แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Development Of Headspace-Solid Phase Microextraction And Gas Chromatography-Mass Spectrometry/Olfactometry For Analysis Of Volatile Compounds From Chicken Products
การพัฒนาการสกัดระดับจุลภาคด้วยวัฏภาคของแข็งแบบเฮดสเปซและแก๊สโครมาโทกราฟี-แมสสเปกโทรเมตรี/โอลแฟคโทเมตรีสำหรับการวิเคราะห์สารระเหยง่ายจากผลิตภัณฑ์ไก่

Abstract: Gas chromatography-mass spectrometry/olfactometry coupled headspace solid phase microextraction (HS-SPME-GC-MS/O) was applied to analysis of volatile compounds from raw chickens and boiled chickens. The HS-SPME was 50/30 mm DVB/CAR/PDMS. The extraction temperature of boiled chicken was 50 °C for 30 min and raw chicken were extracted at room temperature. The SPME Probes were analyzed by GC-MS with a HP-5MS capillary column. 16 volatile compounds were identified in the boiled chickens in four chemical classes including aldehydes, aromatic hydrocarbon, alcohols and ketones and 20 volatile compounds were identified in raw chickens in three chemical classes including aldehydes, alcohols and esters. The identification of volatile compounds performed by comparison of experimental mass spectra and retention indices (I) with those from the NIST library and literatures. Comparison of results between boiled and raw chicken from the same source revealed that the boiled chicken had more volatile compounds than the raw chicken. HS-SPME approach was succesfully used to identify volatiles compounds from boiled samples. However, this method could detect only a few substances (e.g. hexanal) from the raw samples. In order to enhance extraction performance, multiple HS-SPME was performed to analyze volatile compound from the raw samples.
Abstract: งานวิจัยนี้ได้ทำการประยุกต์ใช้เทคนิคแก๊สโครมาโตกราฟี-แมสสเปกโทรเมตรีโอลแฟคโทเมทรีร่วมกับเฮดเสปซโซลิดเฟสไมโครเอกซ์แทรกชัน (HS-SPME-GC-MS/O) สำหรับพิสูจน์ทราบสารระเหยในไก่ต้มสุกและไก่ดิบ ด้วยเทคนิค HS-SPME โดยใช้ไฟเบอร์ชนิด 50/30 mm DVB/CAR/PDMS อุณหภูมิการสกัดที่ 50 องศาเซลเซียสสำหรับไก่สุก และที่อุณหภูมิห้องสำหรับตัวอย่างไก่ดิบ ทำการแยกสารโดยใช้คอลัมน์ชนิด HP-5MS ที่โปรแกรมอุณหภูมิจาก 40 ถึง 310 องศาเซลเซียส ด้วยอัตรา 4 องศาเซลเซียสต่อนาที จากการตรวจวัดสารระเหยง่ายสำหรับตัวอย่างไก่ต้มสุกพบว่าสามารถระบุสารระเหยง่ายได้ 16 ชนิด แบ่งเป็น 4 กลุ่ม ได้แก่ แอลดีไฮด์ อะโรมาติกไฮโดรคาร์บอน แอลกอฮอล์ และคีโตน สำหรับตัวอย่างไก่ดิบพบว่าสามารถระบุสารระเหยง่ายได้ 20 ชนิด แบ่งเป็น 3 กลุ่ม ได้แก่ แอลดีไฮด์ แอลกอฮอล์ และเอสเตอร์ โดยสารระเหยง่ายหลักที่พบในตัวอย่างไก่ทั้งสองชนิดเป็นสารประเภทแอลดีไฮด์ซึ่งมาจากกระบวนการออกซิเดชั่นของไขมัน แอลดีไฮด์ที่ตรวจพบทั้งตัวอย่างไก่สุกและไก่ดิบได้แก่ เฮกซะนาล โดยในตัวอย่างไก่สุกพบว่ามีปริมาณเฮกซะนาลสูงกว่าไก่ดิบ การระบุสารระเหยง่ายในผลิตภัณฑ์ไก่นี้ทำโดยการเปรียบเทียบแมสสเปกตรัมของสารกับฐานข้อมูลของ NIST พร้อมด้วยค่ารีเทนชันอินเด็กซ์จากการทดลองและค่าอ้างอิง จากการทดลองพบว่า ไก่ต้มสุกนั้นมีปริมาณของสารระเหยง่ายที่มากกว่าไก่ดิบ เนื่องจากไก่ดิบมีกลิ่นที่อ่อนมากทำให้การวิเคราะห์ด้วยวิธี HS-SPME ไม่สามารถวิเคราะห์ตัวอย่างไก่ดิบได้อย่างมีประสิทธิภาพ จึงได้มีการพัฒนาวิธีวิเคราะห์เพื่อเพิ่มประสิทธิภาพการตรวจวัดให้ดียิ่งขึ้นโดยการทำ Multiple HS-SPME ผลที่ได้แสดงให้เห็นว่า สามารถตรวจวัดชนิดของสารระเหยง่ายในไก่ดิบได้เพิ่มขึ้น
Chulalongkorn University. Office of Academic Resources
Address: BANGKOK
Email: cuir@car.chula.ac.th
Role: advisor
Created: 2018
Modified: 2020-08-08
Issued: 2020-08-08
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
URL: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/63552
eng
DegreeName: Master of Science
Descipline: Chemistry
©copyrights Chulalongkorn University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 6071990623.pdf 2.19 MB1 2021-05-11 11:36:02
ใช้เวลา
0.02852 วินาที

