แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

The quantity of specific nutrients related to cardiovascular disease in popular Thai ready to eat food products
ปริมาณสารอาหารที่เป็นปัจจัยเสี่ยงต่อการเกิดโรคหัวใจและหลอดเลือดในผลิตภัณฑ์อาหารพร้อมบริโภคที่คนไทยนิยมบริโภค

LCSH: Cardiovascular Diseases
LCSH: Food Microbiology
Abstract: The quantity and proportion of nutrient intake is important for health. Currently, the eating style of Thais has changed due to the increased hurried pace of living. Therefore, ready to eat food products are playing a bigger role. Thus, the objectives of this study are to analyze the nutrients related to cardiovascular disease in 10 popular Thai ready to eat food products. The quantity of energy and nutrients such as carbohydrate, protein, total fat, dietary fiber, sodium, fatty acid profile, cholesterol, vitamin A, C and E were analyzed. The Thai ready to eat food products were analyzed by laboratory analysis method and calculation method. The results from the two methods were compared. Moreover, the quantity of nutrients by laboratory analysis were compared with Thai RDI ,DASH and NCEP per meal showed that all of the Thai ready to eat food products in this study were identified as having appropriate quantities of energy, carbohydrate, protein, fat and energy distribution. Cholesterol contents in rice with stir fried spicy squid and rice with garlic and pepper pork were higher than the recommendation (223.43 mg/pack and145.56 mg/pack, respectively). Sodium contents in rice with savory chilli and shrimp paste and rice with stir fried spicy squid were higher than the recommendation (811.7mg/pack and 877.4 per pack, respectively) In this study, all items contained low dietary fiber and antioxidant vitamins. Fatty acid ratio in all food items was not optimum. The saturated fatty acid proportion was too high. The results indicated that the means of fat, dietary fiber and vitamin A by calculation were not significantly different than those by laboratory analysis. However, the means of energy, carbohydrate, protein and vitamin C by calculated were significantly different from those obtained by laboratory analysis (p-value<0.05). Consumer should accrue be aware of food proportion and nutrient intake. Adding vegetables and fruits consumed is advantage for health.
Abstract: สัดส่วนและปริมาณของสารอาหารที่ได้รับ มีความสำคัญต่อการมีสุขภาพที่ดีและไม่ก่อให้เกิดโรคเรื้อรัง ปัจจุบันอาหารพร้อมบริโภคมีบทบาทมากขึ้นในสังคมเมืองซึ่งรีบเร่ง วัตถุประสงค์ของการศึกษาวิจัยครั้งนี้ เพื่อ ศึกษาปริมาณสารอาหารที่เป็นปัจจัยเสี่ยงต่อการเกิดโรคหัวใจและหลอดเลือดในผลิตภัณฑ์อาหารพร้อมบริโภคที่ คนไทยนิยมบริโภคโดยได้นำตัวอย่างอาหาร 10 ชนิด มาวิเคราะห์ทางห้องปฏิบัติการและการคำนวณด้วย โปรแกรมคอมพิวเตอร์โดยได้มีการวิเคราะห์ปริมาณพลังงานและสารอาหาร ได้แก่ ปริมาณคาร์โบไฮเดรต, โปรตีน, ไขมัน, ใยอาหาร, โซเดียม, กรดไขมัน,คอเลสเตอรอล,วิตามิน เอ, วิตามิน ซี และ วิตามิน อี และ เปรียบเทียบคุณค่าทางโภชนาการที่ได้จากการวิเคราะห์ทั้ง 2 วิธี ด้วย ผลการศึกษาแสดงให้เห็นว่า การเปรียบเทียบปริมาณสารอาหารที่ได้จากวิธีการวิเคราะห์ทาง ห้องปฏิบัติการในตัวอย่างอาหารกับ Thai RDI, DASH และ NCEP พบว่าอาหารทุกชนิดมีปริมาณพลังงาน, คาร์โบไฮเดรต, โปรตีน, ไขมัน และการกระจายพลังงานอย่างเหมาะสม ข้าวปลาหมึกผัดฉ่าและข้าวหมูกระเทียม พริกไทยมีปริมาณคอเลสเตอรอลสูงกว่าปริมาณที่แนะนำ (223.43 มก./กล่อง และ 145.56 มก./กล่อง) ตามลำดับ สำหรับข้าวหน้าไก่น้ำมันหอยและข้าวปลาหมึกผัดฉ่า มีปริมาณโซเดียมซึ่งมีปริมาณที่สูงกว่าที่แนะนำ ( 881.7 มก./ กล่อง และ 877.4 มก./กล่อง) ตามลำดับ ส่วนปริมาณใยอาหารและวิตามินที่มีคุณสมบัติต้านอนุมูลอิสระมีปริมาณ ต่ำกว่าที่แนะนำไว้ในทุกชนิดอาหาร และสัดส่วนของกรดไขมันไม่มีความเหมาะสมโดยมีสัดส่วนของไขมันอิ่มตัว สูงในทุกชนิดอาหารเช่นกัน การเปรียบเทียบปริมาณสารอาหารที่ได้จากการวิเคราะห์ทั้งสองวิธีแสดงให้เห็นว่า ค่าเฉลี่ยของไขมัน, ใยอาหารและวิตามินเอโดยการคำนวณและการวิเคราะห์ทางห้องปฏิบัติการไม่มีความแตกต่าง อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ ส่วนค่าเฉลี่ยของพลังงาน, คาร์โบไฮเดรต, โปรตีนและวิตามินซี มีความแตกต่างอย่างมี นัยสำคัญทางสถิติ (p-value<0.05) ผู้บริโภคควรตระหนักในเรื่องของสัดส่วนของบริโภคอาหารมากขึ้น โดยเฉพาะ การเพิ่มการบริโภคผักและผลไม้จะช่วยทำให้ร่างกายได้รับสารอาหารที่มีประโยชน์อันจะนำมาซึ่งสุขภาพที่ดี
Mahidol University
Address: NAKHONPATHOM
Email: liwww@mahidol.ac.th
Role: Thesis Advisors
Created: 2006
Modified: 2010-06-19
Issued: 2010-06-17
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
CallNumber: TH P822q 2006
eng
DegreeName: Master of Science
Descipline: Nutrition
©copyrights Mahidol University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 4537088.pdf 1.64 MB202 2021-12-09 09:24:59
ใช้เวลา
0.264021 วินาที

