แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Effect of spray-dried rice bran extract on inhibition of enzymatic browning in potato puree

Address: 333 Moo1, Thasud, Muang, Chiang Rai 57100
Organization : School of Agro-Industry, Mae Fah Luang University
Email : ask.library@mfu.ac.th


keyword: Browning inhibition - Potato puree - Rice bran extract - Spray-drying
ThaSH: Food sciences
ThaSH: Agricultural industries
ThaSH: Potatoes
ThaSH: Rice bran
ThaSH: Extracts
ThaSH: Enzyme inhibitors
ThaSH: Spray drying
Abstract: Enzymatic browning is a major problem in the quality loss of fruits and vegetables. It is also deleterious flavor, nutritional values and consumer’s acceptance. Sulfites are widespread agents used to control browning reaction. Due to adverse health effects, they could be a problem for human health. Thus, non-sulfite antibrowning agents are searched for food industry. Rice bran is a by-product from rice milling industry. It is a good source of natural antioxidants and phenolic acids. Therefore, the objective of this research was to investigate the effect of rice bran extract prepared by spray-drying on enzymatic browning inhibition in potato puree. Rice bran extract (RBE) was prepared by distilled water (DW) extraction. It was spray-dried to obtain spray-dried RBE powder (SD-RBE). The solution of SD-RBE powder was investigated for its enzymatic browning inhibition in potato puree by color measurement at room temperature for 6 hr. The browning values were calculated. Potato PPO inhibition was studied by measuring absorbance at 420 nm with catechol as substrate. SD-RBE solution showed greater enzymatic browning inhibitory efficiency than DW. Browning values and a* values of potato puree treated with SD-RBE solution were lower; whereas, L* and b* values were higher than those treated with DW during storage for 6 hr (p≤0.05). Its browning, a*, L* and b* values at 6 hr storage were 25.35, 4.05, 54.12 and 18.93, respectively; while those of DW treatment were 38.12, 5.47, 45.55 and 12.41, respectively. SD-RBE showed high potato PPO activity inhibition with the value of 66.12%. The results revealed that SD-RBE exhibited enzymatic browning inhibition in potato puree. Thus, SD-RBE has a potential to be used as a natural antibrowning agent for potato puree.
Mae Fah Luang University. Learning Resources and Educational Media Center
Address: CHIANG RAI
Email: library@mfu.ac.th
Modified: 2021-10-20
Issued: 2021-10-20
บทความ/Article
application/pdf
Journal of Food Science and Agricultural Technology (2018) Vol.4 (Spcl. Iss.): 111-115
eng
©copyrights Mae Fah Luang University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 2018-v04-p111-115.pdf 368.42 KB
ใช้เวลา
0.029296 วินาที

Supakit Threranukool
Title Contributor Type
Effect of spray-dried rice bran extract on inhibition of enzymatic browning in potato puree
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Supakit Threranukool;Supatcha Kubglomsong;Chockchai Theerakulkait

บทความ/Article
Supatcha Kubglomsong
Title Contributor Type
Effect of spray-dried rice bran extract on inhibition of enzymatic browning in potato puree
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Supakit Threranukool;Supatcha Kubglomsong;Chockchai Theerakulkait

บทความ/Article
Chockchai Theerakulkait
Title Contributor Type
Effects of Rice Bran Extract on Browning and Polyphenol Oxidase Activity in Vegetable and Fruit
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Chockchai Theerakulkait;Kunnikar Boonsiripiphat

บทความ/Article
Effect of Pineapple Shell Extracts on Browning in Fresh Vegetable and Fruit Puree and Slices
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Chockchai Theerakulkait;Patcharin Saisung

บทความ/Article
Effect of Pineapple Juice, Pineapple Shell Extract and Rice Bran Extract on Browning Prevention in Banana [Musa (AAA Group) ‘Gros Michel’] Slices and Puree
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Chockchai Theerakulkait ;Sukhontha Sukhonthara

บทความ/Article
Effect of drying and storage times on aroma quality of Khao Dawk Mali-105 brown rice
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Ruchirus Muthikul;Supeeraya Arsa;Chockchai Theerakulkait

บทความ/Article
Effect of spray-dried rice bran extract on inhibition of enzymatic browning in potato puree
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Supakit Threranukool;Supatcha Kubglomsong;Chockchai Theerakulkait

บทความ/Article
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 12
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 4,263
รวม 4,275 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 244,210 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 1,661 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 494 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 91 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 29 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 17 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 8 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 5 ครั้ง
รวม 246,515 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.212