แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Glycemic indexes of tangerine banana papaya rambutan pomelo and rose apple and acute responses of serum lipid and blood viscosity in DM type 2 patients
ดัชนีน้ำตาลของส้ม, กล้วย, มะละกอ, เงาะ, ส้มโอ และชมพู่ และการตอบสนองของไขมันและความหนืดเลือดในผู้ป่วยเบาหวานชนิดที่ 2.

LCSH: Blood Viscosity
LCSH: Diabetes Mellitus Type 2
LCSH: Fruit
LCSH: Glycemic Index
LCSH: Hyperlipidemias
Abstract: Dietary control is necessary for diabetic patients to reduce the risk of complications. The consumption of fruits to substitute for desserts has been encouraged because of the resulting increased intake of fiber, micronutrient, and antioxidants. However, fruits contain various types and amounts of carbohydrate which variously affect blood glucose, and lipids. This study determined the acute responses of blood glucose, lipids and viscosity after ingestion of various amounts and types of fruits and also their glycemic indexes. Sixteen DM type 2 patients were randomly divided into 2 groups to consume different test fruits. The test fruits consisted of 30 g and 50 g CHO of tangerine, rambutan, pomelo, rose apple, banana (Kai variety), and papaya, and 50 g glucose drink. All subjects underwent 6 tests of fruit consumption and a 50 g glucose drink. On the test day, each subject underwent an overnight fast and consumed one kind of test fruits. Baseline and postprandial blood samples were collected to determine plasma glucose, serum lipids and blood viscosity. The results showed that bananas gave the lowest plasma glucose response curve in 30 g and 50 g CHO. The mean percentage change of plasma glucose and area under the glucose response curve (AUC) after eating 30 g CHO of tangerines tended to be higher than other fruits. Comparing the different amounts of CHO, a significant difference of AUC was seen in rambutan, pomelo, banana, and papaya. Glycemic indexes of banana, tangerine, papaya, rambutan, rose apple, and pomelo were 26, 30, 38, 47, 50, and 59, respectively. The mean triglyceride levels at 5 h after ingestion of all kinds of fruits tended to be increased from baseline especially both doses of tangerine, rambutan, and pomelo and 50 g CHO of banana. Total cholesterol levels did not change after ingestion of different amounts and kinds of fruits. The HDL-C levels were significantly decreased after ingestion of both doses of pomelo and 50 g CHO of rambutan. The LDL-C levels were significantly decreased after ingestion of 50 g CHO of rambutan, papaya, and pomelo. The percentage reduction of LDL-C was significantly larger after the 50 g CHO of pomelo than the 30 g CHO dose. There was no significant increase of whole blood viscosity at 5 hr after ingestion of different amounts of these fruits. It can be mentioned that hyperlipidemic type 2 DM may ingest either three servings (50 g CHO) of rose apple or banana or papaya at a time without causing deleterious effect on blood glucose, serum lipids, and whole blood viscosity. However, high doses (50 g CHO) of tangerine, rambutan, and pomelo may produce hyperglycemia and dyslipidemia.
