แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Comparative effects of high branched-chain amino acid drink, cow milk, or sports drink on performance in male football players
การเปรียบเทียบผลของการดื่มเครื่องดื่มที่มีกรดอะมิโนโซ่กิ่งสูง นมวัว หรือเครื่องดื่มเกลือแร่สำหรับนักกีฬา ต่อสมรรถภาพการเล่นกีฬาในนักฟุตบอลชาย

LCSH: Amino acids.
LCSH: Milk.
LCSH: Physical fitness.
LCSH: Nutrition.
LCSH: Functional foods.
Abstract: This study investigated the comparative effects of high branched-chain amino acid drink, cow milk or sports drink on the performance of 49 male football players aged between 16 and 18 years old in 4 school teams in Rayong province of Thailand. This is a single-blinded crossover trial with 3 subgroups:1) sports drink (140 kcal; 34 g Carbohydrate(CHO); 0.001 g Fat), 2) Cow milk (170 kcal; 9.0 g CHO; 10.0 g Fat; 10 g Protein including 1.5 g Branched-chain amino acids(BCAA) and 3) Branched chain amino acid (BCAA) (168 kcal; 25.9 g CHO; 2.8 g Fat; 10.8 g Protein including 4.5 g BCAA), which were administered in 250 ml package. Each group received a supplement drink after the completion of their match training program every day, for 10 days per supplement with 1-week washout period. Before and after each period these tests were measured: body fat composition, flexibility, muscular endurance, muscle power, speed and injury, and a 3-day food record. The results showed that the BCAA group significantly increased in body fat at 0.36±1.38% compared to cow milk group at 0.15±0.85%, while there was a decrease of 0.35±0.92% in the sports drink group. Flexibility test showed the modest significant increase in milk group at 0.88±2.00cm and 0.04±2.49cm in BCAA group, but lowered in sports drink group by 0.14±1.98cm. For the endurance test by push-ups there were increases of 3.76±8.50 and 0.33±9.10 times in sports drink group and BCAA group respectively, while a decrease was seen in cow milk group of 0.47±4.34 times. Sprint time showed mild significant increase in sports drink group. It was higher between pre and post intervention at 5 m 0.13±0.26 sec, 10 m 0.11±0.22 sec and 20 m 0.15±0.23 sec compared to cow milk group at 0.02±0.11 sec, 0.02±0.14 sec and 0.03±0.15sec, respectively. No significant disparity was observed for muscle power. Evaluation of injuries revealed a significant decrease in cow milk group between pre and post intervention, meanwhile, no significant difference was observed in sports drink group or BCAA group. The hips, knees and ankles were common injury spots. Muscle pain was aggravated when performing sport (p<0.05). In conclusion, branched-chain amino acid drink, sports drink and cow milk had mixed effects on physical performance, either beneficial or undesirable, in male football players.
Abstract: การศึกษานี้เป็นการเปรียบเทียบผลของการดื่มเครื่องดื่มที่มีกรดอะมิโนโซ่กิ่งสูง นมวัว หรือเครื่องดื่มเกลือแร่สำหรับนักกีฬา ต่อสมรรถภาพการเล่นกีฬาในนักฟุตบอลชายจำนวน 49 คน อายุ 16-18 ปี ของทีมโรงเรียนมัธยมในจังหวัดระยองจำนวน 4 ทีม ซึ่งการศึกษานี้เป็นการศึกษาแบบ single-blinded crossover trial โดยนักกีฬาจะถูกแบ่งออกเป็น 3 กลุ่ม ได้แก่ 1) เครื่องดื่มเกลือแร่สำหรับนักกีฬา (140 กิโลแคลอรี่ ; คาร์โบไฮเดรต 34.0 กรัม ; ไขมัน 0.001 กรัม) 2) นมวัว (170 กิโลแคลอรี่ ; คาร์โบไฮเดรต 9.0 กรัม ; โปรตีน 10.0 กรัม โดยมี กรดอะมิโนโซ่กิ่ง 1.5 กรัม; ไขมัน 10.0 กรัม) และ 3) เครื่องดื่มที่มีกรดอะมิโนโซ่กิ่งสูง (170 กิโลแคลอรี่ ; คาร์โบไฮเดรต 25.9 กรัม; โปรตีน 10.8 กรัม โดยมีกรดอะมิโนโซ่กิ่ง 4.5 กรัม; ไขมัน 2.8 กรัมt) ในปริมาตร 250 มล. โดยนักกีฬาผู้เข้าร่วมจะได้รับเครื่องดื่มหลังสิ้นสุดการซ้อมทุกวันเป็นเวลา 10 วันสำหรับแต่ละกลุ่ม โดยจะมีช่วงพัก 1 สัปดาห์ก่อนจะเปลี่ยนกลุ่ม ก่อนที่จะได้รับเครื่องดื่มแต่ละชนิดนักกีฬาทุกคนจะต้องได้รับการประเมินปริมาณไขมันในร่างกาย ความอ่อนตัว ความทนทานของกล้ามเนื้อ กำลังกล้ามเนื้อ ความเร็ว และการบาดเจ็บ ในระหว่างที่ได้รับเครื่องดื่มนักกีฬาผู้เข้าร่วมวิจัยจะได้รับแบบบันทึกการรับประทานอาหาร (3-day food record) อีกด้วย และจะประเมินอีกครั้งเมื่อครบระยะเวลาการศึกษาของแต่ละกลุ่มเครื่องดื่ม จากผลการศึกษาพบว่าปริมาณไขมันใต้ผิวหนังเพิ่มขึ้นในกลุ่มเครื่องดื่มที่มีกรดอะมิโนโซ่กิ่ง 0.36±1.38% เมื่อเทียบกับกลุ่มนมวัว 0.15±0.85% ในขณะที่กลุ่มเครื่องดื่มเกลือแร่สำหรับนักกีฬามีปริมาณไขมันใต้ผิวหนังลดลง 0.35±0.92% นอกจากนี้ยังพบว่ากลุ่มนมวัวและกลุ่มเครื่องดื่มที่มีกรดอะมิโนโซ่กิ่งสูงมีความมีความอ่อนตัวของกล้ามเนื้อเพิ่มขึ้น 0.88±2.00 ซม. และ 0.04±2.49 ซม. ตามลำดับ แต่ลดลงในกลุ่มเครื่องดื่มเกลือแร่สำหรับนักกีฬา 0.14±1.98 ซม. ในการทดสอบความทนทานของกล้ามเนื้อโดยการวิดพื้นพบว่าในกลุ่มเครื่องดื่มเกลือแร่สำหรับนักกีฬาและกลุ่มเครื่องดื่มที่มีกรดอะมิโนโซ่กิ่งสูงเพิ่มขึ้น 3.76±8.50 ครั้ง และ 0.33±9.10 ครั้ง ตามลำดับ แต่ลดลงในกลุ่มนมวัว 0.47±4.34 ครั้ง นอกจากนั้นเครื่องดื่มทั้งสามชนิดไม่มีผลต่อกำลังกล้ามเนื้อ (p > 0.05) การทดสอบความเร็วในนักกีฬาพบความแตกต่างอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติที่ระยะ 5 ม. 10ม. และ 20 ม.ดังจะเห็นได้จากกลุ่มเครื่องดื่มเกลือแร่สำหรับนักกีฬามีความเร็วลดลงที่ระยะ 5 ม.0.13±0.26 วินาที ที่ระยะ 10 ม. 0.11±0.22 วินาที และที่ระยะ 20 ม. 0.15±0.23 วินาที เมื่อเทียบกับกลุ่มนมวัวที่ลดลงที่ระยะ 5 ม.0.02±0.11 วินาที ที่ระยะ 10 ม. 0.02±0.14 วินาที และที่ระยะ 20 ม.0.03±0.15วินาที (p<0.05) สำหรับการประเมินการบาดเจ็บพบว่าลดลงในกลุ่มนมวัวเมื่อเปรียบเทียบแบบก่อนและหลัง (p < 0.05) และไม่พบความแตกต่างในกลุ่มเครื่องดื่มที่กรดอะมิโนโซ่กิ่งสูงหรือกลุ่มเครื่องดื่มเกลือแร่สำหรับนักกีฬา บริเวณที่พบการบาดเจ็บคือ สะโพก เข่า และข้อเท้าด้านซ้าย กล่าวโดยสรุปเครื่องดื่มทั้งสามชนิดมีผลต่อสมรรถภาพการเล่นกีฬาในนักฟุตบอลที่แตกต่างกันทั้งในด้านที่เพิ่มสมรรถภาพและลดสมรรถภาพการเล่นกีฬา
Chulalongkorn University. Office of Academic Resources
Address: BANGKOK
Email: cuir@car.chula.ac.th
Role: advisor
Created: 2015
Modified: 2020-08-08
Issued: 2020-08-08
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
URL: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/61349
eng
DegreeName: Master of Science
Descipline: Food and Nutrition
©copyrights Chulalongkorn University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 5576856337[1].pdf 4.68 MB1 2021-08-11 12:58:16
ใช้เวลา
0.034337 วินาที

