แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Minerals, phytate and tannin contents in selected thai fruits for health and diseases guildlines
เกลือแร่ชนิดต่างๆ ไฟเตทและแทนนินในผลไม้ไทยเพื่อการแนะนำทางด้านโภชนาการ

LCSH: Polyphenols
MeSH: Minerals
MeSH: Tannins
MeSH: Fruit
Abstract: A total of 37 varieties of fresh fruits and 4 kinds of fruits in syrup were collected from 6 local markets and supermarkets in Bangkok during January to December 2006. The objectives were to determine macro and micro minerals (sodium; Na, potassium; K, magnesium; Mg, calcium; Ca, iron; Fe, zinc; Zn and copper; Cu), total polyphenol, tannin, catechin and phytate content and to determine molar ratios between phytate and micro-elements, and to calculate these nutrients and non-nutrients from one portion of each fruit group in food exchange lists. Sodium and potassium contents were determined using flame atomic absorption spectrophotometer and other minerals were determined using inductively coupled plasma–optical emission spectrometry (ICP-OES). All fruits were high in K (29.25 to 405.60 and 28.30 to 79.98 mg/100g edible portion for fresh fruits and fruits in syrup), especially ripe banana (Kai and Hawm varieties) and durian (Chanee variety) (309.75, 346.98 and 405.60 mg/100g edible portion). Both fruits and fruits in syrup were poor sources of some macro-minerals (Na, Mg and Ca) and micro-minerals (Fe, Cu, Zn) with ranged from 0.59 to 16.32 (Na), 3.08 to 25.21(Mg), 1.17 to 22.09(Ca), 0.08 to 0.33(Fe), 0.04 to 0.27(Cu) and 0.04 to 0.28(Zn) mg/100g edible portion. Total polyphenol, tannin and catechin were determined using Spectrophotometer. Total polyphenol, tannin and catechin content of all fruit samples ranged from 4.67 to 322.63 mgGAE, 0.62 to 43.37 mg tannic acid equivalent and 0.01 to 21.44 mg catechin equivalent/100g edible portion. Sugar apple (Nahng variety) had the highest amounts of total polyphenol, tannin and catechin contents with approximately 322.63, 43.37 and 21.44 mg/100g edible portion. Phytate content was determined using ion-pair reverse-phase chromatography. Phytate content ranged from 0.01 to 6.02 mg/100g edible portion. The highest phytate content was found in dragon fruit. (6.02 mg/100g edible portion). When considering the amount of macro–micro minerals in fruits and fruits in syrup from one portion of food exchange list, all samples in this study had a small amount of macro-micro minerals with ranging from 0 to 11 (Na), 1 to 21 (Ca), 2 to 27 (Mg), 0.1 to 0.6 (Fe) and 0 to 0.3 (Zn) mg/portion, respectively, except K and Cu, since almost all fruit samples were good source of potassium and copper, especially dragon fruit (325 mg/portion) which provided 9% of Thai RDI for K per one portion, lychee (Hohnghooway variety; 0.19 mg/portion) and green grape (0.26 mg/portion) which provide 10% and 13% of Thai RDI for Cu per one portion. Strawberry was the highest source of total polyphenol (397.13 mgGAE/portion) and tannin (28.49 mg tannin acid equivalent/portion) while star fruit is the greatest source of catechin (12.79 mg catechin equivalent/portion). The range of phytate in all samples was between 0.02 to 7.22 mg/portion. The highest of phytate content was found in dragon fruit. However, the molar ratios between phytate and micro-elements of the present study were less than 2.06 for Phy/Fe, 4.20 for Phy/Zn and 39 for Ca×Phy/Zn.