Abstract: การควบคุมอาหารเป็นสิ่งจำเป็นสำหรับผู้ป่วยเบาหวานเพื่อลดความเสี่ยงต่อการเกิดโรคแทรกซ้อน ผู้ป่วยได้รับการแนะนำให้รับประทานผลไม้แทนขนมหวานเพื่อช่วยควบคุมเบาหวาน, เพิ่มใยอาหาร, สารอาหาร และสารต้านอนุมูลอิสระ อย่างไรก็ตามในผลไม้มีองค์ประกอบของคาร์โบไฮเดรตหลายชนิดในสัดส่วนที่แตกต่าง กันซึ่งส่งผลต่อระดับน้ำตาล และไขมันในเลือด ได้แตกต่างกันด้วย การศึกษานี้จึงต้องการศึกษาการตอบสนอง ของน้ำตาล, ไขมัน และความหนืดของเลือดภายหลังจากการรับประทานผลไม้ชนิดต่างๆในปริมาณที่ต่างกัน รวมทั้งหาค่าดัชนีน้ำตาลของผลไม้เหล่านี้ด้วย อาสาสมัครเป็นผู้ป่วยเบาหวานชนิดที่ 2 จำนวน 16 คน ถูกแบ่ง ออกเป็น 2 กลุ่มเท่าๆกัน โดยกลุ่มที่ 1 รับประทานส้ม, เงาะ, ส้มโอ กลุ่มที่ 2 รับประทานชมพู่, มะละกอ, กล้วย ที่มี ปริมาณคาร์โบไฮเดรต 30 และ 50 กรัม และทุกคนดื่มน้ำตาลกลูโคสปริมาณ 50 กรัม เพื่อใช้ประเมินหาค่าดัชนี น้ำตาล อาสาสมัครงดอาหาร 10 ชั่วโมงจนถึงเช้า จากนั้นถูกเจาะเลือดที่เวลาเริ่มต้นก่อน และหลังจากรับประทาน ผลไม้แล้วที่เวลา 30, 60, 120, 180, 240 และ 300 นาที ผลการศึกษาพบว่าพื้นที่ใต้กราฟของการเปลี่ยนแปลงระดับน้ำตาลในเลือดภายหลังการรับประทาน กล้วยที่มีปริมาณคาร์โบไฮเดรต 30 และ 50 กรัมน้อยกว่าผลไม้ชนิดอื่นในขนาดเดียวกัน การเปลี่ยนแปลงดังกล่าว ภายหลังการรับประทานส้มที่มีปริมาณคาร์โบไฮเดรต 30 กรัมมีแนวโน้มสูงกว่าผลไม้ชนิดอื่น และการ เปลี่ยนแปลงดังกล่าวภายหลังการรับประทาน ส้มโอ, เงาะ, กล้วย และมะละกอที่มีปริมาณคาร์โบไฮเดรต 50 กรัม สูงกว่าผลไม้ชนิดเดียวกันที่มีปริมาณคาร์โบไฮเดรต 30 กรัม ค่าดัชนีน้ำตาลของกล้วย, ส้ม, มะละกอ, เงาะ, ชมพู่ และส้มโอเท่ากับ 26, 30, 38, 47, 50 และ 59 ตามลำดับ ระดับไตรกลีเซอไรด์มีแนวโน้มสูงขึ้นภายหลังจากการ ทานผลไม้ทุกชนิดโดยเฉพาะส้ม, เงาะ, ส้มโอที่มีปริมาณคาร์โบไฮเดรต 30 และ 50 กรัม และกล้วยที่มีปริมาณ คาร์โบไฮเดรต 50 กรัม ไม่พบความแตกต่างของระดับโคเลสเตอรอลในเลือดภายหลังจากการรับประทานผลไม้ แต่ละชนิดแม้ในปริมาณที่แตกต่างกัน ภายหลังการรับประทานส้มโอที่มีปริมาณคาร์โบไฮเดรต 30 และ 50 กรัม และเงาะที่มีปริมาณคาร์โบไฮเดรต 50 กรัมพบว่ามีการลดลงของระดับเอช ดี แอล โคเลสเตอรอลอย่างมีนัยสำคัญ ระดับแอล ดี แอล โคเลสเตอรอลลดลงภายหลังการรับประทานมะละกอ, เงาะ และส้มโอที่มีปริมาณ คาร์โบไฮเดรต 50 กรัม นอกจากนี้ยังพบว่าระดับแอล ดี แอล โคเลสเตอรอลภายหลังการรับประทานส้มโอที่มี ปริมาณคาร์โบไฮเดรต 50 กรัมลดลงมากกว่าที่เกิดจากปริมาณคาร์โบไฮเดรต 30 กรัม ถึงแม้ว่าจะมีการเพิ่มขึ้น ของระดับน้ำตาลและไตรกลีเซอไรด์ แต่ไม่พบการเพิ่มขึ้นของระดับความหนืดของเลือดภายหลังการรับประทาน ผลไม้แต่ละชนิดและปริมาณที่ต่างกัน จากการศึกษานี้แสดงให้เห็นว่าผู้ป่วยเบาหวานชนิดที่ 2 สามารถ รับประทานชมพู่, กล้วย และมะละกอได้ 3 ส่วน โดยไม่ทำให้เกิดผลเสียต่อระดับน้ำตาล,ไขมัน และความหนืด ของเลือด แต่เราควรหลีกเลี่ยงการรับประทานส้ม, เงาะ และส้มโอขนาด 3 ส่วน เพราะอาจทำให้เกิดภาวะระดับ น้ำตาลขึ้นสูง และระดับไขมันผิดปกติ
Mahidol University
Address: NAKHONPATHOM
Email: liwww@mahidol.ac.th
Role: Thesis Advisors
Created: 2006
Modified: 2010-06-19
Issued: 2010-06-17
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
CallNumber: TH P282g 2006
eng
DegreeName: Master of Science
Descipline: Nutrition
©copyrights Mahidol University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 4536920.pdf 2.47 MB135 2024-07-02 17:40:30
ใช้เวลา
0.018415 วินาที

Pasinee Chartchuathaicharoen
Title Contributor Type
Glycemic indexes of tangerine banana papaya rambutan pomelo and rose apple and acute responses of serum lipid and blood viscosity in DM type 2 patients
มหาวิทยาลัยมหิดล
Pasinee Chartchuathaicharoen
Surat Komindr
วิทยานิพนธ์/Thesis
Surat Komindr
Title Creator Type and Date Create
