แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Different chilling-induced symptoms and the underlying oxidative stress and antioxidative defense in the exocarp and mesocarp of immature sponge

Organization : King Mongkut's University of Technology North Bangkok. Faculty of Applied Science

Organization : King Mongkut's University of Technology North Bangkok. Faculty of Applied Science
Email : sompoch.n@sci.kmutnb.ac.th

Organization : King Mongkut's University of Technology North Bangkok. Faculty of Applied Science
Email : kitti.b@sci.kmutnb.ac.th

Organization : King Mongkut's University of Technology Thonburi. School of Bioresources and Technology

Organization : University of Canterbury. School of Biological Sciences
keyword: Immature sponge gourd.
LCSH: VITAMIN C.
; Chilling injury.
LCSH: ANTIOXIDANTS.
; Reactive oxygen species.
Abstract: Immature sponge gourd fruit is consumed as a vegetable with a limited shelf life. Although cold storage is a simple and powerful tool for maintaining postharvest fruit quality, storage at a low temperature may not be appropriate for vegetables as some chilling injury (CI) of the immature sponge gourd fruit may occur. Therefore, this research aimed to elucidate the relationship between CI, oxidative stress, and the antioxidative defense mechanisms in the exocarp and mesocarp of immature sponge gourd fruit. After storage at 5°C for 6 days, visual CI symptoms, including browning and surface pitting, were found in the peel (exocarp) but not in the mesocarp. There were, however, more dead cells (stained by Evans blue) in the mesocarp of the fruit stored at 5 degree celsius. There was a more considerable increase in the electrolyte leakage rate in both fruit tissues held at 5 degree celsius than 25 degree celsius. The CI was correlated with malondialdehyde (MDA) levels in the tissues. The MDA of fruit exocarp at 5 degree celsius was 1.6 fold higher than that at 25 degree celsius on day 6, while the lipoxygenase (LOX) activity in mesocarp was 50 percent higher in fruit stored at a lower temperature. The action of ascorbate peroxidase (APX) was high in the exocarp of the fruit stored at 5 degree celsius, but there appeared to be a continuous depletion of the co-substrate or ascorbic acid. In conclusion, the CI in the exocarp was mainly associated with a high level of reactive oxygen species (ROS). In contrast, the CI in the mesocarp appeared to be primarily associated with increased lipid peroxidation by the elevated LOX activity under cold stress compared to storage at 25 degree celsius.
King Mongkut's University of Technology North Bangkok. Central Library
Address: BANGKOK
Email: library@kmutnb.ac.th
Created: 2021
Modified: 2564-08-23
Issued: 2021-08-23
บทความ/Article
application/pdf
BibliograpyCitation : APPLIED SCIENCE AND ENGINEERING PROGRESS. vol. 14, no. 3 (July-Sept. 2021), p. 348-359.
eng
©copyrights King Mongkut's University of Technology North Bangkok
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 aij140305.pdf 3.15 MB
ใช้เวลา
0.030807 วินาที

Pichaya Chuenchom.
Title Contributor Type
Different chilling-induced symptoms and the underlying oxidative stress and antioxidative defense in the exocarp and mesocarp of immature sponge
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Pichaya Chuenchom.;Sompoch Noichinda.;Kitti Bodhipadma.;Chalermchai Wongs-Aree.;Leung, David W. M.

บทความ/Article
Sompoch Noichinda.
Title Contributor Type
Non-involvement of activated charcoal and plant growth regulators in PLB proliferation of Rhynchostylis coelestis Rchbf
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Kitti Bodhipadma;Sompoch Noichinda.;Woraratanapong Wongsen.

บทความ/Article
Difference in capsaicin content among Thai Capsicum
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Sompoch Noichinda.;Kitti Bodhipadma.;Patama Lerksasen.;Saichol Ketsa.

บทความ/Article
Determination of antioxidants from lemon basil callus during induction
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Kitti Bodhipadma.;Sompoch Noichinda.;Teerapon Phromthara.;Suriya Rutatip.;Koravisd Nathalang.