Abstract: วัตถุประสงค์ของการศึกษาครั้งนี้ คือ การหาปริมาณแร่ธาตุชนิดต่าง ๆ (โซเดียม โพแทสเซียม แคลเซียม แมกนีเซียม เหล็ก ทองแดง และสังกะสี) โพลีฟีนอล แทนนิน คาเตชิน และไฟเตท และหาค่าสัดส่วนโมลาร์ของไฟเตทกับเหล็กและสังกะสี รวมถึงคำนวณปริมาณสารอาหารต่อหนึ่งหน่วยบริโภคของผลไม้สดและผลไม้กระป๋องที่นิยมรับประทานในประเทศไทย โดยผลไม้สด 37 ชนิดและ ผลไม้กระป๋อง 4 ชนิดซื้อมาจากตลาดสดและซุปเปอร์มาร์เก็ต 6 แห่ง ในเขตกรุงเทพมหานคร ในช่วงเดือนมกราคมถึงเดือนธันวาคม พ.ศ. 2549 จากการวิเคราะห์หาปริมาณโซเดียมและโพแทสเซียมด้วยเครื่อง Flame atomic absorption spectrophotometer และปริมาณแคลเซียม แมกนีเซียม เหล็ก ทองแดงและสังกะสีด้วยเครื่อง Inductively coupled plasma-optical emission spectrometry (ICP-OES) พบว่า ผลไม้เป็นแหล่งที่ดีของโพแทสเซียม โดยมีปริมาณโพแทสเซียมระหว่าง 28.30 ถึง 405.60 มิลลิกรัมต่อ 100 กรัมส่วนที่บริโภคได้โดยผลไม้ที่มีปริมาณโพแทสเซียมสูง ได้แก่ กล้วยไข่ กล้วยหอม และทุเรียนชะนี ส่วนแร่ธาตุอื่น ๆ ในผลไม้ พบว่ามีอยู่ปริมาณน้อย โดยในผลไม้ 100 กรัมส่วนที่บริโภคได้มีโซเดียม 0.59 ถึง 16.32 มิลลิกรัม แมกนีเซียม 3.08 ถึง 25.21 มิลลิกรัม แคลเซียม 1.17 ถึง 22.09 มิลลิกรัม เหล็ก 0.08 ถึง 0.33 มิลลิกรัม ทองแดง 0.04 ถึง 0.27 มิลลิกรัม และสังกะสี 0.04 ถึง 0.28 มิลลิกรัม สำหรับปริมาณโพลีฟีนอล แทนนิน และคาเตชินในผลไม้ ซึ่งวิเคราะห์ด้วยเครื่อง Spectrophotometer พบว่ามีปริมาณอยู่ระหว่าง 4.67 ถึง 322.63 ถึง 43.37 และ 0.01 ถึง 21.44 มิลลิกรัมต่อ 100 กรัมส่วนที่บริโภคได้ตามลำดับ ผลไม้ที่มีโพลีฟีนอล แทนนิน และคาเตวินสูง คือ น้อยหน่าหนัง ส่วนการวิเคราะห์หาปริมาณไฟเตทในผลไม้โดยวิธี ion-pair reverse-phase chromatography พบว่ามีค่าระหว่าง 0.01 ถึง 6.02 มิลลิกรัมต่อ 100 กรัม ส่วนที่บริโภคได้ และผลไม้ที่มีไฟเตทสูงที่สุด คือ แก้วมังกร เมื่อคำนวณหาปริมาณแร่ธาตุต่าง ๆ โพลีฟีนอล แทนนิน คาเตชิน และไฟเตท ในผลไม้ต่อหนึ่งหน่วยบริโภค พบว่า ผลไม้มีโพแทสเซียมอยู่ระหว่าง 18 ถึง 325 มิลลิกรัม โดยแก้วมังกรมีปริมาณโพแทสเซียมต่อหนึ่งหน่วยบริโภคมากที่สุดคิดเป็นร้อยละ 9 ของปริมาณโพแทสเซียมที่แนะนำให้บริโภคต่อวัน และทองแดง 0 ถึง 0.3 มิลลิกรัม โดยลิ้นจี่ฮงอวยและองุ่นเขียว เป็นแหล่งที่ดีของทองแดง โดยหนึ่งหน่วยบริโภคให้ทองแดงคิดเป็นร้อยละ 10 และ 13 ของปริมาณที่แนะนำให้บริโภคต่อวัน ส่วนปริมาณแร่ธาตุอื่น ๆ ในผลไม้ เมื่อคิดต่อหนึ่งหน่วยบริโภคมีปริมาณน้อย โดยมีโซเดียม 0 ถึง 11 มิลลิกรัม แมกนีเซียม 2 ถึง 27 มิลลิกรัม แคลเซียม 1 ถึง 21 มิลลิกรัม เหล็ก 0.1 ถึง 0.6 มิลลิกรัม และสังกะสี 0 ถึง 0.3 มิลลิกรัม ส่วนสตรอเบอรี่จัดว่าเป็นแหล่งของโพลีฟีนอลและแทนนิน (397.13 และ 28.49 มิลลิกรัมต่อหนึ่งหน่วยบริโภค) ในขณะที่มะเฟืองเป็นแหล่งของคาเตชิน (12.79 มิลลิกรัมต่อหนึ่งหน่วยบริโภค) ส่วนปริมาณไฟเตทในผลไม้หนึ่งหน่วยบริโภค อยู่ระหว่าง 0.02 ถึง 7.22 มิลลิกรัม โดยผลไม้ที่มีปริมาณไฟเตทต่อหนึ่งหน่วยบริโภคสูงสุด คือ แก้วมังกร และเมื่อคำนวณค่าสัดส่วนโมลาร์ของไฟเตทกับธาตุเหล็กและสังกะสี พบว่าค่าสัดส่วนของ Phy/Fe มีค่าน้อยกว่า 2.06 Phy/Zn มีค่าน้อยกว่า 4.20 และ Ca x phy/Zn มีค่าน้อยกว่า 39
Mahidol University
Address: NAKHON PATHOM
Email: liwww@mahidol.ac.th
