แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

ผลการปรับสภาพบรรยากาศต่อคุณภาพและอายุการเก็บรักษาของหมูยอ

Organization : มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
keyword: Moo-Yor
; Modified Atmosphere Packaging
; Vacuum Packaging
; Shelf-life
Abstract: The survey of food preservatives in pork sausage (Moo-Yor) purchased from super markets andlocal markets showed that benzoic acid and sodium benzoate were commonly added at the levels of256.13-1,557.67 mg/kg. Nitrite and nitrate were also found at the low level of 0.059-0.213 mg/kgand 0.112-31.370 mg/kg, respectively. Therefore, expanding the shelf-life of Moo-Yor by variouspackaging techniques instead of using food preservatives needs more research. This study wasaimed to evaluate the effects of modified atmospheres packaging and storage at low temperatures onquality and shelf-life of Moo-Yor. Effects of CO2 and storage temperature on the growth ofmicroorganisms was studied. According to Thai Industrial Standards Institute, it does not allow thepresence of E. coli, S. aureus, C. perfringens and Salmonella sp. in Moo-Yor and Lactobacillus sp.that found in pork sausage. The results showed that with the increase of CO2 concentrations from0 to100 %, at 10 ?C, growth of the microorganisms was not observed except S. Typhi. At 35 ?C,the growth of other microorganisms decreased whereas the growth of C. perfringens andLactobacillus sp. increased. The concentration of 50 %CO2: 50 %N2 showed the best inhibition, sothis condition was chosen to apply for Moo-Yor production under modified atmosphere packaging(MAP). Moo-Yor with sodium benzoate at the concentrations of 0, 500 and 1000 mg/kg, withdifferent packaging methods such as under the air, vacuum and modified atmosphere packagingwere tested for their shelf-life. It was found that Moo-Yor with sodium benzoate at theconcentrations of 0, 500 and 1000 mg/kg under all packaging methods could be kept at 35 ?C for7 days. Shelf lifes of Moo-Yor with sodium benzoate at all levels under the air packaging at 10 ?Ccould be extended to 7-14 days. Sensory evaluation of Moo-Yor packed under the air, vacuum andmodified atmosphere packaging showed that Moo-Yor packed under the air packaging was loweraccepted by panelists than those stored at 10 ?C. The shelf-life of Moo-Yor with 500 mg/kgsodium benzoate under modified atmosphere packaging was 70 days, which was equivalent to thatwith 1000 mg/kg sodium benzoate under vacuum packaging at 10 ?C. The sensory evaluation ofsamples packed by both packagings were not significantly different. Moo-Yor under MAPpackaging can reduced the use of preservative and have the same quality to that vacuum packaging.
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Address: กรุงเทพมหานคร (Bangkok)
Email: info.lib@mail.kmutt.ac.th
Role: อาจารย์ที่ปรึกษา
Created: 2545
Issued: 2005-11-15
Modified: 2006-05-24
วิทยานิพนธ์/Thesis
ISBN: 9744560835
CallNumber: MIC572
tha
©copyrights มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 MIC572.pdf 2.9 MB295 2025-04-21 14:35:46
2 MIC572ab.pdf 148.42 KB215 2025-04-21 14:36:39
3 MIC572ab.txt 2.73 KB168 2025-04-21 14:37:18
ใช้เวลา
0.033053 วินาที

ปิยะฉัตร ใจเอื้อ
Title Contributor Type
ผลการปรับสภาพบรรยากาศต่อคุณภาพและอายุการเก็บรักษาของหมูยอ
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
ปิยะฉัตร ใจเอื้อ
รศ.ดร. ประเวทย์ ตุ้ยเต็มวงศ์
วิทยานิพนธ์/Thesis
ดัชนีชี้วัดคุณภาพน้ำมันที่เหมาะสมสำหรับการประเมินคุณภาพน้ำมันทอด
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
ปัจฉิมาภรณ์ อุดมคุณ;ปิยะฉัตร ใจเอื้อ;บัณฑิต อินณวงศ์;ประมุข ภระกูลสุขสถิตย์
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
สำนักงานคณะกรรมการอุดมศึกษา
กระทรวงศึกษาธิการ
กระทรวงเกษตรและสหกรณ์
กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี
กระทรวงทรัพยากรธรรมชาติและสิ่งแวดล้อม
กระทรวงเทคโนโลยีสารสนเทศและการสื่อสาร
สำนักงานคณะกรรมการวิจัยแห่งชาติ
สำนักงานกองทุนสนับสนุนการ
บทความ/Article
ผลการปรับสภาพบรรยากาศต่อคุณภาพและอายุการเก็บรักษาของหมูยอ
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
ปิยะฉัตร ใจเอื้อ;ประเวทย์ ตุ้ยเต็มวงศ์;ฆรณี ตุ้ยเต็มวงศ์;อรุณศรี ลีจีรจําเนียร
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
สำนักงานคณะกรรมการอุดมศึกษา
กระทรวงศึกษาธิการ
กระทรวงเกษตรและสหกรณ์
กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี
กระทรวงทรัพยากรธรรมชาติและสิ่งแวดล้อม
กระทรวงเทคโนโลยีสารสนเทศและการสื่อสาร
สำนักงานคณะกรรมการวิจัยแห่งชาติ
สำนักงานกองทุนสนับสนุนงา
บทความ/Article
รศ.ดร. ประเวทย์ ตุ้ยเต็มวงศ์
Title Creator Type and Date Create
การพัฒนาวิธีที่รวดเร็วในการประมาณจำนวนแบคทีเรียโดยใช้เครื่อง Catalasemeter
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
รศ.ดร. ประเวทย์ ตุ้ยเต็มวงศ์
วิชัย พาชู
Wichai Pachoo
วิทยานิพนธ์/Thesis
การประเมินความเสี่ยงเชิงปริมาณของเชื้อ Vibrio parahaemolyticus ในกุ้งแช่แข็งไทย
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
รศ.ดร. ประเวทย์ ตุ้ยเต็มวงศ์
พรวิภา เวฬุกาญจนา
วิทยานิพนธ์/Thesis
ปัจจัยที่มีอิทธิพลต่อการสร้างสารพิษของ Bacillus cereus ในน้ำพริก
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
รศ.ดร. ประเวทย์ ตุ้ยเต็มวงศ์
รวิวรรณ พรหมเจริญ
วิทยานิพนธ์/Thesis
ผลการปรับสภาพบรรยากาศต่อคุณภาพและอายุการเก็บรักษาของหมูยอ
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
รศ.ดร. ประเวทย์ ตุ้ยเต็มวงศ์
ปิยะฉัตร ใจเอื้อ
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 0
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 3,245
รวม 3,245 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 47,271 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 19 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 17 ครั้ง
รวม 47,307 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.104