แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

ผลของไคโตซานต่อการเจริญและการต้านทานความร้อนของ Saccharomyces cerevisiae ในน้ำสับปะรด
Growth and Thermal Inactivation of Saccharomyces cerevisiae in Pineapple Juice as Affected by Chitosan


Organization : มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
keyword: Chitosan
; Pineapple Juice
; Heat Resistance
; Resuscitation
; Saccharomyces cerevisiae
Abstract: The present study was focused on the investigation of the effect of chitosan on the growth and thermal inactivation of Saccharomyces cerevisiae in pineapple juice. Chitosan solution was prepared in malic acid before adding to the pineapple juice. As malic acid possesses a mild antimicrobial property, the single effect of this acid on the yeast was also determined. Therefore, three types of medium were used in this study, i.e. pineapple juice (PNP), pineapple juice with 0.3 percent (v/v) malic acid (PNPM) and pineapple juice with 0.3 percent (v/v) malic acid and 2 g / L chitosan (PNPCM). The highest growth rate was found for S. cerevisiae grown in PNPM and no inhibitory effect of chitosan was observed at 25OC for up to 72 h. However, the effects of two preservatives, i.e. malic acid and chitosan, were more pronounced on the heat resistance of this organism at 55OC. Times taken to obtain 5-log reduction for S. cerevisiae in PNPM and PNPCM were similar and exhibited 2.5-fold less than that for the growth in the juice with no preservatives (PNP). The further investigation was conducted on the resuscitation of S. cerevisiae after heat treatment. The longer lag time (? = 15.65 h) and slower growth rate (?max = 0.52 h-1) were found for S. cerevisiae grown in PNPCM when compared with the growth of this yeast in PNPM (? = 11.28 h, ?max = 0.86 h-1). The results suggested that chitosan caused more seriousheat injury to the yeast cells which hence resulted in the longer repairing time. It was concluded from the study that there is a potential of using chitosan, a natural preservative, in combination with mild heat treatment to extend the shelf life of pineapple juice products.
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Address: กรุงเทพมหานคร
Email: info.lib@mail.kmutt.ac.th
Role: อาจารย์ที่ปรึกษา
Created: 2545
Issued: 2005-11-15
Modified: 2558-12-23
วิทยานิพนธ์/Thesis
ISBN: 9744561165
CallNumber: FDE179
tha
©copyrights มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 FDE179.pdf 2.87 MB175 2024-10-15 11:23:25
2 FDE179ab.pdf 128.57 KB100 2024-02-14 16:31:44
3 FDE179ab.txt 2.06 KB63 2020-09-08 22:28:25
ใช้เวลา
0.039578 วินาที

ธนารัตน์ ศรีธุระวานิช
Title Contributor Type
ผลของไคโตซานต่อการเจริญและการต้านทานความร้อนของ Saccharomyces cerevisiae ในน้ำสับปะรด
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
ธนารัตน์ ศรีธุระวานิช
ดร. นภาพร เชี่ยวชาญ
วิทยานิพนธ์/Thesis
Tanarat Sriturawanit
Title Contributor Type
นภาพร เชี่ยวชาญ
Title Creator Type and Date Create
อิทธิพลของ pH และอุณหภูมิที่มีต่อประสิทธิภาพการยับยั้งยีสต์ของไคโตซาน
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
ดร. นภาพร เชี่ยวชาญ
อัญชลี ทวีสุจินันท์สกุล
วิทยานิพนธ์/Thesis
ผลของไคโตซานต่อการเจริญและการต้านทานความร้อนของ Saccharomyces cerevisiae ในน้ำสับปะรด
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
ดร. นภาพร เชี่ยวชาญ
ธนารัตน์ ศรีธุระวานิช
วิทยานิพนธ์/Thesis
อิทธิพลของค่าวอเตอร์แอคทิวิตี้ต่อค่าการต้านทานความร้อนของ Salmonella Krefeld ในอาหารเลี้ยงเชื้อเหลวและหนังวัวแห้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
นภาพร เชี่ยวชาญ
วริษฐา ภักดี
วิทยานิพนธ์/Thesis
ผลของความดันในการโฮโมจิไนส์และสภาวะในการฆ่าเชื้อต่อความคงตัวของน้ำกะทิไขมันสูง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
นภาพร เชี่ยวชาญ;สุวิท ศิริวัฒนโยธิน
จันทิมา ภูงามเงิน
วิทยานิพนธ์/Thesis
ผลของการบำบัดเบื้องต้นต่อคุณลักษณะของพื้นผิวผักระหว่างการอบแห้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
นภาพร เชี่ยวชาญ
ชนานันท์ ประไพรเพชร
Chananan Praphraiphetch
วิทยานิพนธ์/Thesis
ผลของอุณหภูมิในการฆ่าเชื้อและการเก็บรักษาต่อปริมาณวิตามินซีในน้ำฝรั่ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
นภาพร เชี่ยวชาญ
ปิยธิดา ภัทรวรสูตร
วิทยานิพนธ์/Thesis
ผลของลักษณะพื้นผิวผักต่อการเหลือรอดของ Salmonella ระหว่างการอบแห้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
นภาพร เชี่ยวชาญ
นิลตรา หาวารีย์
วิทยานิพนธ์/Thesis
การศึกษาการเสื่อมสลายของสารกลูโคซิโนเลตในกาบใบนอกของผักตระกูลกะหล่ำระหว่างการแปรรูป
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
นภาพร เชี่ยวชาญ
จันทกานต์ บัวจับ
Chanthakan Buachap
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 17
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 4,024
รวม 4,041 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 169,612 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 268 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 258 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 59 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 3 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 1 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 1 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 1 ครั้ง
มหาวิทยาลัยการกีฬาแห่งชาติ = 1 ครั้ง
รวม 170,204 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.104