Role: Thesis Advisors
Created: 2007
Modified: 2553-06-22
Issued: 2010-06-11
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
CallNumber: TH C456m 2007
eng
DegreeName: Master of Science
Descipline: Nutrition
©copyrights Mahidol University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 4737730.pdf 14.13 MB202 2024-01-13 14:10:29
ใช้เวลา
0.397856 วินาที

Chaninneat Torsahakul
Title Contributor Type
Minerals, phytate and tannin contents in selected thai fruits for health and diseases guildlines
มหาวิทยาลัยมหิดล
Chaninneat Torsahakul
Ratchanee Kongkachuichai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Ratchanee Kongkachuichai
Title Creator Type and Date Create
Study on iron dialyzability and affecting factors in selected varieties of rice in Thailand by using In-Vitro digestion method
มหาวิทยาลัยมหิดล
Ratchanee Kongkachuichai
Worrapanit Chansuwan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of conventional cooking methods ; blanching, boiling, and stir-frying on Vitamin C, Tannin, and inositol Phosphated; penta and hexaphosphates contents in selected Thai vegetables
มหาวิทยาลัยมหิดล
Ratchanee Kongkachuichai
Weenanan Somsub
วิทยานิพนธ์/Thesis
Study on bioavailability of various forms of iron fortified in fresh wheat noodles model using in vitro digestion technique
มหาวิทยาลัยมหิดล
Ratchanee Kongkachuichai
Sooksan Pirapatdit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of conventional cooking methods on CoQ10 contents in selected animals and vegetable oils, and bioavailability of commercial CoQ10 solution evaluated in rats
มหาวิทยาลัยมหิดล
Ratchanee Kongkachuichai
Sompop Jarathsuthitham
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of different iron fortificants on qualities and in vitro iron bioavailability of instant noodles
มหาวิทยาลัยมหิดล
Ratchanee Kongkachuichai
Arunwadee Kounhawej
วิทยานิพนธ์/Thesis
In vitro ‪ "rapidly available glucose (RAG)" value use as an indicator for glucose response after digestion of thai rice and rice products
มหาวิทยาลัยมหิดล
Ratchanee Kongkachuichai
Narumol Ratanakonpun
วิทยานิพนธ์/Thesis
Beta-carotene, lycopene, vitamin E, sugar, soluble and insoluble dietary fiber contents in selected Thai fruits for health and diseases guidelines
มหาวิทยาลัยมหิดล
Ratchanee Kongkachuichai
Siriwan Suknicom
วิทยานิพนธ์/Thesis
Minerals, phytate and tannin contents in selected thai fruits for health and diseases guildlines
มหาวิทยาลัยมหิดล
Ratchanee Kongkachuichai
Chaninneat Torsahakul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Study on anti-nutritional factors iron zinc and copper contentsiron bioavailability in new breedng line of Thai rice varieties using in bitro digestionCACO-2 cell
มหาวิทยาลัยมหิดล
Ratchanee Kongkachuichai
Amornrat Buncherdchu
