แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Study of Browning Inhibition of Sweet Corn Kernel in Brine Packed in Flexible or Semi-rigid Container
การศึกษาการยับยั้งการเกิดสีน้ำตาลของเมล็ดข้าวโพดหวานในน้ำเกลือบรรจุในภาชนะอ่อนตัวหรือกึ่งอ่อนตัว

keyword: Semi-rigid Container
Abstract: Browning of sweet corn kernels in brine during storage takes place when the kernels are packed in semi-rigid containers instead of cans. This study investigated the effects of oxygen and storage temperature on browning of sweet corn in brine packed in retortable carton. The work was divided into 2 parts. The first part was concerned with the effect of oxygen content initially present in the headspace on product the quality, as indicated by the change in color (CIE L *, a* and b*) and the total soluble phenolics content. The amounts of residual oxygen in the headspace as well as dissolved oxygen were also determined. The second part of the study investigated the effect of storage temperature (30 and 40 C) on the product quality in terms of color, browning index and 2,5- dimethyl-4-hydroxy-3[2H]-furanone (DMHF) content. It was found that rapid losses of color and total soluble phenolics occurred in the case of a sample containing maximum 02 content (no air removal step was applied) as compared to a sample with minimum O2 content (with the use of steam flow followed by N2 flushing). Evolutions of browning index and DMHF content of whole sweet corn kernels during storage showed no significant differences between samples stored at both storage temperatures. It could be concluded that autooxidation of phenolics was the major cause of browning of sweet corn in brine when it was packed in semi-rigid containers. The reaction might take place during an initial stage of processing and continued under the influence of storage temperature. The color formation due to Maillard reaction in the low acidity range (PH 5-7) might also be developed but at a slower rate with the majority of pigmentation resulting from phenolics oxidation.
Abstract: งานวิจัยนี้เป็นการศึกษาสาเหตุการเกิดสีน้ำตาลของเมล็ดข้าวโพดหวานในน้ำเกลือบรรจุในภาชนะ อ่อนตัวหรือกึ่งอ่อนตัวซึ่งนำมาใช้แทนการบรรจุกระป๋อง โดยแบ่งการศึกษาออกเป็นผลของ ออกซิเจนและผลของอุรหภูมิในการเก็บรักษาที่มีต่อคุณภาพของผลิตภัณฑ์ การทดลองแบ่งออกเป็น 2 ส่วน สำหรับการทดลองในส่วนแรกเป็นการศึกษาผลของก๊าซออกซิเจนในช่องว่างเหนือของเหลว ในภาชนะ (headspace) เริ่มต้นที่มีต่อการเปลี่ยนแปลงของค่าสี (CIEL*,a*,b*)และปริมาณฟีนอลที่ ละลายน้ำทั้งหมด รวมทั้งติดตามการเปลี่ยนแปลงของปริมาณก๊าซออกซิเจนใน headspace และ ปริมาณก๊าซออกซิเจนที่ละลายน้ำได้สำหรับการทดลองในส่วนที่สองเป็นการศึกษาผลของอุณหภูมิที่ ใช้ในการเก็บรักษา (30 และ 40 องศาเซลเซียส) ที่มีต่อคุณภาพของผลิตภัณฑ์ในแง่ของการ เปลี่ยนแปลงสี ค่าดัชนีของสีน้ำตาล และปริมาณ 2,5-dimethy1-4-hydroxy-3{2H} -furanone (DMHF) จากผลการทดลองทั้งหมดพบว่าผลิตภัณฑ์ที่มีปริมาณก๊าซออกซิเจนสูง (ไม่ผ่านกระบวนการไล่ อากาศ) มีการเปลี่ยนแปลงของค่าสีและปริมาณฟีนอลที่ละลายน้ำทั้งหมดมากกว่าผลิตภัณฑ์ที่มี ปริมาณก๊าซออกซิเจนน้อย (ผ่านกระบวนการไล่อากาศด้วยไอน้ำและการพ่นก๊าซไนโตรเจน) การ เปลี่ยนแปลงค่าดัชนีของสีน้ำตาลและประมาณของ DMHF ระหว่างการเก็บรักษามีความแตกต่างกัน อย่างไม่มีนัยสำคัญในผลิตภัณฑ์ที่เก็บรักษาที่อุณหภูมิต่างกัน ดังนั้นจึงอาจสรุปได้ว่าการเกิดปฎิกิริยา ออกซิเคชั่นของสารประเภทฟีโนลิกเป็นสาเหตุหลักของการเกิดสีน้ำตาลในเมล็ดข้าวโพดหวานที่ บรรจุในภาชนะกึ่งอ่อนตัว ซึ่งปฎิกิริยานี้อาจเกิดขึ้นในช่วงแรกของกระบวนการ และเกิดขึ้นอย่าง ต่อเนื่องด้วยผลของอุณภูมิในระหว่างการเก็บรักษานอกจากนี้การเกิดสีน้ำตาลเนื่องจากปฎิกิริยา เมลลาร์ดในผลิตภัณฑ์ที่ความเป็นกรดต่ำ (pH 5-7) ก็อาจเกิดขึ้นได้ แม้ว่าจะมีอัตราที่ต่ำกว่า โดยการ เปลี่ยนแปลงของสีนั้นเกิดเนื่องมาจากเกิดปฎิกิริยาออกซิเคชั่นของสารประเภทฟีโนลิก
King Mongkut's University of Technology Thonburi. KMUTT Library.
