แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Gelatinization and retrogradation of rice starch-xanthan mixtures : effects of molecular weight of xanthan and different salts
เจลาติไนเซชั่นและเรโทรเกรเดชั่นของจองผสมแป้งข้าวจ้าวและแซนแทนกัม : ผลของขนาดโมเลกุลของแซนแทนและเกลือชนิดต่าง ๆ

LCSH: Salt
LCSH: Starch
LCSH: Xanthan gum
Abstract: Effects of molecular weight (Mw) of xanthan (XG) and salts (0.1 M NaCl or CaCl2) on the gelatinization and retrogradation of rice starch (RS) were studied. A series of five XG samples, having various Mw, was prepared by homogenization of native XG solutions in the presence or absence of salts. The presence of salts greatly reduced the intrinsic viscosities, [η], of all XG solutions. Rapid visco-analysis (RVA) data showed that XG addition increased the peak, breakdown, final, and setback viscosities of RS, either in the presence or absence of salts, whereas the pasting temperatures were unaffected. Differential scanning calorimetry (DSC) data demonstrated that the onset (To), peak (Tp), and conclusion (Tc) gelatinization temperatures of RS were unaffected by XG addition but slightly increased by CaCl2 addition, whereas the gelatinization enthalpies (ΔH1) were significantly decreased by addition of XG and salts. Dynamic shear data revealed weak gel-like behavior in all paste samples in which their rigidity was decreased by XG addition. Flow tests showed that all pastes exhibited time-dependent shearthinning (thixotropic) with yield stress behavior in which the hysteresis loop areas were significantly decreased by XG addition, whereas the other rheological parameters varied differently among the samples, with and without added salts. Storage of the mixed gels, with or without added salts, at 4°C resulted in a decrease in To, Tp, Tc, and melting enthalpies (ΔH2) and an increase in the phase transition temperature ranges (Tc-To) compared to those obtained from the first run. The addition of XG increased the retrogradation ratio (ΔH2/ΔH1) of RS but did not affect the (Tc-To) and these results seemed to be unaffected by added salts. The syneresis and viscoelastic characteristics of the mixed gels, either in the presence or absence of salts, increased with storage time, but this effect was reduced by XG addition. In general, the effects of XG addition on the gelatinization and retrogradation behavior of RS were more pronounced with increasing Mw of XG and these effects depended on salts added.
Abstract: การศึกษาผลของขนาดโมเลกุลของแซนแทนกัมและเกลือชนิดต่างๆ (0.1 M NaCl หรือ CaCl2) ต่อการเกิดเจลาติไนเซชั่นและเรโทรเกรเดชั่นของแป้งข้าวจ้าว แซนแทนกัมที่มีขนาดโมเลกุลต่างๆกัน 5 ตัวอย่าง เตรียมโดยการ homogenization ของสารละลายแซนแทนที่มีเกลือหรือไม่มีเกลือ เกลือในสารละลายจะ ทำให้ค่า intrinsic viscosity [η] ของแซนแทนลดลงอย่างมาก ผลของ Rapid Visco-Analysis (RVA) แสดงให้เห็นว่าการเติมแซนแทนจะทำให้ค่าความหนืดสูงสุด ค่าความหนืดที่ลดลงในช่วงให้ความร้อน ค่าความ หนืดที่เพิ่มขึ้นในช่วงลดอุณหภูมิ และค่าความหนืดสุดท้ายของแป้งข้าวเพิ่มขึ้นทั้งในสารละลายที่มีเกลือและไม่มี เกลือในขณะที่อุณหภูมิที่เกิดการเจลาติไนเซชั่นไม่ได้รับผลกระทบดังกล่าว ผลของ differential scanning calorimetry (DSC) แสดงให้เห็นว่าอุณหภูมิที่เริ่มเกิดเจลาติไนเซชั่น (To) อุณหภูมิสูงสุด (Tp) และอุณหภูมิ เมื่อสิ้นสุดการเกิดเจลาติไนเซชั่น (Tc) ของแป้งข้าวไม่ได้รับผลกระทบจากการเติมแซนแทน แต่มีค่าเพิ่มขึ้น เล็กน้อยจากการเติม CaCl2 ในขณะที่ค่าพลังงานความร้อนที่ใช้ในการเจลาติไนเซชั่น(ΔH1) ลดลงอย่างมี นัยสำคัญจากการเติมแซนแทนและเกลือ ผลของการวัดรีโอโลยีแบบไดนามิคแสดงให้เห็นว่า เจลของตัวอย่างมี พฤติกรรมเป็นเจลชนิดอ่อน โดยมีค่าความแข็งของเจลจะลดลงเมื่อเติมแซนแทน การทดสอบการไหลแสดงให้เห็น ว่าเจลมีพฤติกรรมการไหลแบบ time-dependent shear-thinning (thixotropic) และมีค่า yield stress ด้วย โดยที่ค่า hysteresis loop area ลดลงอย่างมีนัยสำคัญเมื่อเติมแซนแทน ในขณะที่ค่า rheological parameter อื่นๆมีค่าที่เปลี่ยนแปลงแตกต่างกันในแต่ละตัวอย่างทั้งที่มีและไม่มีเกลือ การเก็บเจลที่มีและไม่มีเกลือ ไว้ที่อุณหภูมิ 4 องศาเซลเซียส ทำให้ค่า To, Tp, Tc, และค่าพลังงานความร้อนที่ใช้ในการหลอมเหลว (ΔH2) ลดลง และช่วงอุณหภูมิที่เปลี่ยนแปลง (Tc-To) ของเจลของผสมเพิ่มขึ้นเมื่อเทียบกับค่าที่ได้จากการทดสอบครั้งแรก การ เติมแซนแทนทำให้ค่าอัตราการเกิดเรโทรเกรเดชั่น (ΔH2/ΔH1) ของแป้งข้าวเพิ่มขึ้นแต่ไม่มีผลต่อค่า Tc-To และ การเติมเกลือไม่มีผลกระทบต่อค่าดังกล่าว ค่า syneresis และคุณสมบัติของวัตถุกึ่งแข็งกึ่งเหลวของเจลทั้งที่มีและ ไม่มีเกลือเพิ่มขึ้นตามระยะเวลาของการเก็บ แต่การเติมแซนแทนทำให้ผลกระทบดังกล่าวลดลง กล่าวโดยทั่วไป ผลกระทบของการเติมแซนแทนต่อการเจลาติไนเซชั่นและเรโทรเกรเดชั่นของแป้งข้าวจะมากขึ้นเมื่อขนาดของ โมเลกุลของแซนแทนเพิ่มขึ้นและผลกระทบดังกล่าวจะขึ้นอยู่กับชนิดของเกลือที่เติมลงไปด้วย
