แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

ผลของการเตรียมข้าวและการอบแห้งที่มีต่อคุณภาพของข้าวกึ่งสำเร็จรูป
Effects of Preparation and Drying Processes on Quality of Instant Rice


Organization : มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี. คณะวิศวกรรมศาสตร์. สาขาวิชาวิศวกรรมอาหาร
keyword: Instant rice
; ข้าวกึ่งสำเร็จรูป
Abstract: In this work a comparative study of the quality of instant rice undergoing three drying methodsincluding microwave vacuum, vacuum, and hot air drying was conducted. The process was set upby initially soaking rice in water at 45 C for 60 minutes; this resulted in rice with an initial moisturecontent of around 30 percent w.b. The rice was then cooked using a microwave oven at 2,450 MHzat a rice to water ratio of 1:3 for 4, 6, 8, and 10 minutes. After that the rice was dried by three dryingmethods, i.e., microwave vacuum dryer at the pressures of -500, -600, and -700 mmHg, vacuumdryer at the temperatures of 70 C, 80 C, and 90 C, and hot air drying. The hot air drying consistedof two stages i.e., drying at 135 C until the moisture content of 35 percent w.b. was reached; thiswas followed by a second stage drying at 70 C until the final moisture content of 10 - 12 percentwas reached. The quality attributes of the final product studied are drying time, color change, bulkdensity, rehydration ratio, and texture. Furthermore, the process optimization of the whole instantrice production process was given.The experimental results showed that microwave vacuum drying led to a shorter drying time thanthose of vacuum drying and hot air drying. The cooking time prior to drying also had a considerableinfluence on the qualities of instant rice both before and after rehydration. L* and rehydration ratio increased with an increase of cooking time, whereas ~b* and bulk density decreased with an increase of cooking time. Considering the qualities of instant rice dried by microwave vacuummethod, it was found that ~L* and bulk density decreased with a decrease of the operating pressurewhilst the trend of~b* and rehydration ratio was reversed. For the rice dried by vacuum drying, it'il was observed that t1L* of the dried product and the rehydration ratio increased with an increase ofthe drying temperature while the bulk density and t1b* decreased with an increase of the dryingtemperature.The overlaid contour plot was used to identify the optimum conditions of the instant riceproduction. In terms of the required qualities viz. low color change and low bulk density and highrehydration ratio, a cooking time of 8 minutes and a microwave vacuum drying at -700 mmHgprovided the rehydrated rice which was closet to the reference cooked rice. It can be concluded thatthe optimum conditions for instant rice production are the cooking time of 8 minutes and theoperating pressure of -700 mmHg.
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี. สำนักหอสมุด
Address: กรุงเทพมหานคร
Email: info.lib@mail.kmutt.ac.th
Role: อาจารย์ที่ปรึกษา
Created: 2547
Issued: 2008-01-10
Modified: 2558-12-23
วิทยานิพนธ์/Thesis
CallNumber: FDE247
tha
©copyrights มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 FDE247.pdf 1.79 MB294 2025-02-13 14:07:00
2 FDE247ab.pdf 70.38 KB134 2021-07-24 20:59:58
3 FDE247ab.txt 2.8 KB67 2021-02-18 15:38:49
ใช้เวลา
0.032164 วินาที