Address: BANGKOK
Email: info.lib@mail.kmutt.ac.th
Role: Advisor
Created: 2009
Modified: 2014-05-01
Issued: 2010-09-01
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
CallNumber: FDE533
eng
Descipline: Food Engineering
©copyrights King Mongkut's University of Technology Thonburi
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 FDE533.pdf 755.61 KB185 2024-12-13 10:49:29
2 FDE533ab.pdf 66.05 KB74 2019-08-27 10:35:32
ใช้เวลา
0.020958 วินาที

Jarusiri Wongkum
Title Contributor Type
Study of Browning Inhibition of Sweet Corn Kernel in Brine Packed in Flexible or Semi-rigid Container
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Jarusiri Wongkum
Tipaporn Yoovidhya
วิทยานิพนธ์/Thesis
Tipaporn Yoovidhya
Title Creator Type and Date Create
การศึกษาอิทธิพลของวอเตอร์แอคติวิตี้ต่อการฆ่าเชื้อ Salmonella Senftenberg ด้วยแสงอัลตราไวโอเลต
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Asst.Prof. Tipaporn Yoovidhya
จุฑารัตน์ แย้มเนตร
วิทยานิพนธ์/Thesis
Thermal process design for acidified Bamboo shoot packed in hermetically sealed bulk package
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Tipaporn Yoovidhya;Saiwarun Chaiwanichsiri
Patchreeya Chumjai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Diffusion of citric acid into bamboo shoot during acidification process
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Tipaporn Yoovidhya;Suwit Siriwattanayoyin
Vorlauck Tongbor
วิทยานิพนธ์/Thesis
Diffusion of Nitrate from Pineapple Indicated by Total Soluble Solids
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Tipaporn Yoovidhya ;Suvit Tia
Worasaung Klinthong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Release Mechanisms of Paprika Oleoresin from Composite Structure of Egg Albumen and Cassava Starch
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Sakarindr Bhumiratana;Tipaporn Yoovidhya;Parichat Hongsprabhas;Jochen Weiss ;ศักรินทร์ ภูมิรัตน;ทิพาพร อยู่วิทยา;ปาริฉัตร หงสประภาส
Saowakon Wongsasulak
เสาวคนธ์ วงศาสุลักษณ์
วิทยานิพนธ์/Thesis
Color Measurement of Pineapple Chunks in Light Syrup Using Digital Image Analysis Program
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Tipaporn Yoovidhya;Suvit Tia
Priyanuch Silthamphithak
วิทยานิพนธ์/Thesis
Color Measurement of Solid Food Using Digital Image Analysis
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Tipaporn Yoovidhya
Sareen Anantanasuwong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Study of Browning Inhibition of Sweet Corn Kernel in Brine Packed in Flexible or Semi-rigid Container
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Tipaporn Yoovidhya
Jarusiri Wongkum
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of Temperature and pH on Taxiphyllin Degradation in Bamboo Shoot
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Tipaporn Yoovidhya
Peerawat Jaiwunglok
พีรวัส ใจวังโลก
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of Thermal Process on Quality of Sweet Corn Kernels in Brine Packed in Semi-Rigid Container during Storage
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Tipaporn Yoovidhya
Sorose Ketsarin
โสรส เกศรินทร์
วิทยานิพนธ์/Thesis
Generalization and implementation of the color conversion models for transformation of computer vision color space into CIE L*a*b*
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Tipaporn Yoovidhya
Charupatch Hirunarj
วิทยานิพนธ์/Thesis
Inhibition of Orange Spots on Canned Bamboo Shoot
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Tipaporn Yoovidhya
Akkanut Teeranopphawat
อัคคณัฐ ธีระนพวัฒน์
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of Gastro-Mucoadhesive Fibrous Films as Compound Delivery Vehicles in GI-Tract
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Tipaporn Yoovidhya
Natthon Puttipaiboon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Enhancement of Lime Oil Extraction Using Ohmic Pretreatment
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Tipaporn Yoovidhya
Akarin Kowittaya
วิทยานิพนธ์/Thesis
Color Measurement of Solid Food Using Digital Image Analysis through Artificial Neural Networks
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Tipaporn Yoovidhya
Anutchai Aiempong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of hydrophobic compound on gastro-mucoadhesion and release characteristics of zein-based ultrafine fibrous films
