วรรณิณี จันทร์แก้ว. ศักยภาพของแคโรทีนอยด์จากสาหร่ายสีแดงน้ำจืด Caloglossa beccarii Di Toni ในการเป็น สารเร่งสี ปลาซิวข้างขวานเล็ก (Trigonostigma espei) และปลาซิวใบไผ่. (). มหาวิทยาลัยนราธิวาสราชนครินทร์. ห้องสมุดมหาวิทยาลัยนราธิวาสราชนครินทร์. : , .
ศักยภาพของแคโรทีนอยด์จากสาหร่ายสีแดงน้ำจืด Caloglossa beccarii Di Toni ในการเป็น สารเร่งสี ปลาซิวข้างขวานเล็ก (Trigonostigma espei) และปลาซิวใบไผ่
(Davario regina) Potential of Carotenoid from Freshwater Red AlgCaloglossa beccarii DeToni on Color Enhancement in Harleguin Rasbosa(Trigonostigma espei) and Blue Danio (Davario regina)
Abstract:
The objective of this study was to consider the effect of total carotenoid from freshwater red
alga, Caloglossa beccarii Di Toni added in artificial feed on pigmentation, growth and survival rate of
harleguin rasbosa (Trigonostigma espei) and blue danio (Davario regina). Five levels with three
replication of total carotenoid; 0, 15, 30, 60 and 120 mg/kg were added in to the artificial feed. The
color value, growth, survival rates was measured and the fish flesh, fin and scale were collected for
carotenoid analysis after 8 weeks of feeding trial. The results found that both two species fed diet of
all treatment had no significantly different (p>0.05) on growth and survival rate. The harleguin
rasbosa was no significant differences ( p>0.05) in pigmentation among treatment, while those
significant differences (p<0.05) in blue danio. The addition of the carotenoid in artificial feed could
improve the cumulative carotenoid content in flesh and fin of harleguin rasbosa, but could improve
the skin pigmentation (yellow clolor) of blue danio. These suggested that the optimum of
concentration of total carotenoid for both species color enhancer diets can be used at 30 mg/kg. This
first information obtained will be useful in providing basic information about total carotenoid from
C. beccarii and applying for aquaculture in the future.