Pattaraporn Panpitpate
Title Contributor Type
Comparative effects of high branched-chain amino acid drink, cow milk, or sports drink on performance in male football players
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Pattaraporn Panpitpate

Jongjit Angkatavanich
วิทยานิพนธ์/Thesis
Jongjit Angkatavanich
Title Creator Type and Date Create
Implementation of pharmaceutical care for ambulatary type 2 diabetic patients at Theptarin Hospital
มหาวิทยาลัยมหิดล
Jongjit Angkatavanich
Panarat Sangjam
วิทยานิพนธ์/Thesis
Establishment of Siriraj parenteral nutrition admixing center (SPNAC) and study of parenteral nutrition-related complications in adult patients at Siriraj Hospital
มหาวิทยาลัยมหิดล
Jongjit Angkatavanich;Busba Chindavijak
Monwarat Sakphanich
วิทยานิพนธ์/Thesis
Translation, cross-cultural adaptation, and validation of the Scored Patient-Generated Subjective Global Assessment (PG-SGA) as a nutrition assessment tool in Thai cancer patients
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Jongjit Angkatavanich;Narin Voravud
Nicharach Nitichai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Assessment of nutritional status, performance status scores, Glasgow prognostic score and their relationship in advanced squamous carcinoma of the esophagus
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Jongjit Angkatavanich;Do Anh Tu
Tran Chau Quyen
วิทยานิพนธ์/Thesis
A mixed methods of qualitative and quantitative study of patients understanding about carbohydrate portion in type 2 diabetic subjects
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Jongjit Angkatavanich;Thiti Snabboon
Pornsawan Prutanopajai
วิทยานิพนธ์/Thesis
The development of individualized nutrition counseling program matched with transtheoretical model in overweight and obese subjects
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Jongjit Angkatavanich
Sasipha Karintrakul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Comparative effects of high branched-chain amino acid drink, cow milk, or sports drink on performance in male football players
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Jongjit Angkatavanich
Pattaraporn Panpitpate
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 4
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,680
รวม 2,684 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 198,920 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 412 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 273 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 23 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 19 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 8 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 6 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 2 ครั้ง
รวม 199,663 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.104