12
บทความ/Article
application/pdf
Journal of Food Science and Agricultural Technology (2022) Vol.6 (Special Issue) : 18-24
eng
©copyrights Mae Fah Luang University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 2022-v06-p18-24.pdf 782.49 KB
ใช้เวลา
0.031468 วินาที

Palita Wangsuntornpakdee
Title Contributor Type
Optimization of Extraction of Vitamin E and γ Oryzanol from Thai Rice Germs Using Response Surface Methodology
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Palita Wangsuntornpakdee;Methavee Peanparkdee

บทความ/Article
Optimization of enrichment of soybean oil with lipophilic antioxidants from Thai rice germs and their encapsulation by complex coacervation
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Palita Wangsuntornpakdee
Methavee Peanparkdee
Sudathip Sae-Tan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Methavee Peanparkdee
Title Contributor Type
Optimization of Extraction of Vitamin E and γ Oryzanol from Thai Rice Germs Using Response Surface Methodology
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Palita Wangsuntornpakdee;Methavee Peanparkdee

บทความ/Article
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 1
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 6,588
รวม 6,589 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 79,678 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 16 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 10 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 3 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 1 ครั้ง
รวม 79,708 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.212