แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Physical and mechanical properties of composite edible films from sago starch and bulk chitosan

Organization : Nakhon Si Thammarat Rajabhat University. Faculty of Science and Technology
Email : rung_cha@yahoo.com

Organization : Nakhon Si Thammarat Rajabhat University. Faculty of Science and Technology

Organization : Nakhon Si Thammarat Rajabhat University. Faculty of Science and Technology

Organization : Sakhonaakhon Rajabhat University Sakhonnakhon. Faculty of Science and Technology
keyword: Sago starch
LCSH: EDIBLE COATINGS -- MECHANICAL PROPERTIES
LCSH: EDIBLE COATINGS -- PHYSICAL PROPERTIES
LCSH: CHITOSAN
LCSH: SAGO PALMS
Abstract: The objective of this study was to investigate physical and mechanical properties, such as thickness, water vapor permeability, tensile strength, elongation at break, differential scanning calorimetry (DSC) and microstructure of composite edible films. The film was prepared by casting sago starch from sago palm (Metroxylon sagu) as film base with 10-50 %w/w glycerol as plasticizer and adding bulk chitosan as a reinforcing material (0.1, 0.3, and 0.5 %w/w). The continuous, homogenous and transparent films were obtained. With regard to mechanical properties, tensile strength decreased when the percentage of glycerol increased. Elongation at break (%E) improved with increasing percentage of glycerol from 10 %w/w to 50 %w/w. However, water vapor permeability properties diminished in all samples when the percentage of chitosan increased. The morphological study of the composite films exhibited rougher surfaces with increasing chitosan in the films. DSC thermograms showed that glycerol incorporated into composite films diminished the onset temperature (T0) and degradation temperature (Td). Having these physical and mechanical properties, this edible film has a potential to apply for food packaging purposes. Moreover, this edible film is proved to be more cost-effective and environmentally friendly.
King Mongkut's University of Technology North Bangkok. Central Library
Address: Bangkok
Email: library@kmutnb.ac.th
Created: 2017
Modified: 2560-12-13
Issued: 2017-12-13
บทความ/Article
application/pdf
BibliograpyCitation : วารสารวิทยาศาสตร์ประยุกต์. ปีที่ 16, ฉบับพิเศษ ‪(2560)‬, หน้า 98-104
eng
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 sci16_sp_15.pdf 541.69 KB7 2020-11-24 15:19:56
ใช้เวลา
0.018422 วินาที

Rungnapa Pimsen
Title Contributor Type
Green synthesis of silver nanoparticles using Barringtonia acutangula (L.) Gaertn leaf extract as reducing agent and their antibacterial and antioxidant activity
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Paweena Porrawatkul;Wanpen Nuthong;Rungnapa Pimsen;Montakarn Thongsom

บทความ/Article
Physical and mechanical properties of composite edible films from sago starch and bulk chitosan
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Rungnapa Pimsen;Thanaputt Deawan;Nichapa Rattanakomon;Sudkamon Lasopha

บทความ/Article
Thanaputt Deawan
Title Contributor Type
Physical and mechanical properties of composite edible films from sago starch and bulk chitosan
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Rungnapa Pimsen;Thanaputt Deawan;Nichapa Rattanakomon;Sudkamon Lasopha

บทความ/Article
Nichapa Rattanakomon
Title Contributor Type
Iron removal from synthetic aqueous solution using amino functionalized commercial silica gel as adsorbent
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Prawit Nuengmatcha;Naengnoi Saengsane;Nongyao Teppaya;Nichapa Rattanakomon;Piyawan Nuengmatcha

บทความ/Article
Physical and mechanical properties of composite edible films from sago starch and bulk chitosan
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Rungnapa Pimsen;Thanaputt Deawan;Nichapa Rattanakomon;Sudkamon Lasopha

บทความ/Article
Sudkamon Lasopha
Title Contributor Type
การปรับปรุงการย้อมสีครามแบบดั้งเดิม โดยใช้สารรีดิวซ์บางชนิด
มหาวิทยาลัยวลัยลักษณ์
Sudkamon Lasopha
Saravut Dejmanee
วิทยานิพนธ์/Thesis
Physical and mechanical properties of composite edible films from sago starch and bulk chitosan
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Rungnapa Pimsen;Thanaputt Deawan;Nichapa Rattanakomon;Sudkamon Lasopha

บทความ/Article
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 0
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,626
รวม 2,626 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 80,879 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 861 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 3 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 2 ครั้ง
รวม 81,745 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.46