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of iron-rich food products from animal sources
มหาวิทยาลัยมหิดล
Visith Chavasit;Ratchanee Kongkachuichai;Somsri Charoenkiatkul;Pattanee Winichagoon;Prapaisri Sirichakwal
Poonsub Insung
วิทยานิพนธ์/Thesis
Double fortification of fish sauce mixed fish sauce and salt brine for cooking : nutrient stability and sensory acceptability
มหาวิทยาลัยมหิดล
Visith Chavasit;Ratchanee Kongkachuichai
Preeyacha Nopburabutr
วิทยานิพนธ์/Thesis
Study on iron bioavailability of porcine blood curd recipes by in vitro digestion method
มหาวิทยาลัยมหิดล
Ratchanee Kongkachuichai;Visith Chavasit;Nipa Rojroongwasinkul;Rin Charoensiri
Napaporn Kulkamtorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Heme and nonheme iron content in raw and cooked animal products
มหาวิทยาลัยมหิดล
Ratchanee Kongkachuichai;Somsri Charoenkiatkul;Nipa Rojroongwasinkul
Paweena Na Patthalung
วิทยานิพนธ์/Thesis
Iron bioavailability of cooked porcine blood curd recipes evaluated in anemic rats
มหาวิทยาลัยมหิดล
Ratchanee Kongkachuichai;Visith Chavasit;Nipa Rojroongwasinkul
Sayam Kanjanasit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of blanching boiling and stir-frying on total iron vitamin c phytate and tannin content in Thai vegetables
มหาวิทยาลัยมหิดล
Ratchanee Kongkachuichai;Pongtorn Sungpuag;Nipa Rojroongwasinkul
Wanpen Suttikomin
วิทยานิพนธ์/Thesis
Nutritional and antinutritional properties of Ma-king (Hodgsonia heteroclita and Hodgsonia macrocarpa) and Kra-bok (Irvingia malayana) seeds and their use in cookies
มหาวิทยาลัยมหิดล
Prapasri Puwastien;Ratchanee Kongkachuichai;Pongtorn Sungpuag
Narintra Chawaluechai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Efficacy of mangosteen juice concentrate mixed with garcinia for weight loss in obese females
มหาวิทยาลัยมหิดล
;Preeya Leelahagul;Ratchanee Kongkachuichai;Varapat Pakpeankitvatana
Jutawan Nuanchankong.
วิทยานิพนธ์/Thesis
Efficiency of 40G sachet medical food (GEN-DM) for control blood sugar and serum lipid profile in the transport Co., LTD employees
มหาวิทยาลัยมหิดล
Preeya Leelahagul;Ratchanee Kongkachuichai;Varapat Pakpeankitvatana
Teerapap Panklai.
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 18
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 3,442
รวม 3,460 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 348,831 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 1,187 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 765 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 288 ครั้ง
มหาวิทยาลัยการกีฬาแห่งชาติ = 77 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 9 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 7 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 6 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 2 ครั้ง
รวม 351,172 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.101