แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Beta-carotene, lycopene, vitamin E, sugar, soluble and insoluble dietary fiber contents in selected Thai fruits for health and diseases guidelines
เบต้าคาโรทีน ไลโคปีน วิตามินอี น้ำตาล ใยอาหารชนิดที่ละลายน้ำและไม่ละลายน้ำในผลไม้ไทยเพื่อการแนะนำทางโภชนาการ

LCSH: Fruit
MeSH: beta Carotene
MeSH: Dietary Fiber
LCSH: Vitamin E
Abstract: A total of 37 varieties of fresh fruits and 4 kinds of fruits in syrup were collected from 6 local markets and supermarkets in Bangkok during January to December 2006. The objectives of this study were to determine beta-carotene, lycopene, vitamin E and sugar by using High Performance Liquid Chromatography method and dietary fiber by using the enzymatic-gravimetric method and to calculate these nutrients in one portion of fruits group in food exchange list and find correlations between glycemic index (GI) and sugar or dietary fiber. The results of these nutrient analyses in fresh fruits and fruits in syrup indicated that beta-carotene content ranged from not detected to 616.10 μg/100g edible portion while lycopene content ranged from not detected to 6693.04 μg/100g edible portion and vitamin E content ranged from not detected to 1.43 mg/100g edible portion. For sugar analysis, the content in fresh fruits and fruits in syrup ranged from not detected to 12.99 g/100g edible portion for sucrose, 0.47 to 10.28 g/100g edible portion for glucose, 1.03 to 9.93 g/100g edible portion for fructose and 4.54 to 20.33 g/100g edible portion for total sugar. Dietary fiber content in fresh fruits and fruits in syrup ranged from 0.20 to 10.16 g/100g edible portion for insoluble dietary fiber, 0.15 to 2.48 g/100g edible portion for soluble dietary fiber, and 0.60 to 11.43 g/100g edible portion for total dietary fiber. Red watermelon (Jintrarah variety) was an excellent source of beta-carotene and lycopene with approximately 1047 and 11378 μg/one edible portion, respectively. The highest vitamin E content was found in unripe mango (Keosawoei variety) (0.9 mg/one edible portion) which is 9% of the Thai Recommended Daily Intakes (Thai RDI) of vitamin E. The highest content of sucrose was found in pomelo (Khaonahmpeung variety) (12.0 g/one edible portion) while the highest content of glucose was found in grape (Green variety) (6.9 g/one edible portion). The highest fructose content was found in papaya (Khakdahm variety) (8.8 g/one edible portion) and the highest total sugar content was found in longkong (14.2 g/one edible portion). Strawberry contained the highest soluble dietary fiber (2.2 g/one edible portion) and sapodilla had the highest amounts of insoluble and total dietary fiber (7.0 and 7.9 g/one edible portion). The best source of dietary fiber in fruits per one edible portion was sapodillas which is 32% of the Thai RDI of dietary fiber. There was no significant correlation between GI and both glucose and fructose but a significant positive correlation between GI and both sucrose and total sugar was found (r=0.429 and 0.441, respectively at p<0.05). In addition, there was no significant correlation between GI and soluble dietary fiber, however a significant negative correlation was found between GI and insoluble dietary fiber and total dietary fiber (r= -0.550 and -0.421, respectively at p<0.05).
Abstract: การศึกษานี้มีวัตถุประสงค์เพื่อวิเคราะห์ปริมาณเบต้าคาโรทีน ไลโคปีน วิตามินอี และน้ำตาล ด้วยวิธี High Performance Liquid Chromatography และวิเคราะห์ปริมาณใยอาหารชนิดที่ละลายน้ำและไม่ละลายน้ำ ด้วยวิธี enzymatic-gravimetric ในผลไม้ไทยและผลไม้กระป๋อง รวมถึงคำนวณหาปริมาณของสารอาหารเหล่านี้ต่อหนึ่ง หน่วยบริโภค และหาความสัมพันธ์ระหว่าง ดัชนีน้ำตาลของผลไม้และดัชนีน้ำตาลของผลไม้ต่อหนึ่งหน่วยบริโภคกับ ปริมาณน้ำตาลและปริมาณใยอาหาร โดยเก็บตัวอย่างผลไม้สด 37 ชนิด และผลไม้กระป๋อง 4 ชนิดจากตลาดสดและ ซูเปอร์มาร์เก็ต 6 แห่งในกรุงเทพมหานคร ระหว่างเดือนมกราคมถึงเดือนธันวาคม พ.