Effect of modified partial partial parenteral nutrition (PPN) administration techniques on the prevention of thrombophlebitis, the nutritional status and patients' psycho-somatic impact
มหาวิทยาลัยมหิดล
Surat Komindr
Noree Chongwilaikasem
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of consumption of soybean oil, rice bran oil, palm oil and combination of rice bran oil and palm oil on lipoprotein compositions and LDL oxidation in Thai hypercholesterolemic women
มหาวิทยาลัยมหิดล
Surat Komindr
Teeranart Utarwuthipong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Glycemic index of Khanom-Tian (KT) in type 2 diabetes and improvement of plasma glucose, serum lipids and blood viscosity after modification of its covering flour
มหาวิทยาลัยมหิดล
Surat Komindr
Thanwarin Tangsermwong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of chili pepper ‪(capsicum frutescens)‬ ingestion on eating pattern, dietary intake and serum lipid levels in dyslipidemia patients
มหาวิทยาลัยมหิดล
Surat Komindr
Auratai Chatkittikunwong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Glycemic indexes of durian, mango, longan, pineapple, guava and dragon fruit and acute responses of plasma glucose, serum lipids and blood viscosity after ingestion different amounts of fruits in hyperlipidemic type 2 DM patients
มหาวิทยาลัยมหิดล
Surat Komindr
Surasawadee Somnuk
วิทยานิพนธ์/Thesis
Weight management by various methods of dietary advice with meal replacement in the overweight and obese women
มหาวิทยาลัยมหิดล
Surat Komindr
Tanarat Lepananon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Individualized empowerment approach in dietary self-management to improve metabolic control in patients with type 2 diabetes
มหาวิทยาลัยมหิดล
Surat Komindr
Chanika Johnjumrut
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of creatine supplementation combined with resistance training on physical fitness of baseball players
มหาวิทยาลัยมหิดล
Surat Komindr
Nawarat Witthawatsukol
วิทยานิพนธ์/Thesis
Parenteral glutamine-dipeptide supplementation in acute myeloid leukemia patients receiving chemotherapy : effects on neutrophil functions, prevention of chemotherapy-induced side effects and impact on cost-effectiveness
มหาวิทยาลัยมหิดล
Surat Komindr
Chuleegone Sornsuvit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Glycemic indexes of tangerine banana papaya rambutan pomelo and rose apple and acute responses of serum lipid and blood viscosity in DM type 2 patients
มหาวิทยาลัยมหิดล
Surat Komindr
Pasinee Chartchuathaicharoen
วิทยานิพนธ์/Thesis
Plasma glucose triglyceride and serum insulin responses in type 2 DM to consumption of high fructose fruit before and after a meal
มหาวิทยาลัยมหิดล
Surat Komindr
Kuntida Sirijaroonwong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Bioavailability and inhibitory effects on inflammation and insulin resistance of xanthones from Garcinia Mangostana L (Mangosteen) in human adipocyttes
มหาวิทยาลัยมหิดล
Ruchaneekorn W Kalpravidh;Surat Komindr;Harold C Furr;Sunit Suksumrarn
Akkarach Bumrungpert
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of computer-based interactive diabetes educational programs for effective dietary self-management
มหาวิทยาลัยมหิดล
Surat komindr
Rinyanan Kuntha
วิทยานิพนธ์/Thesis
Body fat and lean body mass estimated from dual-energy x-ray absorptiometry anthropometry and bioelectrical impedance analysis in Thai children
