แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Comparative study of color retention of dried stevia leaves (Stevia rebaudiana Bertoni) by single-stage drying and multi-stage drying

Address: 333 Moo1, Thasud, Muang, Chiang Rai 57100
Organization : School of Agro-Industry, Mae Fah Luang University
Email : ask.library@mfu.ac.th

keyword: Stevia leaves - Single-stage drying temperature - Multi-stage drying temperature - Color Quality
ThaSH: Food sciences
ThaSH: Agricultural industries
ThaSH: Stevia rebaudiana
ThaSH: Drying
ThaSH: Color
Abstract: The color of dried stevia leaves is an important component quality and primary consider ation of consumers when making purchasing decision. This study aimed to investigate an effect of single-stage drying temperature and multi-stage drying temperature on drying rate and color quality of dried stevia leaves. The drying conditions of single-stage drying tem perature are at 50, 60, 70, 80 and 90oC and multi-stage temperature for 80°C follows by 50°C and 90°C follows by 50°C. The drying rate of single-stage temperature required to reduce moisture content of stevia leaves from 5.23±0.41 to 0.075±0.003 gwater/gdry matter was 0.0018- 0.0179 gwater/gdry matter*min. Whereas the drying rate of multi-stage drying temperature was 0.0032 to 0.0076 gwater/gdry matter *min. It was found that multi-stage drying temperature pro vided the higher drying rate and color retention than that of single-stage drying tempera ture. The results of these tests suggest that multi-stage drying temperature provided better color quality of dried stevia leaves in terms of color. It was found that the suitable conditions for multi-stage drying temperature were 80oC for 30 min and 50oC for 730 min. The color qualities of dried stevia leaves for multi-stage drying temperature in CIELAB system namely L*, a*, b* and TCD were 54.15±1.83, -10.41±1.99, 18.97±1.47 and 5.01±0.84, respectively. In addition, the Chroma values (C*) and Hue angle (ho) were 39.19±3.11 and 108.84±4.39
Mae Fah Luang University. Learning Resources and Educational Media Center
Address: CHIANG RAI
Email: library@mfu.ac.th
Modified: 2021-11-15
Issued: 2021-11-15
บทความ/Article
application/pdf
Journal of Food Science and Agricultural Technology (2015) Vol.1 (1): 83-88
eng
©copyrights Mae Fah Luang University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 2015-v01-p83-88.pdf 493.18 KB
ใช้เวลา
0.016617 วินาที

Praphun Jino
Title Contributor Type
Comparative study of color retention of dried stevia leaves (Stevia rebaudiana Bertoni) by single-stage drying and multi-stage drying
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Praphun Jino;Rittichai Assawarachan

บทความ/Article
Rittichai Assawarachan
Title Contributor Type
Comparative study of color retention of dried stevia leaves (Stevia rebaudiana Bertoni) by single-stage drying and multi-stage drying
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Praphun Jino;Rittichai Assawarachan

บทความ/Article
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 57
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,252
รวม 2,309 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 87,210 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 1,449 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 183 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 46 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 9 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 7 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 3 ครั้ง
รวม 88,907 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.124