Poonsak Boonyoung
Title Contributor Type
The quantity of specific nutrients related to cardiovascular disease in popular Thai ready to eat food products
มหาวิทยาลัยมหิดล
Poonsak Boonyoung
Patcharanee Pavadhgul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Patcharanee Pavadhgul
Title Creator Type and Date Create
The quantity of specific nutrients related to cardiovascular disease in popular Thai ready to eat food products
มหาวิทยาลัยมหิดล
Patcharanee Pavadhgul
Poonsak Boonyoung
วิทยานิพนธ์/Thesis
Method development for determination of ferulic acid and gamma-oryzanol in rice bran
มหาวิทยาลัยมหิดล
Supathra Lilitchan;Kornkanok Aryusuk;Patcharanee Pavadhgul
Chaluntorn Sawetavong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of tomato juice consumption on lipid profiles
มหาวิทยาลัยมหิดล
Patcharanee Pavadhgul;Kamol Udol;Dusit Sujirarat
Sucharat Watcharasiribunlue
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of malva nut gum consumption on lipid profiles of postmenopausal obese women
มหาวิทยาลัยมหิดล
Patcharanee Pavadhgul;Santha Srisuparp;Promluck Somboonpanyakul
Veeraya Sotiprawat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Nutrition curriculum for voluntary counseling testing counselors in Can Tho city, Vietnam
มหาวิทยาลัยมหิดล
Suwat Srisorrachatr;Jeeranun Klaewkla;Patcharanee Pavadhgul
Le Ngoc Cua
วิทยานิพนธ์/Thesis
Infant feeding practices of caretakers in Hlaingtharyar Township, Yangon Region Myanmar
มหาวิทยาลัยมหิดล
Rewadee Chongsuwat;Patcharanee Pavadhgul
Nay, Tun Kyaw
วิทยานิพนธ์/Thesis
The obesity prevention behavior among the first year female-students of faculty of public health, Mahidol university, Thailand
มหาวิทยาลัยมหิดล
Patcharanee pavadhgul;Mondha Kengganpanich
Hannan, Rifat, 1991-
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 1
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,703
รวม 2,704 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 67,831 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 29 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 16 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 16 ครั้ง
รวม 67,892 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.124