แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Entrapment of sugars and vitamins by polysaccharide gel from durian fruit-hulls in vitro
การกักเก็บน้ำตาลและวิตามินโดยเจลโพลีแซคคาไรด์ จากเปลือกผลทุเรียนในหลอดทดลอง

LCSH: Vitamins
LCSH: Glucose
LCSH: Fiber in human nutrition
LCSH: Dialysis
LCSH: Polysaccharides
LCSH: Polysaccharide gel
Abstract: The polysaccharide gel (PG) extracted from fruit-hulls of durian (Durio zibethinus L.), an agricultural waste material from plant, was a value-added polysaccharide gel product. PG is a water-soluble polysaccharide fiber composed of galacturonic acid, glucose, arabinose, rhamnose and fructose. Effects of PG on entrapment of sugars (glucose and sucrose) including fat-soluble vitamin (vitamin A) and water-soluble vitamin (vitamin B1) were studied in vitro by dialysis technique using semi-permeable membrane dialysis bag and everted jejunal sac of rat. Moreover, glucose trapping property of PG was compared to that of glucomannan (GM), a commercial product of soluble polysaccharide fiber. Glucose 0-2% w/v in 0-3% PG was dialysed 0-4 hours in Ringer buffer, pH 7. Glucose inside and outside the dialyzing bag was analyzed by colorimetric method using glucose oxidase enzyme reaction. Increasing concentration, i.e. 2 and 3% PG resulted in increasing glucose trapped inside dialysis bag and decreasing glucose released from dialysis bag after 1, 2, 3 or 4 hours of dialysis. PG showed significant lower capability for glucose entrapment than that of GM at 1, 2 and 3% of the soluble polysaccharide fiber after 2 hours of dialysis. In vitro studies using everted jejunal sac of rat showed similar result of decreasing of glucose transport in the presence of increasing concentration of 2 and 3% PG after 1 hour of dialysis. Study on effect of PG on sucrose entrapment by dialysis technique using semi-permeable membrane dialysis bag and analysis of sucrose by HPLC technique showed that increasing PG concentrations resulted in decreasing sucrose released to outside of dialysis bag. Vitamin A, all-trans retinyl acetate, was mixed with ascorbic acid, bile salt and 0-3% PG in Ringer buffer pH 7, and dialysis in container covered with aluminum foil under nitrogen gas in dark room for 2 hours, increasing of trapped vitamin A was observed in the presence of increasing concentration of 1-3% PG. Vitamin B1, thiamin hydrochloride, was mixed with 0-3% PG in Ringer buffer pH 7, after 2 hours of dialysis, increasing of trapped vitamin B1 was obtained in dialysis bag and decreasing of vitamin B1 released in the presence of increasing concentrations of 23 % PG. This study suggested that sugars (glucose and sucrose), fat-soluble vitamin (vitamin A) or water-soluble vitamin (vitamin B1) can be entrapped by 2% PG. The present investigation showed that it is possible to perform the in vitro dialysis study using semi-permeable membrane dialysis bag as a simple method for preliminary study of nutrients retention property of soluble polysaccharide before performing the high cost in vivo study on polysaccharide effects with nutrients absorption.
Abstract: การศึกษาเจลโพลีแซคคาไรด์ (PG) สกัดได้จากเปลือกทุเรียนซึ่งเป็นวัสดุเหลือทิ้งทางการเกษตรจากพืช ได้ผลิตภัณฑ์เจลโพลีแซคคาไรด์ที่มีมูลค่าเพิ่ม มีคุณสมบัติของใยอาหารชนิดที่ละลายได้ในน้ำ มีองค์ประกอบเป็นน้ำตาลชนิดต่างๆ ได้แก่ กรดกาแลคทูโรนิค น้ำตาลกลูโคส อราบิโนส แรมโนส และ ฟรุกโตส งานวิจัยนี้มีจุดประสงค์เพื่อศึกษาผลของเจลโพลีแซคคาไรด์ต่อการกักเก็บสารอาหารประเภทน้ำตาล ได้แก่ น้ำตาลกลูโคส และซูโครส รวมทั้งวิตามินชนิดที่ละลายได้ในไขมัน (วิตามินเอ) หรือชนิดที่ละลายได้ในน้ำ (วิตามินบีหนึ่ง) ทำการศึกษาในหลอดทดลอง ด้วยเทคนิค dialysis โดยใช้ semi-permeable membrane และลำไส้เล็กของหนูทดลอง รวมทั้งเปรียบเทียบผลของสารโพลีแซคคาไรด์ที่มีการใช้ทางการค้า คือ กลูโคแมนแนน ในการกักเก็บกลูโคส เมื่อทำการ dialysis เป็นเวลา 0-4 ชั่วโมง ใน Ringer buffer (pH 7) ด้วย 0-2% กลูโคสใน 0-3% เจลโพลีแซคคาไรด์ แล้ววิเคราะห์กลูโคสทั้งในถุงและนอกถุง dialysis โดยวิธีการทำให้เกิดสีจากการทำปฏิกิริยาของเอนไซม์กลูโคสออกซิเดส การทดลองพบว่าเมื่อทดสอบภายหลังการ dialysis ที่ 1, 2, 3 และ 4 ชั่วโมง ที่ความเข้มข้นเพิ่มขึ้นของเจลโพลีแซคคาไรด์ 2 และ 3% มีผลให้กลูโคสในถุงเพิ่มขึ้น และลดลงนอกถุง dialysis อย่างมีนัยสำคัญ เมื่อเปรียบเทียบกับกลุ่มควบคุมที่ 0% เจลโพลีแซคคาไรด์ และที่ความเข้มข้น 1, 2 และ 