แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Encapsulation of extract from capsicum frutescens in alginate-chitosan particles
การกักเก็บสารสกัดพริกขี้หนู Capsicum frutescens ในอนุภาคแอลจิเนต- ไคโตซาน

LCSH: Plant extracts
LCSH: Chitosan
Abstract: Alginate-chitosan microparticles were prepared using complex coacervation technique. These microparticles were formed with different ratio of alginate and chitosan. From the SEM images, microparticles using a chitosan:alginate (CS:ALG) mass ratio of 1:1 showed the best morphology which was spherical and smooth-surface with the average size of 560 ± 38.9 µm. Moreover, particles cross-linked with sodium tripolyphosphate (TPP) had the smaller sizes than those without TPP. The swelling degree of alginate-chitosan microparticles in simulated gastric fluid (SGF, pH 1.2) (about 50%) was lower than that (about 400%) in simulated intestinal fluid (SIF, pH 7.4). Chili oleoresin-loaded alginate-chitosan microparticles were prepared with the CS:ALG mass ratio of 1:1 and using TPP as a cross-linked agent. The highest encapsulation efficiency (73.90%) and loading capacity (10.44%) were obtained from the chitosan/alginate/chili oleoresin mass ratio of 1/1/0.5. The release profile of entrapped chili oleoresin in SGF and SIF was constructed by determining the amount of release capsaicin. At the initial three hours in SGF, capsaicin was slowly release from the microparticles with the release level of 32%. When microparticles were transferred from SGF into SIF medium, capsaicin releasing level increased to be 78% within 4 hours and complete release was not attained in 8 hours. Therefore, the encapsulation can be protected the carotenoids content in chili oleoresin from light, masking pungent taste and reduce irritation to the stomach. Chili extract-loaded alginate-chitosan microparticles can be used as supplementary food.
Abstract: ได้เตรียมอนุภาคขนาดไมโครของแอลจิเนต-ไคโตซานโดยใช้เทคนิคคอมเพล็กซ์โคเอเซอเวชัน อนุภาคไมโครขึ้นรูปด้วยพอลิเมอร์ในอัตราส่วนต่างๆ จากภาพ SEM อนุภาคไมโครที่อัตราส่วนแอลจิเนตต่อไคโตซานที่ 1:1 มีลักษณะทางกายภาพที่ดีที่สุด มีลักษณะเป็นทรงกลม ผิวเรียบ และมีขนาดเฉลี่ย 560±38.9 ไมโครเมตร นอกจากนี้อนุภาคที่เชื่อมขวางด้วยโซเดียมไทรพอลิฟอสเฟต (ทีพีพี) มีขนาดเล็กกว่า อนุภาคที่ไม่ได้เชื่อมขวางด้วยทีพีพี ระดับการบวมของอนุภาคแอลจิเนต-ไคโตซาน ในสภาวะเลียนแบบกระเพาะอาหาร (พีเอช 1.2) (ประมาณ 50%) ต่ำกว่าอนุภาคไมโครแอลจิเนต-ไคโตซานในสภาวะเลียนแบบลำไส้เล็ก (พีเอช 7.4) (ประมาณ 400%) อนุไมโครแอลจิเนต-ไคโตซานที่กักเก็บสารสกัดพริก ถูกเตรียมที่อัตราส่วนโดยมวลของแอลจิเนต-ไคโตซานที่ 1:1 และใช้ทีพีพีเป็นสารเชื่อมขวาง อัตราส่วนโดยมวลของอนุภาคไมโครแอลจิเนต/ไคโตซาน/สารสกัดพริกถูกเตรียมที่ 1/1/0.5 มีประสิทธิภาพการกักเก็บสูงสุด 73.90 เปอร์เซ็นต์ และมีความจุในการกักเก็บ 10.44 เปอร์เซ็นต์ รูปแบบการปลดปล่อยยาของอนุภาคไมโครแอลจิเนต-ไคโตซานที่กักเก็บสารสกัดพริก ในสภาวะเลียนแบบกระเพาะอาหารและสภาวะเลียนแบบลำไส้เล็ก หาได้จากปริมาณการปลดปล่อยของแคปไซซิน พบว่า ในสภาวะเลียนแบบกระเพาะอาหาร 3 ชั่วโมงแรก สารแคปไซซินค่อยๆปลดปล่อยออกมาจากอนุภาคไมโคร ระดับการปลดปล่อย 32% เมื่ออนุภาคไมโครถูกเคลื่อนย้ายจากสภาวะเลียนแบบกระเพาะอาหารไปยังสภาวะเลียนแบบลำไส้เล็ก สารแคปไซซินถูกปลดปล่อยเพิ่มขึ้นอย่างรวดเร็วจนถึง 78 เปอร์เซ็นต์ ภายใน 4 ชั่วโมง และปลดปล่อยอย่างสมบูรณ์ใน 8 ชั่วโมง ดังนั้นการเก็บสามารถป้องกันปริมาณแคโรที่นอยด์ในสารสกัดพริกจากแสง ช่วยลดความเผ็ด และลดการระคายเคืองต่อระบบทางเดินอาหารและกระเพาะอาหาร โดยอนุภาคแอลจิเนต-ไคโตซานที่กักเก็บสารสกัดพริกที่เตรียมได้สามารถใช้เป็นอาหารเสริมได้
Chulalongkorn University. Office of Academic Resources
Address: BANGKOK
Email: cuir@car.chula.ac.th
Role: advisor
Role: co-advisor
Created: 2011
Modified: 2020-05-06
Issued: 2020-05-06
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
URL: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/51594
eng
DegreeName: Master of Science
©copyrights Chulalongkorn University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 pattarin_su[1].pdf 2.82 MB3 2024-08-26 22:06:17
ใช้เวลา
-0.976441 วินาที

Pattarin Sutthinoon
Title Contributor Type
Encapsulation of extract from capsicum frutescens in alginate-chitosan particles