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Tipaporn Yoovidhya
Sunantha Pathumban
วิทยานิพนธ์/Thesis
Color Degradation during storage of sweet corn kernels in brine packed in semi-rigid container treated by different heat treatments
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Tipaporn Yoovidhya
Sairung Srinak
วิทยานิพนธ์/Thesis
Modeling of transport phenomena and quality changes of fish sauce udergoing electrodialysis
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Tipaporn Yoovidhya
Kuson Bawornruttanaboonya
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antifungal property and encapsulation of neem seed oil embedded in cellulose acetate fibers
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Tipaporn Yoovidhya
Pilaiporn Tangrungarun
วิทยานิพนธ์/Thesis
Image acquisition system improvement for digital image analysis for color measurement of solid foods
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Tipaporn Yoovidhya
Kaniknan Promsuth
วิทยานิพนธ์/Thesis
Process design for production of Som Tum Dressing and Grilled Meat Dipping Sauce
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Tipaporn Yoovidhya
Piyawat Chaweekunlayakun
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of small-scale ohmic heating system for shelf-life extension of fruit juices
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Tipaporn Yoovidhya
Nanipa Laeyakul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of a mathematical model for the prediction of oxygen transmission through plastic bottle containing model beverage
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Tipaporn Yoovidhya
Arisara Yotsiri
วิทยานิพนธ์/Thesis
Numerical study of oxygen transport rate throught PET bottles containing water
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Tipaporn Yoovidhya
Nawapat Kimhantamal
นวพรรษ คิมหันตมาลย์
วิทยานิพนธ์/Thesis
Encapsulation of Lactobacillus acidophilus in okara-egg albumen compostie microcapsules
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Tipaporn Yoovidhya
Panithan Pitigraisorn
ปณิธาน ปิติไกรศร
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of fluidized bed drying on survival of Lactobacillus acidophilus in bilayer microcapsule
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Tipaporn Yoovidhya
Sawanya Reuangkaew
สวรรณยา เรืองแก้ว
วิทยานิพนธ์/Thesis
Freshness evaluation by image analysis of pacific white shrimp (Litopenaeus vannamai)
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Tipaporn Yoovidhya
Nutcha Nakwiang
ณัฐชา นาคเวียง
วิทยานิพนธ์/Thesis
Fabrication of bilayer capsules as a prototype of active compound delivery system for shrimp
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Tipaporn Yoovidhya
Peerapong Srichai
พีระพงศ์ ศรีชัย
วิทยานิพนธ์/Thesis
Process Design for Production of Green Curry Sauce and Pad Ped Sauce
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Tipaporn Yoovidhya;Advisors
Supisara Tasak
ศุภิสรา ทาศักดิ์
วิทยานิพนธ์/Thesis
Study of oxygen transport behavior through PET bottle containing white tea and its effect on beverage color changes
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Tipaporn Yoovidhya
Pasinee Sumrongkit
ภาสินี สำรองกิจ
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of glazing condition and subsequent storage condition on quality of Skipjack tuna (Katsuwonus pelamis)
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Tipaporn Yoovidhya
Ploy Singiam
พลอย สิงห์เอี่ยม
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of period and condition of cold storage on biochemical characteristics of muscle protein in Skipjack Tuna (Katsuwonus pelamis)
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Tipaporn Yoovidhya
Sakawrat Dangpiam
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 11
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,980
รวม 2,991 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 109,527 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 52 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 16 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 7 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 4 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 3 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 1 ครั้ง
รวม 109,610 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.46