แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Cleaner Production in the Seafood Canning Industry

Organization : King's Mongkut University of Technology Thonburi. The Joint Graduate School of Energy and Environment. Department of Environment Technology
keyword: Clean Technology
; เทคโนโลยีสะอาด
Abstract: The seafood industry is the major food industry in Thailand. The common environmental problems of this industry are high water consumption and generation of large quantities of solid wastes. The water consumption was measured in canned tuna (pet food) process and canned squid process by two methods. The lSt method, the whole processing areas of each process were classified into 4 sections. The water consumption in each step was measured by section. The 2nd method, the water consumption in each stepthrough the whole process was measured in the same day. The canned tuna (pet food) process consumed water 12.5 (the 1" method), 13.0 (the 2nd method) m3/ton. The major portions of water consumption were consumed in spray cooling process and equipmentand floor washing process. The canned squid process consumed water 23.7 (the 1" method during high season period), 33.9 (the 2nd method during low season period), 20.8 (the 2nd method during high season period) m3/ton. The major portion of water consumption wasconsumed in equipment and floor washing process. The highest pollution load of wastewater characteristics in canned (pet food) process and canned squid process were found in precooking process. The alternate options of water conservation were selected and experimented in theprocesses. For canned tuna (pet food) process, the options were 1) installed pressure spraying nozzles at spray cooling process, 2) reduced 45 degrees to open water valve, used hot water and released every 4 hours for can washing (after seaming) process and 3) educated plant personnel on water conservation for equipment and floor washing process. It was found that net annual saving costs were 78,572, 13,046 and 15,701 bathtyear or18.3,3.0 and 3.7 bahtlton of raw material and the water consumption was reduced by 65.9, 55.6 and 14.2%, respectively. For canned squid process, the options were 1) improved procedure of cleaning process and 2) educated plant personnel on water conservation for equipment and floor washing process. Net annual saving costs were 3,489 and 7,686 bathlyear or 3.3 and 7.3 bahtlton of raw material and the water consumption was reducedby 39.3 and 17.9%, respectivejy. The solid waste generated in the canned tuna (pet food) process was 37.2% of raw material while the solid waste from canned squid was 15.9% of raw material. The highest composition'in all kinds of solid wastes from both processes was protein, except bone andtail from canned tuna (pet food) process which the highest composition was ash. These solid wastes were sold at low price. Therefore, the alternate options of effective use of these wastes were recommended.
King Mongkut's University Technology Thonburi. Library
Address: Bangkok
Email: info.lib@mail.kmutt.ac.th
Role: Advisor
Created: 2001
Issued: 2007-01-19
Modified: 2007-03-09
วิทยานิพนธ์/Thesis
ISBN: 9749550382
CallNumber: JGSEE16
eng
©copyrights King Mongkut's University of Technology Thonburi
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 JGSEE16.pdf 2.34 MB98 2024-01-29 19:35:37
2 JGSEE16ab.pdf 40.15 KB33 2025-07-25 09:46:45
3 JGSEE16.txt 3.02 KB46 2025-07-25 09:47:23
ใช้เวลา
0.033579 วินาที

Munlika Uttamangkabovorn
Title Contributor Type
Cleaner Production in the Seafood Canning Industry
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Munlika Uttamangkabovorn
Aran Hanpongkittikun
วิทยานิพนธ์/Thesis
Aran Hanpongkittikun
Title Creator Type and Date Create
Purification and Application of Biosurfactant Producted by Acinetobacter S7
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Asst.Prof.Dr. Aran Hanpongkittikun
ไอลดา สัมพันธ์รัตน์
วิทยานิพนธ์/Thesis
Cleaner Production in the Seafood Canning Industry
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Aran Hanpongkittikun
Munlika Uttamangkabovorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Comparison of physical, chemical and biological methods for oil separation from palm oil mill effluent
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Aran Hanpongkittikun
Treetippa Laohaprapanon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 3,208
รวม 3,210 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 229,737 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 134 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 109 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 16 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 16 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 5 ครั้ง
รวม 230,017 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.104