แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

ปัจจัยที่มีอิทธิพลต่อการสร้างสารพิษของ Bacillus cereus ในน้ำพริก

Organization : มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
keyword: Bacillus cereus
; Thai chilli paste
; Toxin
; Predictive model
Abstract: Intrinsic factors affecting toxin production (diarrheal enterotoxin, DE) of Bacillus cereus in a modelsystem and Thai chilli pastes using Visual Immunoassay (VIA) were studied. A total of 62 Thai chilli paste samples had total bacteria count in the range of 3.0x103-3.0x107 cfu/g and 64 of suspected B. cereus strains were isolated. Amounts of B. cereus were lower than 105 cfu/g in all samples tested. Thai chilli pastes had pH in the range of 4.21-5.23, Water activity (Aw) of 0.45-0.94 and NaCl of 7.83-10.29%. B. cereus could produce toxin in Brain Heart Infusion broth with 0.1% glucose during log phase to the beginning of the stationary phase. The secretion peaked during the period from the middle to late log phase. For the model system, modified Nutrient agar was used to mimic intrinsic factors affecting on B. cereus. It was found that NA with pH of 4.8 (maximum value detected) inhibited B. cereus by about 2 logs. When concentration of NaCl was adjusted to 8.14% (minimum value detected), it inhibited growth of B. cereus completely. The numbers of B. cereus in Thai chilli pastes were lower than 105 cfu/g and no toxin production was detected in the chilli pastes.Results of predictive modeling (USDA PMP version 6.0) indicated that the model cannot predict the growth of B. cereus in Thai chilli pastes. This may in part due to the environmental factors of that in Thai chilli pastes are out of limits of PMP Program.
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Address: กรุงเทพมหานคร (Bangkok)
Email: info.lib@mail.kmutt.ac.th
Role: อาจารย์ที่ปรึกษา
Created: 2545
Issued: 2005-11-15
Modified: 2006-05-24
วิทยานิพนธ์/Thesis
ISBN: 9749551400
CallNumber: MIC420
tha
©copyrights มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 MIC420.pdf 3.07 MB259 2025-10-04 16:11:36
2 MIC420ab.pdf 104.59 KB136 2021-12-07 10:57:58
3 MIC420ab.txt 1.72 KB164 2019-10-25 17:56:25
ใช้เวลา
0.031253 วินาที

รวิวรรณ พรหมเจริญ
Title Contributor Type
ปัจจัยที่มีอิทธิพลต่อการสร้างสารพิษของ Bacillus cereus ในน้ำพริก
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
รวิวรรณ พรหมเจริญ
รศ.ดร. ประเวทย์ ตุ้ยเต็มวงศ์
วิทยานิพนธ์/Thesis
รศ.ดร. ประเวทย์ ตุ้ยเต็มวงศ์
Title Creator Type and Date Create
การพัฒนาวิธีที่รวดเร็วในการประมาณจำนวนแบคทีเรียโดยใช้เครื่อง Catalasemeter
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
รศ.ดร. ประเวทย์ ตุ้ยเต็มวงศ์
วิชัย พาชู
Wichai Pachoo
วิทยานิพนธ์/Thesis
การประเมินความเสี่ยงเชิงปริมาณของเชื้อ Vibrio parahaemolyticus ในกุ้งแช่แข็งไทย
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
รศ.ดร. ประเวทย์ ตุ้ยเต็มวงศ์
พรวิภา เวฬุกาญจนา
วิทยานิพนธ์/Thesis
ปัจจัยที่มีอิทธิพลต่อการสร้างสารพิษของ Bacillus cereus ในน้ำพริก
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
รศ.ดร. ประเวทย์ ตุ้ยเต็มวงศ์
รวิวรรณ พรหมเจริญ
วิทยานิพนธ์/Thesis
ผลการปรับสภาพบรรยากาศต่อคุณภาพและอายุการเก็บรักษาของหมูยอ
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
รศ.ดร. ประเวทย์ ตุ้ยเต็มวงศ์
ปิยะฉัตร ใจเอื้อ
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 0
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 3,091
รวม 3,091 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 68,064 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 26 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 19 ครั้ง
รวม 68,109 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.104