วิภาวดี สงัดกิจ
Title Contributor Type
ผลของการเตรียมข้าวและการอบแห้งที่มีต่อคุณภาพของข้าวกึ่งสำเร็จรูป
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
วิภาวดี สงัดกิจ
อัมพวัน ตั๊นสกุล
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of Micro Inoculation Technology (MIT) for fast total plate count enumeration and enteric disease detection in frozen ready-to-eat products
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Wipavadee Sangadkit;วิภาวดี สงัดกิจ
Aluck Thipayarat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Wipavadee Sangadkit
Title Contributor Type
Development of Micro Inoculation Technology (MIT) for fast total plate count enumeration and enteric disease detection in frozen ready-to-eat products
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Wipavadee Sangadkit;วิภาวดี สงัดกิจ
Aluck Thipayarat
วิทยานิพนธ์/Thesis
อัมพวัน ตั๊นสกุล
Title Creator Type and Date Create
การศึกษาลักษณะการไหลและการทำแห้งกุ้งในเจตสเปาท์เตคเบด
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
ผศ.ดร. อัมพวัน ตั๊นสกุล
รุ่งทิพย์ ตปนียศิลป์
Rungtip Tapaneyasin
วิทยานิพนธ์/Thesis
ความสัมพันธ์ของสมบัติทางกายภาพและทางเคมีที่มีต่อลักษณะเนื้อสัมผัสและสีของเม็ดสาคู
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
ดร.อัมพวัน ตั๊นสกุล
ชยานินทร์ พัวพันธุมา
วิทยานิพนธ์/Thesis
ผลของปัจจัยการผลิตต่อคุณภาพเส้นหมี่สดจากข้าวเจ้า
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
ผศ.อร. อัมพวัน ตั๊นสกุล
สุทธิพร พัฒนธรรมรัตน์
วิทยานิพนธ์/Thesis
ผลของสภาวะการผลิตต่อคุณภาพทุเรียนอบแห้งแบบระเหิด
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
ผศ.ดร. อัมพวัน ตั๊นสกุล
ขวัญหญิง เวียงนาค
วิทยานิพนธ์/Thesis
การเพิ่มความเข้มข้นของน้ำมะนาวด้วยวิธีแช่แข็ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
ผศ.ดร. อัมพวัน ตั๊นสกุล
ปนัดดา นนทนำ
วิทยานิพนธ์/Thesis
ผลของปัจจัยการแปรรูปต่อคุณภาพของน้ำกะทิอบแห้งแบบพ่นฝอย
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
ดร.อัมพวัน ตั๊นสกุล
ปรัชญา วงศ์ธนบัตร
วิทยานิพนธ์/Thesis
ผลขององค์ประกอบทางเคมีต่อจลนศาสตร์การดูดความชื้นของซีอิ๊วผงอบแห้งแบบพ่นฝอย
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
ผศ.ดร.อัมพวัน ตั๊นสกุล
วรเดช อรุณเลิศรัศมี
วิทยานิพนธ์/Thesis
สมบัติทางกายภาพและทางความร้อนของเนื้อขนุน
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
ดร. อัมพวัน ตั๊นสกุล
สิริลักษณ์ เพ็ชรขาว
วิทยานิพนธ์/Thesis
ผลของสภาวะการลวกต่อความแน่นเนื้อของข้าวโพดฝักอ่อน
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
ดร. อัมพวัน ตั๊นสกุล
ปณัยกร จันทร์อัมพร
วิทยานิพนธ์/Thesis
ผลของส่วนประกอบต่อลักษณะเนื้อสัมผัสของลูกชิ้นปลา
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
ผศ.ดร.อัมพวัน ตั๊นสกุล
สันตกิจ นิลอุดมศักดิ์
วิทยานิพนธ์/Thesis
ค่าสัมประสิทธิ์การพาความร้อนของอาหารรูปทรงกระบอกในเครื่องแช่แข็งฟลูอิไดเบดแบบสั่นสะเทือน
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
ผศ.ดร. อัมพวัน ตั๊นสกุล
ชัชชัย ปิณฑวิรุจน์
วิทยานิพนธ์/Thesis
การออกแบบและพัฒนาเครื่งคัดคุณภาพมะม่วงระบบแมชีนวิชัน
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
ผศ.ดร.อัมพวัน ตั๊นสกุล
พูนพัฒน์ พูนน้อย
วิทยานิพนธ์/Thesis
สมบัติทางความร้อนของน้ำกะทิ
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
ผศ.ดร. อัมพวัน ตั๊นสกุล
ภาวินี ใจสว่าง
วิทยานิพนธ์/Thesis
การพัฒนาโครงข่ายประสาทเทียมเพื่อใช้ในการคัดคุรภาพทางด้านรูปร่างของมะม่วงพันธุ์น้ำดอกไม้
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
อัมพวัน ตั๊นสกุล
พีรพงษ์ ไพสิฐกุลวิวัฒน์
วิทยานิพนธ์/Thesis
ผลของการเตรียมข้าวและการอบแห้งที่มีต่อคุณภาพของข้าวกึ่งสำเร็จรูป
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
อัมพวัน ตั๊นสกุล
วิภาวดี สงัดกิจ
วิทยานิพนธ์/Thesis
การหาสภาวะที่เหมาะสมในการลดอุณหภูมิซาละเปาหลังการนึ่งจนถึงอุณหภูมิแช่แข็ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
ศักรินทร์ ภูมิรัตน์;อัมพวัน ตั๊นสกุล;สุวิช ศิริวัฒนโยธิน
ฐิติมา คทาวัชรกุล
วิทยานิพนธ์/Thesis
สมบัติทางกายภาพและความร้อนของเนื้อมะละกอตีป่น
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
อัมพวัน ตั๊นสกุล
ภัณฑิลา สุระ
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 0
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,050
รวม 2,050 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 34,536 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 8 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 4 ครั้ง
รวม 34,548 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.33