3% เจลโพลีแซคคาไรด์ให้ผลการกักเก็บน้ำตาลกลูโคสน้อยกว่ากลูโคแมนแนนหลังการ dialysis เป็นเวลา 2 ชั่วโมง การทดลองโดยใช้ถุงลำไส้เล็กกลับด้านของหนูขาวให้ผลเช่นเดียวกัน พบการส่งผ่านกลูโคสที่ลำไส้ลดลงเมื่อเพิ่มความเข้มข้นของเจลโพลีแซคคาไรด์เป็น 2 และ 3% ภายหลังการ dialysis เป็นเวลา 1 ชั่วโมง การศึกษาผลของเจลโพลีแซคคาไรด์ในการกักเก็บซูโครสด้วยเทคนิค dialysis โดยใช้ semi-permeable membrane และการวิเคราะห์ซูโครสด้วยเทคนิค HPLC เมื่อเพิ่มความเข้มข้นของเจลโพลีแซคคาไรด์ พบว่าซูโครสถูกปล่อยออกมานอกถุง dialysis ลดลง นอกจากนี้พบว่าวิตามินเอถูกกักเก็บไว้ได้มากขึ้นเมื่อเพิ่มความเข้มข้นของเจลโพลีแซคคาไรด์ที่ 1-3% หลังการ dialysis วิตามินเอในรูป all-trans retinyl acetate ในกรดแอสคอร์บิค เกลือน้ำดีและ 0-3% เจลโพลีแซคคาไรด์ ในภาชนะภายใต้กาซไนโตรเจน ห่อหุ้มด้วย aluminum foil ป้องกันแสง และ dialysis ในห้องมืด เป็นเวลา 2 ชั่วโมง การศึกษาผลของการกักเก็บวิตามินบีหนึ่งในรูป thiamin hydrochloride ใน 0-3% เจลโพลีแซคคาไรด์ พบว่าที่ความเข้มข้นเพิ่มขึ้นของเจลโพลีแซคคาไรด์ 2-3% มีผลเพิ่มขึ้นในการกักเก็บวิตามินบีหนึ่งในถุง และลดลงนอกถุง dialysis อย่างมีนัยสำคัญ 2% เจลโพลีแซคคาไรด์สามารถกักเก็บน้ำตาล (กลูโคส และซูโครส) วิตามินชนิดที่ละลายได้ในไขมัน (วิตามินเอ) และวิตามินชนิดที่ละลายได้ในน้ำ (วิตามินบีหนึ่ง) และการศึกษาในหลอดทดลองโดยเทคนิคการ dialysis โดยใช้ semi-permeable membrane อาจใช้เป็นวิธีการง่ายๆ เพื่อการศึกษาเบื้องต้นในการทดลองกักเก็บสารอาหาร โดยเจลโพลีแซคคาไรด์ชนิดที่ละลายได้ในน้ำ ก่อนการศึกษาผลของโพลีแซคคาไรด์ต่อการดูดซึมสารอาหารในสัตว์ทดลอง (in vivo) ที่มีราคาสูงต่อไป
Chulalongkorn University. Office of Academic Resources
Address: BANGKOK
Email: cuir@car.chula.ac.th
Role: advisor
Created: 2003
Modified: 2017-06-23
Issued: 2017-06-23
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
ISBN: 9741739044
eng
DegreeName: Master of Science
©copyrights Chulalongkorn University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 Waraporn.pdf 1.48 MB2 2019-04-03 13:34:13
ใช้เวลา
0.032 วินาที

Waraporn Piyasirananda
Title Contributor Type
Entrapment of sugars and vitamins by polysaccharide gel from durian fruit-hulls in vitro
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Waraporn Piyasirananda
Sunanta Pongsamart
วิทยานิพนธ์/Thesis
Sunanta Pongsamart
Title Creator Type and Date Create
Anti-inflammatory, analgessic and antipyretic activities of methanol extract from dasymaschalon lomentaceum finet et gagnep
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Ampai Panthong;Duangta Kanjanapothi;Tawat Taesotikul;Sunanta Pongsamart
Sirinoot Jantharangkul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Property of polysaccharide gel from durian as dressing preparations and its effect on wound healing in dog skin
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sunanta Pongsamart;Piyarat Chansiripornchai
Raveewan Siripokasupkul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Hypoglycemic effect in diabetic rats and antimicrobial activity of Malvastrum Coromandelianum Garcke Aqueous extract
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sunanta Pongsamart;Sukanya Jesadanont
Chaiyasit Sittiwet
วิทยานิพนธ์/Thesis
Analysis of DNA fingerprint and polysaccharide constituent in Durian cultivars
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sunanta Pongsamart;Suchada Sukrong
Onanong Nuchuchua
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antimicrobial property of polysaccharide gel from durian fruit-hulls
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Sunanta Pongsamart;Wimolmas Lipipun
Nantawan Nantawanit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Isolation of antioxidant components from petroleum ether extract of Afgekia mahidolae Burtt et Chermsir. Leaves
มหาวิทยาลัยมหิดล
Sunanta Pongsamart
Krittiya Chainok
วิทยานิพนธ์/Thesis
Mangiferin contents of leaves bark and branches of Thai Mangifera Indica L. cultivars
มหาวิทยาลัยมหิดล
Sunanta Pongsamart
Chalermsi Satirasuttipong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Mangiferin contents of leaves bark and branches of Thai Mangifera Indica L cultivars
มหาวิทยาลัยมหิดล
Sunanta Pongsamart
Chalermsi Satirasuttipong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preliminary study on the conversion of high-organic solid waste from market to biomass profic (in such of potential animals as rats and broilers)
มหาวิทยาลัยมหิดล
Rungjarat Hutacharoen;Gritsanaruck Theeraraj;Sunanta Pongsamart;Worawit Lepnak