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Pattarin Sutthinoon
Pattara Sawasdee
Krisana Siralertmukul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Pattara Sawasdee
Title Creator Type and Date Create
Chemical constituents and their biological activities of the roots and the leaves of Mansonia gagei Drumm.
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Pattara Sawasdee
Pimonporn Tiengtham
วิทยานิพนธ์/Thesis
Cholienesterase inhibitors from Citrus hystrix DC
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Pattara Sawasdee
Setthakorn Niamthiang
วิทยานิพนธ์/Thesis
Bioactive compounds from the heartwood of dalairo Anaxagorea luzonensis A. Gray
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Pattara Sawasdee
Chalisa Sabphon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Bioactive compounds from the vine of Ficus foveolata Wall.
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Pattara Sawasdee
Thiendanai Sermboonpaisarn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Encapsulation of extract from capsicum frutescens in alginate-chitosan particles
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Pattara Sawasdee;Krisana Siralertmukul
Pattarin Sutthinoon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Stability and nano-encapsulation of oxyresveratrol
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Pattara Sawasdee
Saranyoo Sornkamnird
วิทยานิพนธ์/Thesis
Synthesis of quinazoline derivatives with acetycholinesterase and butyrylcholinesterase inhibitory activities
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Pattara Sawasdee;Sumrit Wacharasindhu
Yuparaid Uetrongchit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Krisana Siralertmukul
Title Creator Type and Date Create
Fluoride release and recharge ability of resin-based sealant with binary active fillers
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
อธิคม สุรินทร์ธนาสาร;Niyom Thamrongananskul;Krisana Siralertmukul
Atikom Surintanasarn
วิทยานิพนธ์/Thesis
NOVEL MUCOADHESIVE THIOLATED CATIONIC AMINOCELLULOSE NANOPARTICLES FOR DRUG DELIVERY
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Nongnuj Muangsin;Krisana Siralertmukul
Kultida Songsurang
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation of chitosan-titanium dioxide beads for phenol degradation
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Manchumas Prousoontorn;Krisana Siralertmukul
Punnida Nonsuwan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Encapsulation of extract from capsicum frutescens in alginate-chitosan particles
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Pattara Sawasdee;Krisana Siralertmukul
Pattarin Sutthinoon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Formulation and Evaluation of O/W emultions containingsd Arabinoxylans from rice barn residues
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Ubonthip Nimmannit;Krisana Siralertmukul
Yuvared Luangwitchajaroen
วิทยานิพนธ์/Thesis
4-carboxybenzenesulfonamide-chitosan nanoparticles as doxorubicin delivery system
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Nongnuj Muangsin;Krisana Siralertmukul
Kultida Songsurang
วิทยานิพนธ์/Thesis
Electrospinning of poly (ethylene oxide)/alginate nanofibers containing estradiol/beta-cyclodextrin complex
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Nongnuj Muangsin;Krisana Siralertmukul
Gusmar Thungsupanich
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 8
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,523
รวม 2,531 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 176,435 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 319 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 283 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 169 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 32 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 24 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 8 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 7 ครั้ง
รวม 177,277 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.124