มหาวิทยาลัยมหิดล
Vongsvat Kosulwat;Somsri Charoenkiatkul;Umaporn Suthutvoravut;Surat Komindr;Nipa Rojroongwasinkul
Sunee Saetung
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of vitamin C and E supplementation on lipid peroxidation in nonsmokers and smokers
มหาวิทยาลัยมหิดล
Surat Komindr;Orawan Phuchaiwatananon;Supujchara Nopchinda;Prapaisri P Sirichakwal
Natthanat Jeampiriyakul
วิทยานิพนธ์/Thesis
A double-blind, randomized comparison of the efficacy and safety of orlistat versus placebo in obese patients with type 2 diabetes mellitus
มหาวิทยาลัยมหิดล
Surat Komindr;Sriwatana Songchitsomboon;Supujchara Nopchinda
Sujitra Suphanpayak
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of dietary counseling with or without fish oil supplement on nutritional and vitamin status in Thai rheumatoid arthritis patients
มหาวิทยาลัยมหิดล
;Surat Komindr;Sriwatana Songchitsomboon;Somkiat Kosulwat
Jitlada Thawornkul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of alpha-glucosidase inhibitor (glucobay) on body weight and biochemical profile of the obese type 2 diabetic patients
มหาวิทยาลัยมหิดล
Surat Komindr;Winai Dahlan;Oravan Puchaiwatananon
Watjana Lorprayoon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Calcium and magnesium statuses and effects of calcium supplement in pregnant Thai women suffering from frequent leg cramps
มหาวิทยาลัยมหิดล
Surat Komindr;Winit Phuapradit;Oravan Puchaiwatananon
Jintana Sirivarasry
วิทยานิพนธ์/Thesis
Formulation of coconut milk-substitute Thai desserts containing low saturated fat, sugar and sodium
มหาวิทยาลัยมหิดล
;Visith Chavasit;Surat Komindr;Somkiat Kosulwat;Bulan Phithakpol
Anchalee Srichamroen
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of dietary counseling on the nutritional status of chronic renal failure patients undergoing chronic hemodialysis
มหาวิทยาลัยมหิดล
Surat Komindr;Suchati Indraprasit;Sunard Taechangam
Jarunee Thirawitayakom
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of ispaghula husk (fybogel) on body weight and biochemical profiles of the obese niddm patients
มหาวิทยาลัยมหิดล
Surat Komindr;Winai Dahlan;Oravan Puchaiwatananon
Orapin Choothawornchaikul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of ingestion of desserts made from mungbean and rice flour on plasma glucose, serum lipids and blood viscosity in hyperlipidaemic niddm patients
มหาวิทยาลัยมหิดล
Surat Komindr;Sriwatana Songchitsomboon
Porntita Visavajarn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of tube feeding formulas on the protein-calorie status in postoperative patients
มหาวิทยาลัยมหิดล
Vichai Tanphaichitr;Athasit Vejjajiva;Surat Komindr
Dalad Tawesub
วิทยานิพนธ์/Thesis
Essential fatty acid status in Thai recruits
มหาวิทยาลัยมหิดล
Vichai Tanphaichitr;Surat Komindr
Kriangyuth Leekontud
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of tube feeding formulas on essential fatty acid status in postoperative patients
มหาวิทยาลัยมหิดล
Vichai Tanphaichitr;Athasit Vejjajiva;Surat Komindr
Srijun Kuvijitsuwan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of garlic concentrate treatment on serum lipid levels in patients with hypercholesterolemia
มหาวิทยาลัยมหิดล
Vichai Tanphaichitr;Wandee Varavithya;Surat Komindr
Supujchara Nopchinda
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of long-term different glycemic diet intake on carbohydrate metabolism in insulin-requiring diabetic patients