Wongkanok Yoosong
Title Contributor Type
Analysis of volatile compounds in chicken products by headspace-solid phase microextraction and gas chromatography-mass spectrometry/olfactometry
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Wongkanok Yoosong;Thumnoon Nhujak;Chadin Kulsing

บทความ/Article
Development Of Headspace-Solid Phase Microextraction And Gas Chromatography-Mass Spectrometry/Olfactometry For Analysis Of Volatile Compounds From Chicken Products
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Wongkanok Yoosong
Chadin Kulsing
วิทยานิพนธ์/Thesis
Chadin Kulsing
Title Creator Type and Date Create
Characterization of aroma-active volatile compounds in tom yum soup by gas chromatography-mass spectrometry combined with sensory evaluation techniques
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak; Chadin Kulsing
Pannipa Janta
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development Of Headspace-Solid Phase Microextraction And Gas Chromatography-Mass Spectrometry/Olfactometry For Analysis Of Volatile Compounds From Chicken Products
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Chadin Kulsing
Wongkanok Yoosong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Electrocoagulation in two phase separation for manipulation of volatile compound profiles in perfumes
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Chadin Kulsing
Isaya Thaveesangsakulthai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of novel comprehensive multidimensional gas chromatography for improving separation and analysis of propylene oxide sample
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Chadin Kulsing
Pannipa Janta
วิทยานิพนธ์/Thesis
Determination of volatile compounds in yellow curry paste using from-two-to-one dimensional gas chromatography-mass spectrometry
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak;Chadin Kulsing
Natsuda Singtothog
วิทยานิพนธ์/Thesis
Thin-layer chromatography for determination of phenolic compound profile and antioxidant activity of Thai honey
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak;Chadin Kulsing
Pattraporn Chobpradit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of retention index based simulation for validation of compound identification in GC×GC
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Chadin Kulsing
Palathip Kakanopas
วิทยานิพนธ์/Thesis
Characterization of non-volatile compounds in tom yum soup using high performance liquid chromatography-tandem mass spectrometry
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak;Chadin Kulsing
Wanabud Wongbubpha
วิทยานิพนธ์/Thesis
Data analysis of volatile compounds in green curry paste by comprehensive heartcut two-dimensional gas chromatography-mass spectrometry using retention indices for nonpolar and polar columns
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak;Chadin Kulsing
Sudarat Arunmongkon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Analysis of fatty acid methyl esters by two-dimensional gas chromatography using cryogen-free modulator
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Chadin Kulsing
Adrian Jose Sacan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of spreadsheet-based simulation to reduce number of experimental trials in separation with comprehensive two-dimensional gas chromatography
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Chadin Kulsing
Chisanupong Kunmas
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 3
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 3,083
รวม 3,086 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 268,298 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 415 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 355 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 111 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 15 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 11 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 2 ครั้ง
มหาวิทยาลัยการกีฬาแห่งชาติ = 2 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 1 ครั้ง
รวม 269,210 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.104