แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Evaluation of Antioxidant and Antifungal Activities of Pumpkin By-product and Its Application in Banana

Address: 333 Moo1, Thasud, Muang, Chiang Rai 57100
Organization : School of Agro-Industry, Mae Fah Luang University
Email : ask.library@mfu.ac.th

keyword: pumpkin peel - antioxidant activity - banana - anthracnose - Colletotrichum musae
ThaSH: Food sciences
ThaSH: Agricultural industries
ThaSH: Pumpkin
ThaSH: Antioxidants
ThaSH: Antifungal agents
ThaSH: Bananas
ThaSH: Anthracnose
ThaSH: Fungi in agriculture
Abstract: Pumpkin peel is a by-product which may contain some bioactive compounds. It should be of interest to investigate the efficacy of pumpkin peel to control postharvest disease. Anthracnose disease caused by Colletotrichum musae is a major postharvest disease and causes loss of banana in Thailand. The aims of this research were to investigate antioxidant activity and bioactive compounds in pumpkin peel and to investigate the antifungal activity of pumpkin peel crude extract against anthracnose in banana. Pumpkin peel (Cucurbita spp.) was extracted with three different solvents: methanol, ethanol and acetone in ratio of pumpkin peel to solvent at 1:5 (w/v). Methanol was the best solvent for extraction, showing the significant higher (P ≤ 0.05) values of DPPH (19.57 µmol TE / 100 g DW), FRAP (64.88 µmol Fe(ll) / 100 g DW) and total phenolic content (92.25 mg GAE / 100 g DW), when compared with ethanol and acetone. Methanol at the concentrations of 95%, 70% and 50% were then used for extraction in a subsequent trial. The result showed that 50% methanol gave a significant higher (P ≤ 0.05) yield, DPPH (40.73 µmol TE / 100 g DW), FRAP (97.15 µmol Fe(ll) / 100 g DW) and phenolic compound (202.43 mg GAE / 100 g DW) when compared with 95% and 70% methanol. The 50% methanol pumpkin peel crude extract was then diluted to 95%, 70% and 50% for antifungal assays, both in vitro and in vivo. The methanol pumpkin peel extract at all concentrations significantly delayed (P ≤ 0.05) radial growth of C. musae during incubation for 6 days in comparison with the control (dimethyl sulfoxide: DMSO). There was no significant difference between methanol pumpkin peel extracts and control (DMSO) in rot lesion development on banana during storage for 5 days. Although, pumpkin peel extract did not control banana anthracnose, it might be used in combination with fungicide. And hence, the use of chemical would possibly be reduced.
Mae Fah Luang University. Learning Resources and Educational Media Center
Address: CHIANG RAI
Email: library@mfu.ac.th
Modified: 2021-10-20
Issued: 2021-10-20
บทความ/Article
application/pdf
Journal of Food Science and Agricultural Technology (2018) Vol.4 (Spcl. Iss.): 129-133
eng
©copyrights Mae Fah Luang University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 2018-v04-p129-133.pdf 368.41 KB
ใช้เวลา
0.020468 วินาที

Paweena Jarungjitaree
Title Contributor Type
Evaluation of Antioxidant and Antifungal Activities of Pumpkin By-product and Its Application in Banana
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Paweena Jarungjitaree;Matchima Naradisorn

บทความ/Article
Matchima Naradisorn
Title Contributor Type
Control of postharvest anthracnose of mango using pomelo albedo extracts
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Matchima Naradisorn

บทความ/Article
Effect of carboxymethyl cellulose coating containing ZnO-nanoparticles for prolonging shelf life of persimmon and tomato fruit
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Mooktida Saekow;Matchima Naradisorn;Wirongrong Tongdeesoontorn;Yasunori Hamauzu

บทความ/Article
Influence of harvest maturity and storage condition on changes on volatile compounds of Phulae pineapple fruit
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Pisoot Yoyponsan;Sukanya Thuengtung;Yukiharu Ogawa;Matchima Naradisorn;Sutthiwal Setha

บทความ/Article
Evaluation of Antioxidant and Antifungal Activities of Pumpkin By-product and Its Application in Banana
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Paweena Jarungjitaree;Matchima Naradisorn

บทความ/Article
Effects of UV-C irradiation on ripening quality and antioxidant capacity of mango fruit cv. Nam Dok Mai Si Thong
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Amelia Safitri;Theerapong Theppakorn;Matchima Naradisorn;Sutthiwal Setha

บทความ/Article
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 1
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 1,560
รวม 1,561 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 65,862 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 1,378 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 27 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 9 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 2 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 2 ครั้ง
รวม 67,280 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.124