แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

The use of pasteurization to control microbial growth in rubber latex

Address: 333 Moo1, Thasud, Muang, Chiang Rai 57100
Organization : School of Agro-Industry, Mae Fah Luang University
Email : ask.library@mfu.ac.th

keyword: Destabilization - Microorganism - Pasteurization - Rubber latex
ThaSH: Food sciences
ThaSH: Agricultural industries
ThaSH: Pasteurization
ThaSH: Microorganisms
ThaSH: Latex
ThaSH: Rubber
Abstract: One cause of destabilization of fresh natural rubber latex is growth of microorganisms. This is commonly controlled by use of ammonia (NH3) as a preservative. However, NH3 is highly volatile and exposure to its fume can lead to health hazards. Moreover, the evaporation of NH3 means that more NH3 must be added to maintain the concentration level needed for the preservation. Hence, this research aimed to explore use of pasteurization to control microbial growth in rubber latex before it is spun to be viscid latex. To prevent heat destabilization of rubber latex, the latex was adjusted to pH 10 using 20% by weight of potassium hydroxide (KOH) solution. Pasteurization was done by immersing a plastic bottle containing 60 mL rubber latex in a hot water bath at (60˚C) for 15 min. Control of microbial growth was observed by measuring Volatile Fatty Acid (VFA) at different storage times (up to 13 h) and comparing this result to the number of colonies using plate count method. It was found that pasteurization could decrease the number of microorganisms presenting in the latex initially (10-105 times). However, the number of microorganisms in the pasteurized latex increased with storage time. VFA was also observed to increase with time. The Dry Rub ber Content (DRC) of rubber latex before pasteurization (DRC of 22.20-34.10) had no effect on efficiency pasteurization. However, the number of microorganism presenting in the rub ber latex before pasteurization affected efficiency of pasteurization significantly. For in stance, when the number of microorganism in rubber latex was so large that its VFA was above 0.08 (the VFA number accepted by Thai Industrial Standards Institute 506), the effi ciency of pasteurization was poor. On the other hand, if the number of microorganism was small and VFA was below 0.08, pasteurization could efficiently preserve the latex at room temperature up to 13 h.
Mae Fah Luang University. Learning Resources and Educational Media Center
Address: CHIANG RAI
Email: library@mfu.ac.th
Modified: 2021-11-16
Issued: 2021-11-16
บทความ/Article
application/pdf
Journal of Food Science and Agricultural Technology (2015) Vol.1 (1): 131-135
eng
©copyrights Mae Fah Luang University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 2015-v01-p131-135.pdf 453.57 KB
ใช้เวลา
0.026745 วินาที

Anyawee Parichkul
Title Contributor Type
The use of pasteurization to control microbial growth in rubber latex
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Anyawee Parichkul;Phanida Saikhwan

บทความ/Article
Phanida Saikhwan
Title Contributor Type
Effect of temperatures on biofilm formation of foodborne pathogenic bacteria on food contact surfaces
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลล้านนา
Wachiraporn Wachiradusit; Phanida Saikhwan;Pumnat Chuenchomrat

บทความ/Article
The use of pasteurization to control microbial growth in rubber latex
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Anyawee Parichkul;Phanida Saikhwan

บทความ/Article
Effect of pasteurization on protein and fat contents remaining in coconut milk
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Wipawee Konkamdee;Phanida Saikhwan

บทความ/Article
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 12
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 955
รวม 967 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 97,772 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 111 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 88 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 6 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 2 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 1 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 1 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 1 ครั้ง
รวม 97,982 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.33