Mahidol University
Address: NAKHONPATHOM
Email: liwww@mahidol.ac.th
Role: Thesis Advisors
Created: 2008
Modified: 2553-06-21
Issued: 2010-06-16
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
CallNumber: TH Y95g 2008
eng
DegreeName: Master of Science
Descipline: Biotechnology
©copyrights Mahidol University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 4937316.pdf 1.62 MB126 2022-10-20 20:53:33
ใช้เวลา
0.248233 วินาที

Yuvaret Viturawong
Title Contributor Type
Gelatinization and retrogradation of rice starch-xanthan mixtures : effects of molecular weight of xanthan and different salts
มหาวิทยาลัยมหิดล
Yuvaret Viturawong
Manop Suphantharika
วิทยานิพนธ์/Thesis
Manop Suphantharika
Title Creator Type and Date Create
Effect of different beta-glucans on the gelatinization and retrogradation of rice starch
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Rawiwan Banchathanakij
วิทยานิพนธ์/Thesis
Application of B-glucan prepared from spent brewer's yeast as a fat replacer in mayonnaise
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Supachai Worrasinchai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Physical and rheological properties of starch-gum mixtures during pasting
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Montri Chaisawang
วิทยานิพนธ์/Thesis
The influence of PH and xanthan gum on freeze-thaw stability of tapioca starch pastes
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Viriya Sae-Kang
วิทยานิพนธ์/Thesis
Influence of spent brewer's yeast [beta]-glucan on gelatinization and retrogradation of rice starch
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Sripattra Satrapai
วิทยานิพนธ์/Thesis
The production of instant soymilk powders by spray drying and fluidized bed agglomeration
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Nakarin Jinapong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Physical and rheological properties of mixture of waxy corn starch and hydrocolloid dispersions during and after heating
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Piyada Achayuthakan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of a monoclonal antibody assay for Infectious Hypodermal and Hematopoietic Necrois Virus ‪(IHHINV)‬ of shrimp
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Bui Thi Bich Hang
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of hydrocolloids on physical and rheological properties of rice starch
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Jetnapa Techawipharat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Gelatinization and retrogradation of rice starch-xanthan mixtures : effects of molecular weight of xanthan and different salts
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Yuvaret Viturawong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Stabilization of oil-in-water emulsions by polysaccharides and proteins
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Rujirat Santipanichwong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of temperature cycling on Retrogradation of rice starch in the presence of different [beta]-Glucans
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Pairoj Luangpituksa;Jirarut Wongkongkatep
Athit Charoenwuttichai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation of spent brewer's yeast [beta]-glucan with a potential application in food products
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Saiyavit Varavinit;Sittiwat Lertsiri
Saowanee Thammakiti
วิทยานิพนธ์/Thesis
Production, characterizations and utilization of acid-modified tapioca starch
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Pavinee Chinachoti;Manop Suphantharika;Sujin Shobsngob
Napaporn Atichokudomchai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Immobilization of a thermostable alpha-amylase and a glucoamylase by covalent binding with dialdehyde cellulose
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Manop Suphantharika;Saovanee Dharmmasthiti
Narisa Chaokasem
วิทยานิพนธ์/Thesis
Mediated enzyme electrode for amperometric determination of L-glutamate
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Suchat Udomsopagit;Werasak Surareungchai
Pariya na Nakorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Studies on the formation of meat-like flavors
