แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Oxidative stability of tuna oil emulsion coated with polyelectrolyte multilayer
เสถียรภาพต่อการเกิดออกซิเดชันของอิมัลชันน้ำมันทูนาที่เคลือบด้วยสารพอลิอิเล็กโทรไลต์มัลติเลเยอร์

LCSH: Oxidation
LCSH: Tuna
LCSH: Polyelectrolyte
LCSH: Emulsions
Abstract: The aim of this study is to retard the oxidation of unsaturated fatty acid in tuna oil-in-water emulsion by preparing as multilayer emulsion and adding antioxidants. The multilayer tuna oil-in-water emulsions were prepared using layer-by-layer technique. The primary emulsion was prepared by homogenizing 5 %w/v tuna oil, 0.4 %w/v WPI in 100 mM acetic-acetate buffer solution as emulsifier. The secondary and tertiary emulsions were prepared by coating the oil droplets with the charged biopolymers. Chitosan, a cationic polyelectrolyte, and alginate and carrageenan, anionic polyelectrolytes, were selected. The pH of emulsifier was controlled at either pH 3.5 and 6.0. The physical characteristic and physical stability was investigated by measuring the creaming index, % transmission, particle size and zeta potential. The particle size of emulsions increased, while the creaming index and % transmission were improved when increasing the number of layers around emulsion. The physical stability of tertiary emulsions was improved comparing to the primary and secondary emulsions for both pH conditions. The oxidative stability of emulsions was investigated via the ferric thiocyanate method by using UV-Vis spectroscopy. After storage, all emulsions released lipid hydroperoxide. We found that the secondary and tertiary emulsions decreased the oxidation reaction comparing to the primary emulsion. Thus, the multilayer emulsions could be improved the stability of tuna oil-in-water emulsion. The effect of antioxidants, sesame oil, capsaicin oleoresin, genistein and roselle extract on the decrease in the oxidation rate of primary emulsion were investigated. Sesame oil and capsaicin oleoresin were added directly in tuna oil, which we found that added 0.5 %w/v capsaicin oleoresin the better oxidative stability. While genistein and roselle extract were added directly in emulsifier solutions, we found that the 200 ppm roselle extract could improve the oxidative and physical stabilities.
Abstract: วัตถุประสงค์ของงานวิจัยนี้คือ การชะลอการเกิดออกซิเดชันของกรดไขมันไม่อิ่มตัวในอิมัลชันน้ำมันทูนาในน้ำ โดยการเตรียมเป็นมัลติเลเยอร์อิมัลชันและการเติมสารต้านอนุมูลอิสระ การเตรียมมัลติเลเยอร์อิมัลชันทำการเตรียมโดยใช้วิธีเคลือบชั้นต่อชั้น อิมัลชันชันปฐมภูมิ เตรียมได้โดยการผสมน้ำมันทูนา 5 เปอร์เซนต์โดยน้ำหนัก และสารละลายเวย์โปรตีนความเข้มข้น 0.4 เปอร์เซนต์โดยน้ำหนัก ในสารละลายอะซิติคอะซิเตตบัฟเฟอร์ อิมัลชันทุติยภูมิและอิมัลชันตติยภูมิเตรียมได้ด้วยการเคลือบผิวของน้ำมันด้วยพอลิเมอร์ชีวภาพที่มีประจุ โดยเลือกใช้ไคโทซานเป็นสารพอลิอิเล็กโทรไลต์ที่มีประจุบวก และเลือกใช้อัลจิเนตและคาราจีแนนเป็นสารพอลิอิเล็กโทรไลต์ที่มีประจุลบ ค่าพีเอชของสารละลายอิมัลซิฟายด์เออร์ถูกควบคุมที่ 3.5 และ 6.0 ศึกษาคุณลักษณะทางกายภาพและเสถียรภาพทางกายภาพโดยการวัดการเกิดครีม เปอร์เซ็นต์การส่องผ่านของแสง ขนาดและค่าศักย์เซต้า พบว่าเมื่อเพิ่มจำนวนชั้นของอิมัลชัน ขนาดของอิมัลชันเพิ่มขึ้น ในขณะที่การเกิดครีมและการส่งผ่านของแสงดีขึ้น เสถียรภาพทางกายภาพของอิมัลชันตติยภูมิถูกปรับปรุงเมื่อเปรียบเทียบกับอิมัลชันปฐมภูมิและอิมัลชันทุติยภูมิทั้งสองพีเอช เสถียรภาพต่อการเกิดออกซิเดชันในอิมัลชันทำการติดตามด้วยวิธีเฟอริคไทโอไซด์ยาเนต ผ่านเทคนิคยูวีวิซิเบิล สเปกโตรสโคปี พบว่าหลังจากการเตรียมเป็นอิมัลชันแล้วมีการเกิดลิปิดไฮโดรเปอร์ออกไซด์ในอิมัลชันทุกชนิด ซึ่งอิมัลชันตติยภูมิและอิมัลชันทุติยภูมิสามารถลดการเกิดออกซิเดชันได้ เมื่อเปรียบเทียบกับอิมัลชันปฐมภูมิ แสดงว่า มัลติเลเยอร์อิมัลชันสามารถปรับปรุงเสถียรภาพของอิมัลชันน้ำมันได้ นอกจากนี้ได้มีการศึกษาอิทธิพลของสารต้านอนุมูลอิสระซึ่งได้แก่ น้ำมันงา สารสกัดจากพริก เจนนิสทีน และสารสกัดจากกระเจี๊ยบ ต่อการลดการเกิดออกซิเดชันของอิมัลชันปฐมภูมิ โดยทำการเติมน้ำมันงาและสารสกัดจากพริกลงในน้ำมันทูนาโดยตรง พบว่า 0.5 เปอร์เซนต์โดยน้ำหนักของสารสกัดจากพริก มีเสถียรภาพต่อการเกิดออกซิเดชันดีที่สุด ในขณะที่เจนนิสทีน และสารสกัดจากกระเจี๊ยบ เติมโดยตรงลงในสารละลายอิมัลซิฟายเออร์ พบว่า สารสกัดจากกระเจี๊ยบ 200 ppm สามารถปรับปรุงเสถียรภาพต่อการเกิดออกซิเดชันและเสถียรภาพทางกายภาพได้ดี
Chulalongkorn University. Office of Academic Resources
Address: BANGKOK
Email: cuir@car.chula.ac.th
Role: advisor
Created: 2011
Modified: 2560-08-24
Issued: 2017-06-05
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
URL: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/47128
eng
DegreeName: Master of Science
©copyrights Chulalongkorn University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 phetcharat_yo.pdf 6.85 MB7 2022-02-03 15:17:02
ใช้เวลา
0.023001 วินาที