มหาวิทยาลัยมหิดล
Surat Komindr;Nusiri Lerdvuthisopon;Vongsvat Pattamakom
Munyat Soothampitag
วิทยานิพนธ์/Thesis
Essential fatty acid status in patients with carcinoma of the esophagus
มหาวิทยาลัยมหิดล
Vichai Tanphaichitr;Surat Komindr;Mongkol Tanjapatkul
Vilailuk Pinmuangngam
วิทยานิพนธ์/Thesis
Alteration of fat metabolism in NIDDM patients after long-term intake of different glycemic diets
มหาวิทยาลัยมหิดล
Surat Komindr;Ratana Pakpeankitvatana;Gobchai Puavilai
Tongpean Putaseub
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of smoking on vitamin C status
มหาวิทยาลัยมหิดล
Nusiri Lerdvuthisopon;Surat Komindr;Somporn Kamolsiripichaiporn
Somporn Tungboribunrat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Alteration of fat metabolism in insulin-requiring patients after long-term intake of different glycemic diets
มหาวิทยาลัยมหิดล
Surat Komindr;Ratana Pakpeankitvatana;Wannee Nitiyanant
Pornsiri Panthasee
วิทยานิพนธ์/Thesis
Calcium status, factors affecting calcium and bone status in healthy Thais living in Bangkok
มหาวิทยาลัยมหิดล
Surat Komindr;Surat Komindr;Vongsvat Pattamakom
Noppawan Piaseu
วิทยานิพนธ์/Thesis
Hematological and biochemical studies in blood of healthy volunteers and diabetes mellitus patients consuming royal jelly
มหาวิทยาลัยมหิดล
Voranunt Suphiphat;Surat Komindr;Ahnond Bunyaratvej
Lily Rirermvanich
วิทยานิพนธ์/Thesis
Determinations of mononuclear blood cell magnesium and magnesium status in healthy Thais and of magnesium, calcium, sodium, potassium status in individuals suffering from rest cramps
มหาวิทยาลัยมหิดล
Surat Komindr;Vongsvat Pattamakom
Sumontip Narkvijitr
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of pumpkin seeds supplement in urolithiasis
มหาวิทยาลัยมหิดล
Voranunt Suphiphat;Verasing Muangman;Surat Komindr
Wannee Sangthumsiri
วิทยานิพนธ์/Thesis
Dietary and clinical assessment in patients with liver cirrhosis
มหาวิทยาลัยมหิดล
Vichai Tanphaichitr;Surat Komindr;Sucha Kurathong
On-arin Chittham
วิทยานิพนธ์/Thesis
Energy balance in Thai women : comparison between obese and normal women
มหาวิทยาลัยมหิดล
Surat Komindr;Kallaya Kijboonchoo
Onnipa Wongseelashote
วิทยานิพนธ์/Thesis
Plasma glucose, serum lipid and blood viscosity response in hyperlipidemic niddm patients after ingestion of mangoes (Mangifera Indica L) CV. Keaw Sawoey : effect of doses and degree of ripeness
มหาวิทยาลัยมหิดล
Surat Komindr;Sriwatana Songchitsomboon
Rasamee Chaichumporn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Studies of prolactin action on the electrical parameters and transepithelial calcium transport in the rat duodenum
มหาวิทยาลัยมหิดล
Nateetip Krishnamra;Liangchai Limlomwongse;Chivat Toskulkao;Surat Komindr
Narattaphol Charoenphandhu
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 56
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,176
รวม 2,232 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 88,074 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 1,452 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 196 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 46 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 11 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 9 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 3 ครั้ง
รวม 89,791 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.124