แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

APPLICATION OF HEADSPACE-GAS CHROMATOGRAPHY-MASS SPECTROMETRY FOR CHARACTERIZATION OF VOLATILE COMPOUNDS IN CHICKEN EGGS
การประยุกต์เฮดสเปซ-แก๊สโครมาโทกราฟี-แมสสเปกโทรเมตรีสำหรับการพิสูจน์เอกลักษณ์ของสารระเหยง่ายในไข่ไก่

Abstract: Volatile compounds in chicken eggs under the cold chain system and non-cold chain system were characterized by headspace-solid phase microextraction-gas chromatography-mass spectrometry (HS-SPME-GC-MS) combined with chemometrics. According to a central composite design, the following optimum HS-SPME extraction conditions were obtained: extraction temperature of 65 oC, extraction time of 45 min and the amount of NaCl of 0.4 g. In comparison of their mass spectrum and linear retention index from HS-SPME-GC-MS analysis, major volatile compounds found in egg samples included toluene, hexanal, nonanal and other minor volatile compounds were heptanal, octanal, decanal, benzaldehyde, 1-octen-3-ol and 2-ethyl-1-hexanol, with the types and amounts of these volatile compounds in order: the non-cold chain system > cold chain system, the egg yolk > the egg white and the raw egg > soft boil egg. Using PCA analysis of all egg samples at 0-4 weeks, unclearly separated datasets obtained from eggs under the cold chain system imply that non-significant change in the amounts of volatile compounds in the eggs stored at 0-4 weeks. In addition, the non-cold chain system increase the amounts of volatile compounds in the eggs stored at 0-4 weeks. The HS-SPME-GC-MS method was also applied to investigate volatile compounds in commercial eggs and unpleasant eggs.
Abstract: พิสูจน์ทราบสารระเหยง่ายในไข่ไก่ที่ผ่านระบบห่วงโซ่ความเย็นและไม่ผ่านระบบห่วงโซ่ความเย็น ด้วยเทคนิคเฮดซเปส-โซลิดเฟสไมโครเอ็กแทรคชัน-แก๊สโครมาโทกราฟี-แมสสเปกโทรเมตรี (HS-SPME-GC-MS) ร่วมกับเคโมเมทริกซ์ จากการออกแบบการทดลองแบบเซ็นทรัลคอมโพซิต ได้สภาวะที่เหมาะสมในการการสกัดด้วยเทคนิค HS-SPME ดังนี้: อุณหภูมิการสกัดที่ 65 ºC เวลาสกัด 45 นาที และปริมาณเกลือโซเดียมคลอไรด์ 0.4 กรัม ในการเปรียบเทียบแมสสเปกตรัมและค่ารีเทนชั่นอินเด็กซ์เชิงเส้นตรงที่ได้จากการวิเคราะห์ด้วยเทคนิค HS-SPME-GC-MS พบว่าสารระเหยง่ายหลักที่พบในตัวอย่างไข่ไก่ประกอบด้วยโทลูอีน เฮกซะนาล โนนานาล และสารระเหยง่ายรองประกอบด้วยเฮปทานาล ออกทานาล เดคะนาล เบนซัลดีไฮด์ 1-ออกเทน-3-ออล และ 2-เอธิล-1-เฮกซะนอล ในจำนวนชนิดและปริมาณของสารระเหยง่ายตามลำดับดังนี้ พบในระบบ ไม่ผ่านห่วงโซ่ความเย็นมากกว่าระบบห่วงโซ่ความเย็น ในไข่แดงมากกว่าในไข่ขาว และในไข่ดิบมากกว่าไข่ลวก การวิเคราะห์ด้วย PCA กับตัวอย่างไข่ทั้งหมดตลอดทั้งสี่สัปดาห์ ชุดข้อมูลทั้งหมดของไข่ไก่ที่ผ่านระบบห่วงโซ่ความเย็นแยกกลุ่มกันไม่ชัดเจน แสดงให้เห็นว่าการเปลี่ยนแปลงสารระเหยง่ายในไข่ไก่ไม่มีนัยสำคัญตลอดการเก็บทั้งสี่สัปดาห์ นอกจากนี้ไข่ไก่ที่ไม่ผ่านระบบห่วงโซ่ความเย็นมีการเปลี่ยนแปลงปริมาณสารระเหยง่ายเพิ่มขึ้นตลอดการเก็บทั้งสี่สัปดาห์ วิธีเฮดซเปส-โซลิดเฟสไมโครเอ็กแทรคชัน-แก๊สโครมาโทกราฟี-แมสสเปกโทรเมตรี ยังสามารถตรวจวัดสารระเหยง่ายในตัวอย่างไข่ไก่ทั่วไปและไข่ไก่ที่มีความผิดปกติ
Chulalongkorn University. Office of Academic Resources
Address: BANGKOK
Email: cuir@car.chula.ac.th
Role: advisor
Role: advisor
Created: 2017
Modified: 2019-09-02
Issued: 2019-09-02
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
URL: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/58136
eng
DegreeName: Master of Science
Descipline: Chemistry
©copyrights Chulalongkorn University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 5672241723[1].pdf 5.27 MB4 2024-03-29 15:35:06
ใช้เวลา
0.033603 วินาที