Amara Amornkaew
วิทยานิพนธ์/Thesis
Quantitative analysis of organic acids in aqueous extracts of Tamarindus Indica pulp and preparation of tamarind powders
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sunanta Pongsamart
Wirod Chaipornpokin
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation and evaluation of dressing film of polysaccharide gel from fruit-hulls of durian on wound healing in pig skin in vivo
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sunanta Pongsamart;Churee Pramatwinai;Anudep Rungsipipat
Oranuch Nakchat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antioxidant and cytoprptective effects of Tamarindus indica seed coat extract
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;สุนันท์ พงษ์สามารถ;ดวงเดือน เมฆสุริเยนทร์;Sunanta Pongsamart;Duangdeun Meksuriyen
Oranuch Nakchat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Entrapment of sugars and vitamins by polysaccharide gel from durian fruit-hulls in vitro
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sunanta Pongsamart
Waraporn Piyasirananda
วิทยานิพนธ์/Thesis
Property of Polysaccharide gel from Durian fruit-hulls as a mucoadhesive film
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sunanta Pongsamart;Panida Vayumhasuwan
Tanaporn Tachatawepisarn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Potential hypoglycemic constituents from coscinium fenestratum
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sunanta Pongsamart;Sukanya Jesadanont
Napapan Pongpoungphet
วิทยานิพนธ์/Thesis
In vitro study on entrapment of lipids within polysaccharide gel from fruit-hulls of Durian
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sunanta Pongsamart;Maneewan Suksomtip
Chutima Tippayakul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antimicrobial activity of seed coat extracts of Tamarind cultivars and topical preparation
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Sunanta Pongsamart;Vimolmas Lipipun
Piyanuch Wongprapairoj
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antioxidant activity of seed coat extracts from Tamarind cultivars and topical preparation
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sunanta Pongsamart
Waleewan Eaknai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Cytoprotective and wound healing effects of Tamarindus Indica seed coat extracts on human cell lines
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Sunanta Pongsamart
Siriporn Konsue
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of water extract from Coscinium Fenestratum on blood glucose in rats
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sunanta Pongsamart;Sukanya Jesadanont;Somlak Poungshompoo
Aungkana Paopadetkarn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antibacterial activity of anti-acne preparation of Polysaccharide gel from durian fruit-hulls
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Sunanta Pongsamart;Vimolmas Lipipun
Naruphat Paphattarapong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antibacterial activity of durian fruit-hull polysaccharide gel against bacterial isolates from bovine mastitis
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Vimolmas Lipipun;Sunanta Pongsamart
Tanatchaporn Phaunfoong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antimicrobial activity of antiseptic gel from Durian Polysaccharide
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sunanta Pongsamart;Vimolmas Lippipun
Unchulee Pongwiwatana
วิทยานิพนธ์/Thesis
Gelling and film-forming properties of polysaccharide gel from fruit-hulls of durian
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sunanta Pongsamart;Panida Vayumhasuwan
Jittima Lertchaiporn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 17
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 4,573
รวม 4,590 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 250,407 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 1,248 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 65 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 19 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 8 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 5 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 1 ครั้ง
รวม 251,753 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.33