Phetcharat Yongbut
Title Contributor Type
Oxidative stability of tuna oil emulsion coated with polyelectrolyte multilayer
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Phetcharat Yongbut

Luxsana Dubas
วิทยานิพนธ์/Thesis
Luxsana Dubas
Title Creator Type and Date Create
Development of polymeric electrophoresis microchip for biomarker detection
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Orawon Chailapakul;Luxsana Dubas
Kanokporn Boonsong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Method development for determination of sudan red in food using electrochemical technique
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Orawon Chailapakul;Luxsana Dubas
Wanida Wonsawat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of polymeric electrophoresis microchip for biomarker detection
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Orawon Chailapakul;Luxsana Dubas
Kanokporn Boonsong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Separation of structural polycyclic aromatic hydrocarbon isomers by liquid chromatography using surfactant as stationary phase rigidity inducer
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Luxsana Dubas
Anongnart Rotjianakorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Solvent extraction at high temperture for determination of phthalate esters in cellulose lacquers
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Luxsana Dubas
Choltira Mahayossanun
วิทยานิพนธ์/Thesis
Simple method for mercury (II) determination using gold nanoparticles with 2- mercaptobenzothiazole
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Fuangfa Unob;Luxsana Dubas
Dusadee Ruamsanith
วิทยานิพนธ์/Thesis
Synthesis of 14-dihydropyridine derivatives as novel fluorescent sensors
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Anawat Ajavakom;Luxsana Dubas
Daranee Homraruen
วิทยานิพนธ์/Thesis
DETERMINATION OF MERCURY IN TRACE LEVEL USING MODIFIED GOLD NANOPARTICLES
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Fuangfa Unob;Luxsana Dubas
Viphavee Liangraksa
วิทยานิพนธ์/Thesis
Fabrication of silver and gold nanoparticles microelectrode by flow deposition technique for lab on a chip application
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Luxsana Dubas;Thierry Dubas;Adisorn Tuantranont
Panittamat Kumlangdudsana
วิทยานิพนธ์/Thesis
Oxidative stability of tuna oil emulsion coated with polyelectrolyte multilayer
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Luxsana Dubas
Phetcharat Yongbut
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of filter modified by polyelectrolyte multilayers as adsorbent for herbicides
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Luxsana Dubas
Tana Suksawang
วิทยานิพนธ์/Thesis
Colorimetric sensor of schiff's reagent for formaldehyde gas detection
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Fuangfa Unob;Luxsana Dubas
Pornpetcharat Kaewkingkao
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of urinary albumin detection kit
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Luxsana Dubas;Fuangfa Unob
Lalitphan Hongtanee
วิทยานิพนธ์/Thesis
Fabrication of optical sensor for nickel (II) analysis
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Luxsana Dubas;Ratthapol Rangkupan
Thanyapan Poltue
วิทยานิพนธ์/Thesis
Microchip capillary electrophoresis with amperometric detection for metal ion analysis
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Orawon Chailapakul;Luxsana Dubas
Sarawadee Korsrisakul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Determination of herbicides in water samples by spectroscopic techniques
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Luxsana Dubas;Thanyalak Chaisuwan
Anna Prukjareonchook
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 37
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,254
รวม 2,291 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 204,290 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 252 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 203 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 87 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 67 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 29 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 10 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 6 ครั้ง
รวม 204,944 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.46