ศ. 2549 ผลการศึกษาพบว่า ใน ตัวอย่างผลไม้สดและผลไม้กระป๋อง 100 กรัมส่วนที่บริโภคได้ มีปริมาณเบต้าคาโรทีน ตั้งแต่วิเคราะห์ไม่พบถึง 616.10 ไมโครกรัม มีปริมาณไลโคปีนตั้งแต่วิเคราะห์ไม่พบถึง 6693.04 ไมโครกรัม และมีปริมาณวิตามินอีตั้งแต่ วิเคราะห์ไม่ พบถึง 1.43 มิลลิกรัม ส่วนปริมาณน้ำตาลในผลไม้สดและผลไม้กระป๋อง 100 กรัมส่วนที่บริโภคได้ พบว่าน้ำตาลซูโครส มีค่าตั้งแต่วิเคราะห์ไม่พบถึง 12.99 กรัม น้ำตาลกลูโคสมีค่าตั้งแต่ 0.47 ถึง 10.28 กรัม น้ำตาลฟรุกโตสมีค่าตั้งแต่ 1.03 ถึง 9.93 กรัม และปริมาณน้ำตาลทั้งหมดมีค่าตั้งแต่ 4.54 ถึง 20.33 กรัม สำหรับปริมาณใยอาหารในผลไม้สดและผลไม้ กระป๋อง 100 กรัมส่วนที่บริโภคได้พบว่า ใยอาหารชนิดที่ไม่ละลายน้ำมีค่าตั้งแต่ 0.20 ถึง 10.16 กรัม ใยอาหารชนิดที่ ละลายน้ำได้มีค่าตั้งแต่ 0.15 ถึง 2.76 กรัม และใยอาหารทั้งหมดมีค่าตั้งแต่ 0.60 ถึง 11.43 กรัม เมื่อคำนวณปริมาณสารอาหารเหล่านี้ต่อหนึ่งหน่วยบริโภค พบว่าแตงโมจินตราแดงเป็นแหล่งที่ดีของเบต้าคาโร ทีนและไลโคปีน โดยมีค่าประมาณ 1047 และ 11378 ไมโครกรัมตามลำดับ มะม่วงเขียวเสวยดิบมีปริมาณวิตามินอีต่อ หนึ่งหน่วยบริโภคสูงสุด คือ 0.9 มิลลิกรัม หรือคิดเป็นร้อยละ 9 ของปริมาณวิตามินอีที่แนะนำให้บริโภคต่อวัน ส้มโอ ขาวน้ำผึ้งมีปริมาณน้ำตาลซูโครสสูงที่สุด คือ 12.0 กรัม องุ่นเขียวมีปริมาณน้ำตาลกลูโคสสูงที่สุด คือ 6.9 กรัม มะละกอ แขกดำมีปริมาณน้ำตาลฟรุกโตสสูงที่สุด คือ 8.8 กรัม และลองกองมีปริมาณน้ำตาลทั้งหมดสูงที่สุด คือ 14.2 กรัม สตรอ เบอรี่มีปริมาณใยอาหารชนิดที่ละลายน้ำสูงที่สุด คือ 2.2 กรัม ละมุดมีปริมาณใยอาหารชนิดที่ไม่ละลายน้ำและใยอาหาร ทั้งหมดสูงที่สุด คือ 7.0 และ 7.9 กรัม และพบว่าละมุดเป็นแหล่งที่ดีของใยอาหาร โดยละมุดหนึ่งหน่วยบริโภคให้ใย อาหารคิดเป็นร้อยละ 32 ของปริมาณใยอาหารที่แนะนำให้บริโภคต่อวัน จากการศึกษานี้พบว่าไม่มีความสัมพันธ์ระหว่าง ดัชนีน้ำตาลในผลไม้กับปริมาณน้ำตาลกลูโคสและน้ำตาลฟรุกโตส แต่พบว่ามีความสัมพันธ์แบบแปรผันตรงระหว่างดัชนี น้ำตาลในผลไม้ กับปริมาณซูโครสและน้ำตาลทั้งหมด (r= 0.429 และ 0.441 ตามลำดับ ที่ p<0.05) นอกจากนี้พบว่า ดัชนีน้ำตาลของผลไม้มีความสัมพันธ์แบบแปรผกผันกับใยอาหารชนิดที่ไม่ละลายน้ำและใยอาหารทั้งหมด (r= -0.550 และ -0.421 ตามลำดับ ที่ p<0.05) แต่ไม่มีความสัมพันธ์กับปริมาณใยอาหารชนิดที่ละลายน้ำ
Mahidol University
Address: NAKHON PATHOM
Email: liwww@mahidol.ac.th
Role: Thesis Advisors
Created: 2007
Modified: 2553-06-21
Issued: 2010-06-11
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
CallNumber: TH S619b 2007
eng
DegreeName: Master of Science
©copyrights Mahidol University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 4637546.pdf 20.77 MB574 2024-07-30 13:51:41
ใช้เวลา
0.264158 วินาที

Siriwan Suknicom
Title Contributor Type
Beta-carotene, lycopene, vitamin E, sugar, soluble and insoluble dietary fiber contents in selected Thai fruits for health and diseases guidelines
มหาวิทยาลัยมหิดล
Siriwan Suknicom
Ratchanee Kongkachuichai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation of encapsulated konjac glucomannan-based fish oil and its use in high pressure processed goat milk
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Siriwan Suknicom
Chaleeda Borompichaichartkul
Richard Archer
วิทยานิพนธ์/Thesis
Ratchanee Kongkachuichai
Title Creator Type and Date Create
Study on iron dialyzability and affecting factors in selected varieties of rice in Thailand by using In-Vitro digestion method
มหาวิทยาลัยมหิดล
Ratchanee Kongkachuichai
Worrapanit Chansuwan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of conventional cooking methods ; blanching, boiling, and stir-frying on Vitamin C, Tannin, and inositol Phosphated; penta and hexaphosphates contents in selected Thai vegetables
มหาวิทยาลัยมหิดล
Ratchanee Kongkachuichai
Weenanan Somsub
วิทยานิพนธ์/Thesis
Study on bioavailability of various forms of iron fortified in fresh wheat noodles model using in vitro digestion technique
มหาวิทยาลัยมหิดล
Ratchanee Kongkachuichai
Sooksan Pirapatdit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of conventional cooking methods on CoQ10 contents in selected animals and vegetable oils, and bioavailability of commercial CoQ10 solution evaluated in rats
มหาวิทยาลัยมหิดล
Ratchanee Kongkachuichai
Sompop Jarathsuthitham