Hanan Jehma
Title Contributor Type
APPLICATION OF HEADSPACE-GAS CHROMATOGRAPHY-MASS SPECTROMETRY FOR CHARACTERIZATION OF VOLATILE COMPOUNDS IN CHICKEN EGGS
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Hanan Jehma
Thumnoon Nhujak
Panita Ngamchuachit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Thumnoon Nhujak
Title Creator Type and Date Create
Factors affecting retention and resolution of hydrophobic aromatic compounds in microemulsion electrokinetic chromatography
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak;Natchanun Leepipatpiboon
Kieatsuda Poouthree
วิทยานิพนธ์/Thesis
Sample preparation for determination of steroids dulterated in herbal medicines by high performance liquid chromatography
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak
Nantana Klinsoonthorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Enantiomeric separation of flavonoid compounds using capillary electrokinetic chromatography
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak
Penporn Kajornklin
วิทยานิพนธ์/Thesis
Factors affecting selectivity and resolution in micellar electrokinetic chromatography and capillary electrochromatography
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak
Chanida Puangpila
วิทยานิพนธ์/Thesis
Determination of molecular weight distribution of polyisobutenylsuccinimide-type dispersant by mass spectrometry
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Polkit Sangvanich;Thumnoon Nhujak
Sainampueng Sinjaroen
วิทยานิพนธ์/Thesis
High efficiency separation in capillary electrochromatography and capillary liquid chromatography using monolithic stationary phase
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak;Natchanun Leepipatpiboon
Wasura Soonthorntantikul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Enantiomeric sepration capillary electrophoresis usimh dual cyclodextrins
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak;Chanida Palanuvej
Chatavadee Sastrvaha
วิทยานิพนธ์/Thesis
Determination of gibberellic acid by capillary electrophoresis
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak;Vasana Tolieng
Monpichar Srisa-art
วิทยานิพนธ์/Thesis
Characterization of aroma-active volatile compounds in tom yum soup by gas chromatography-mass spectrometry combined with sensory evaluation techniques
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak; Chadin Kulsing
Pannipa Janta
วิทยานิพนธ์/Thesis
DETERMINATION OF MYCOTOXINS IN BROWN RICE BY HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY-TANDEM MASS SPECTROMETRY
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak
Adisorn Jettanajit
วิทยานิพนธ์/Thesis
CHROMATOGRAPHIC ANALYTICAL METHODS FOR TASTE AND RESIDUE ANALYSES AND FOR AUTHENTICATION IN FOOD SAMPLES
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak;Natchanun Leepipatpiboon
Soparat Yudthavorasit
วิทยานิพนธ์/Thesis
APPLICATION OF HEADSPACE-GAS CHROMATOGRAPHY-MASS SPECTROMETRY FOR CHARACTERIZATION OF VOLATILE COMPOUNDS IN CHICKEN EGGS
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak;Panita Ngamchuachit
Hanan Jehma
วิทยานิพนธ์/Thesis
Determination of anti-obesity drugs in dietary supplements for weight control by capillary electrophoresis
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Thumnoon Nhujak;Natchanun Leepipatpiboon
Natthaphong Chomvana
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation of mixed-mode monolithic silica capillary column with octadecyl and aminopropyl groups for liquid chromatography
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Puttaruksa Varanusupakul;Thumnoon Nhujak
Napug Samrejtuksing
วิทยานิพนธ์/Thesis
Comparison and prediction of retention of disubstituted aromatic compounds in capillary electrokinetic chromatography
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak
Siriporn Angkanasiriporn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Microemulsion electrokinetic chromatography for separation and analysis of avermectin macrocyclic lactones
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak
Parinya Seelanan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Application of capillary electrophoresis for determination of glycosaminoglycans in biological and cosmetic samples
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Monpichar Srisa-Art;Thumnoon Nhujak;Thasinas Dissayabutra
Kanokporn Chindaphan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Determination of volatile compounds in yellow curry paste using from-two-to-one dimensional gas chromatography-mass spectrometry
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak;Chadin Kulsing
Natsuda Singtothog
วิทยานิพนธ์/Thesis
Thin-layer chromatography for determination of phenolic compound profile and antioxidant activity of Thai honey
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak;Chadin Kulsing
Pattraporn Chobpradit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Characterization of non-volatile chemical constituents in Thai wineusing liquid chromatography-tandem mass spectrometry
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak
Premkamol Karapakdee
วิทยานิพนธ์/Thesis
Characterization of non-volatile compounds in tom yum soup using high performance liquid chromatography-tandem mass spectrometry
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak;Chadin Kulsing
Wanabud Wongbubpha
วิทยานิพนธ์/Thesis
Data analysis of volatile compounds in green curry paste by comprehensive heartcut two-dimensional gas chromatography-mass spectrometry using retention indices for nonpolar and polar columns
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak;Chadin Kulsing
Sudarat Arunmongkon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Panita Ngamchuachit
Title Creator Type and Date Create
APPLICATION OF HEADSPACE-GAS CHROMATOGRAPHY-MASS SPECTROMETRY FOR CHARACTERIZATION OF VOLATILE COMPOUNDS IN CHICKEN EGGS
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak;Panita Ngamchuachit
Hanan Jehma
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of calcium and cholecalciferol fortified ice cream
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Rossarin Tansawat;Panita Ngamchuachit
Weeraya Chansathirapanich
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of ice cream fortified with calcium and vitamin D3 emulsion
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Rossarin Tansawat;Panita Ngamchuachit
Nardauma Tipchuwong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Comparison of non-volatile compounds in fresh-squeezed juice from four lime cultivars using physicochemical and sensory properties
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Panita Ngamchuachit;Suwimon Keeratipibul;Preecha Phuwapraisirisan
Jutamas Korkitpoonpol
วิทยานิพนธ์/Thesis
Comparison of aroma active compounds in fresh Thai holy basil leaves from 2 varieties
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Panita Ngamchuachit;Suwimon Keeratipibul
Thanatcha Vichienkalayarat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 11
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 3,453
รวม 3,464 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 188,302 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 103 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 77 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 13 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 13 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 1 ครั้ง
รวม 188,509 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.104