แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Functional properties of dual-modified rice starch

Address: 333 Moo1, Thasud, Muang, Chiang Rai 57100
Organization : School of Agro-Industry, Mae Fah Luang University
Email : ask.library@mfu.ac.th
keyword: rice starch - hydroxypropylation - cross-linking
ThaSH: Food sciences
ThaSH: Agricultural industries
ThaSH: Rice flour
ThaSH: Crosslinking (Polymerization)
ThaSH: Hydroxylation
Abstract: Dual-modification, hydroxypropylation and cross-linking were conducted to overcome the undesirable properties of native rice starch and to improve its functional properties during processing. The first stage of modification was hydroxypropylation using 6% to 12% of propylene oxide. This was followed by cross-linking using the mixture of 12% sodium trimetaphosphate (STMP) and 0.1% sodium tripolyphosphate (STPP). The level of hydroxy propylation enhanced the subsequent cross-linking and this was indicated by a marked increase in phosphorus content and degree of substitution (DS). This was accompanied by a significant decrease in paste clarity, swelling power, peak viscosity, breakdown and consistency coefficient. The effects of different cross-linking agents: 2% STMP, the mixture of 2% STMP and 5% STPP and the mixture of 12% STMP and 0.1% STPP, on functional properties of rice starch hydroxypropylated with 8% propylene oxide were also investigated. It was found that dual-modified rice starch cross-linked by STMP alone gave the highest phosphorus content (0.192%) and degree of substitution (0.01) resulting in the lowest peak viscosity, breakdown, final viscosity, consistency coefficient, swelling power, solubility index and paste clarity. In addition, the dual-modified rice starch cross-linked with mixed phosphate salts containing a high content of STMP (12% STMP and 0.1% STPP) gave significantly higher phosphorus content (0.161%) and degree of substitution (0.009) compared to that of the mixed phosphate salts containing low STMP content (2% STMP and 5% STPP). It suggests that the higher amount of STMP enhanced the high phosphorus substitution on the starch chains resulting in an increasing rigidity of the rice starch granules.
Mae Fah Luang University. Learning Resources and Educational Media Center
Address: CHIANG RAI
Email: library@mfu.ac.th
Modified: 2021-10-19
Issued: 2021-10-19
บทความ/Article
application/pdf
Journal of Food Science and Agricultural Technology (2018) Vol.4 (Spcl. Iss.): 93-98
eng
©copyrights Mae Fah Luang University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 2018-v04-p93-98.pdf 629.06 KB
ใช้เวลา
0.019045 วินาที

Piyarat Sirivongpaisal
Title Contributor Type
Structure and functional properties of starch andflour from bambarra groundnu
มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์. สำนักทรัพยากรการเรียนรู้คุณหญิงหลง อรรถกระวีสุนทร
Piyarat Sirivongpaisal

บทความ/Article
Increasing the bio-active compounds contents by optimizing the germination conditions of Southern Thai Brown Rice
มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์. สำนักทรัพยากรการเรียนรู้คุณหญิงหลง อรรถกระวีสุนทร
Jiraporn Banchuen;Paiboon Thammarutwasik;Buncha Ooraikul;Phaisan Wuttijumnong;Piyarat Sirivongpaisal

บทความ/Article
Functional properties of dual-modified rice starch
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Piyarat Sirivongpaisal

บทความ/Article
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 1,238
รวม 1,240 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 66,526 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 1,378 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 27 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 10 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 2 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 2 ครั้ง
รวม 67,945 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.124