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of different iron fortificants on qualities and in vitro iron bioavailability of instant noodles
มหาวิทยาลัยมหิดล
Ratchanee Kongkachuichai
Arunwadee Kounhawej
วิทยานิพนธ์/Thesis
In vitro ‪ "rapidly available glucose (RAG)" value use as an indicator for glucose response after digestion of thai rice and rice products
มหาวิทยาลัยมหิดล
Ratchanee Kongkachuichai
Narumol Ratanakonpun
วิทยานิพนธ์/Thesis
Beta-carotene, lycopene, vitamin E, sugar, soluble and insoluble dietary fiber contents in selected Thai fruits for health and diseases guidelines
มหาวิทยาลัยมหิดล
Ratchanee Kongkachuichai
Siriwan Suknicom
วิทยานิพนธ์/Thesis
Minerals, phytate and tannin contents in selected thai fruits for health and diseases guildlines
มหาวิทยาลัยมหิดล
Ratchanee Kongkachuichai
Chaninneat Torsahakul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Study on anti-nutritional factors iron zinc and copper contentsiron bioavailability in new breedng line of Thai rice varieties using in bitro digestionCACO-2 cell
มหาวิทยาลัยมหิดล
Ratchanee Kongkachuichai
Amornrat Buncherdchu
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of iron-rich food products from animal sources
มหาวิทยาลัยมหิดล
Visith Chavasit;Ratchanee Kongkachuichai;Somsri Charoenkiatkul;Pattanee Winichagoon;Prapaisri Sirichakwal
Poonsub Insung
วิทยานิพนธ์/Thesis
Double fortification of fish sauce mixed fish sauce and salt brine for cooking : nutrient stability and sensory acceptability
มหาวิทยาลัยมหิดล
Visith Chavasit;Ratchanee Kongkachuichai
Preeyacha Nopburabutr
วิทยานิพนธ์/Thesis
Study on iron bioavailability of porcine blood curd recipes by in vitro digestion method
มหาวิทยาลัยมหิดล
Ratchanee Kongkachuichai;Visith Chavasit;Nipa Rojroongwasinkul;Rin Charoensiri
Napaporn Kulkamtorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Heme and nonheme iron content in raw and cooked animal products
มหาวิทยาลัยมหิดล
Ratchanee Kongkachuichai;Somsri Charoenkiatkul;Nipa Rojroongwasinkul
Paweena Na Patthalung
วิทยานิพนธ์/Thesis
Iron bioavailability of cooked porcine blood curd recipes evaluated in anemic rats
มหาวิทยาลัยมหิดล
Ratchanee Kongkachuichai;Visith Chavasit;Nipa Rojroongwasinkul
Sayam Kanjanasit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of blanching boiling and stir-frying on total iron vitamin c phytate and tannin content in Thai vegetables
มหาวิทยาลัยมหิดล
Ratchanee Kongkachuichai;Pongtorn Sungpuag;Nipa Rojroongwasinkul
Wanpen Suttikomin
วิทยานิพนธ์/Thesis
Nutritional and antinutritional properties of Ma-king (Hodgsonia heteroclita and Hodgsonia macrocarpa) and Kra-bok (Irvingia malayana) seeds and their use in cookies
มหาวิทยาลัยมหิดล
Prapasri Puwastien;Ratchanee Kongkachuichai;Pongtorn Sungpuag
Narintra Chawaluechai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Efficacy of mangosteen juice concentrate mixed with garcinia for weight loss in obese females
มหาวิทยาลัยมหิดล
;Preeya Leelahagul;Ratchanee Kongkachuichai;Varapat Pakpeankitvatana
Jutawan Nuanchankong.
วิทยานิพนธ์/Thesis
Efficiency of 40G sachet medical food (GEN-DM) for control blood sugar and serum lipid profile in the transport Co., LTD employees
มหาวิทยาลัยมหิดล
Preeya Leelahagul;Ratchanee Kongkachuichai;Varapat Pakpeankitvatana
Teerapap Panklai.
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 39
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,778
รวม 2,817 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 134,638 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 222 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 187 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 120 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 20 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 18 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 7 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 6 ครั้ง
รวม 135,218 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.124