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Manop Suphantharika;Sujin Shobsngob;Pairoj Luangpituksa
Mate Bhidyachakorawat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation of brewer's yeast glucan with a potential application as an immunostimulant for the black tiger shrimp (penaeus monodon)
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Saiyavit Varavinit;Cornel Verduyn
Pongsak Khunrae
วิทยานิพนธ์/Thesis
Isolation and characterization of flour and starch from seeds of malva nut fruit
มหาวิทยาลัยมหิดล
Amornrath Podhipak;Manop Suphantharika
Waratchaya Ekprarinyarak
วิทยานิพนธ์/Thesis
Physical and rheological properties of starch-chitosan mixtures during pasting
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Pairoj Luangpituksa;Atitaya Siripinyanond
Supawadee Chawanthayatham
วิทยานิพนธ์/Thesis
Microencapsulation of soybean oil by spray drying and fluidized bed agglomeration with soy protein isolate and maltodextrin
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Sittiwat Lertsiri;Pairoj Luangpituksa;Apinya Assavanig
Plengsuree Thiengnoi
วิทยานิพนธ์/Thesis
Analysis of spent brewer's yeast cell wall fractions and their applications as immunostimulant for the black tiger prawn, PENAEUS MONODON
มหาวิทยาลัยมหิดล
VerduynCornel;Manop Suphantharika;Flegel, Timothy W
Phat Thanardkit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Utilization of sago starch modifications in transparent noodle production
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Manop Suphantharika;Pairoj Luangpituksa
Waraporn Kumkanokrat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation of spray dried formulations of Bacillus thuringiensis based biopesticides
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Amaret Bhumiratana;Uthai Ketunuti
Aroonrat Teera-arunsiri
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation of 5'-GMP-rich yeast extracts from spent brewor's yeast
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Saiyavit Varavinit;Sujin Shobsngob
Phanida Sombutyanuchit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Improvement of the freeze-thaw stability of tapioca starch, sago starch and rice flour
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Manop Suphantharika;Pairoj Luangpituksa
Surangruk Anuntavuttikul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Immobilization of lipase from Acinetobacter calcoaceticus LP009 and its potential application
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saovanee Dharmsthiti;Sittiwat Lertsiri;Manop Suphantharika
Waewrawee Prabnarong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Production of heterologous protein by recombinant Saccharomyces cerevisiae
มหาวิทยาลัยมหิดล
Attawut Impoolsup;Chuenchit Boonchird;Manop Suphantharika
Therapatt Prasansarakij
วิทยานิพนธ์/Thesis
Citric acid production from tapioca starch in stirred tank bioreactor by Aspergillus niger
มหาวิทยาลัยมหิดล
Apinya Assavanig;Saiyavit Varavinit;Manop Suphantharika
Chinawut Wongwijitkaesorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Investigation of single cell protein production in air-lift fermenter
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Chuanpit De-Eknamkul;Manop Suphantharika
Parichart Srithongkum
วิทยานิพนธ์/Thesis
Isolation and characterization of peptide antibiotics produced by bacillus subtilis
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Chuanpit De-Eknamkul;Manop Suphantharika
Jaruwan Preechaborisutkul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Physicochemical properties of biopolymer-stabilized colloidal particles : microfibrillated cellulose-stabilized emulsions and β-lactoglobulin-coated gold nanoparticles
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Pairoj Luangpituksa;Promluck Somboonpanyakul;Anadi Nitithamyong
Thunnalin Winuprasith
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 45
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,780
รวม 2,825 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 106,467 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 175 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 144 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 89 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 11 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 9 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 3 ครั้ง
มหาวิทยาลัยการกีฬาแห่งชาติ = 2 ครั้ง
รวม 106,900 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.104