บทความ/Article
Influence of 1-methylcyclopropene on the delayed respiration rate and softening process of hybrid sugar apple (Annona cherimoya x Annona squamosa) fruit cv Pet-Pakchong
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Sompoch Noichinda.;King Mongkut's University of Technology North Bangkok;snd@kmutnb.ac.th

บทความ/Article
Different chilling-induced symptoms and the underlying oxidative stress and antioxidative defense in the exocarp and mesocarp of immature sponge
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Pichaya Chuenchom.;Sompoch Noichinda.;Kitti Bodhipadma.;Chalermchai Wongs-Aree.;Leung, David W. M.

บทความ/Article
Micropropagation and in vitro inflorescence of Pentas lanceolata
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Kitti Bodhipadma.;Sompoch Noichinda.;Chutikarn Tangtivaporn.;Saowaros Phanomchai.;Leung, David W. M.

บทความ/Article
UV-C enhances phenolics metabolism and the production of the related bioactive compounds in green Chi-fah Chili (Capsicum annuum L cv Chi-fah Kiaw) fruit
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Sompoch Noichinda.;Kitti Bodhipadma.;Leung, David W. M.

บทความ/Article
Kitti Bodhipadma.
Title Contributor Type
Effects of Plant Growth Regulators on Safrole Production from Callus Culture of True Laurel
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Koravisd Nathalang.;Manwika Chimtab.;Kitti Bodhipadma.

บทความ/Article
Low concentration of paclobutrazol induced multiple shoot and plantlet formation in amethyst curcuma
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Anchalee Jala;Kitti Bodhipadma.

บทความ/Article
Difference in capsaicin content among Thai Capsicum
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Sompoch Noichinda.;Kitti Bodhipadma.;Patama Lerksasen.;Saichol Ketsa.

บทความ/Article
Determination of antioxidants from lemon basil callus during induction
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Kitti Bodhipadma.;Sompoch Noichinda.;Teerapon Phromthara.;Suriya Rutatip.;Koravisd Nathalang.

บทความ/Article
Growth and root formation in the microshoots of three basils cultured in vitro on different types and patterns of electrospun nanofibre mats
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Kitti Bodhipadma.;Sompoch Noichinda;Pussadee Chalermwanitkul.;Noppavan Chanunpanich.;W.M. Leung, David.

บทความ/Article
Different chilling-induced symptoms and the underlying oxidative stress and antioxidative defense in the exocarp and mesocarp of immature sponge
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Pichaya Chuenchom.;Sompoch Noichinda.;Kitti Bodhipadma.;Chalermchai Wongs-Aree.;Leung, David W. M.

บทความ/Article
Micropropagation and in vitro inflorescence of Pentas lanceolata
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Kitti Bodhipadma.;Sompoch Noichinda.;Chutikarn Tangtivaporn.;Saowaros Phanomchai.;Leung, David W. M.

บทความ/Article
UV-C enhances phenolics metabolism and the production of the related bioactive compounds in green Chi-fah Chili (Capsicum annuum L cv Chi-fah Kiaw) fruit
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Sompoch Noichinda.;Kitti Bodhipadma.;Leung, David W. M.

บทความ/Article
Chalermchai Wongs-Aree.
Title Contributor Type
Different chilling-induced symptoms and the underlying oxidative stress and antioxidative defense in the exocarp and mesocarp of immature sponge
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Pichaya Chuenchom.;Sompoch Noichinda.;Kitti Bodhipadma.;Chalermchai Wongs-Aree.;Leung, David W. M.

บทความ/Article
Leung, David W. M.
Title Contributor Type
Different chilling-induced symptoms and the underlying oxidative stress and antioxidative defense in the exocarp and mesocarp of immature sponge
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Pichaya Chuenchom.;Sompoch Noichinda.;Kitti Bodhipadma.;Chalermchai Wongs-Aree.;Leung, David W. M.

บทความ/Article
Micropropagation and in vitro inflorescence of Pentas lanceolata
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Kitti Bodhipadma.;Sompoch Noichinda.;Chutikarn Tangtivaporn.;Saowaros Phanomchai.;Leung, David W. M.

บทความ/Article
UV-C enhances phenolics metabolism and the production of the related bioactive compounds in green Chi-fah Chili (Capsicum annuum L cv Chi-fah Kiaw) fruit
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Sompoch Noichinda.;Kitti Bodhipadma.;Leung, David W. M.

บทความ/Article
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 0
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 6,659
รวม 6,659 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 123,121 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 1,225 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 10 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 3 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 1 ครั้ง
รวม 124,360 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.212