แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Antioxidant capacity, total phenolics and sugar content of selected Thai health beverages
ความสามารถในการต้านออกซิเดชัน สารฟีโนลิก และปริมาณน้ำตาลของเครื่องดื่มสุขภาพไทยที่คัดเลือก

LCSH: Sugar
LCSH: Beverages
MeSH: Antioxidants
Abstract: The current evidences show an increasing trend of sugar intake paralleled to the rise of obesity and type 2 diabetes among the Thai population. Consumption of health beverages derived from fruits and herbs which contain high amounts of added sugar may play a causative role in development of these diseases. Furthermore, sugar fortification may affect antioxidant stability in these beverages, including shelf life of them. This study was to determine antioxidant capacity, total phenolics and sugar content of selected Thai health beverages and then find an appropriate amount of fortified sugar in health beverages by evaluating the effect of varying added sugar on antioxidant capacity and total phenolic contents in selected pasteurized beverages with consumer acceptance in taste. The storage effects of pasteurized and sterilized beverages on antioxidant capacity and total phenolic compounds were also evaluated. The beverage Brix in six pasteurized health beverages were increased by adding sugar (0, 10, 15, 20, and 25 °Brix), and they were tested for consumer acceptance at minimum amount of sugar fortification. They were also evaluated for antioxidant stability after 7 days of storage at 5°C in a refrigerator. Twelve sterilized beverages were selected to evaluate antioxidant stability after 1 and 3 months of storage at room temperature. The antioxidant capacities were determined by using 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging and Photochemiluminescence (PCL) assay. Folin-Ciocalteu assay and Nelson’s reducing sugar test were used to determine total phenolic compounds and total sugar contents, respectively. There were decreasing trends in antioxidant capacity with increasing amounts of sugar content among the samples, with significant inverse correlation by DPPH assay (r = -0.6 to - 0.9, p < 0.01), except sacred lotus root drink. With PCL assay, significant inverse correlation in lipid soluble antioxidant capacity (ACL) values was found only in ginger drink (r = -0.5, p < 0.05). No significant change in total phenolic compounds was found, except in ginger drink. Appropriately added sugar at 8 to 9 °Brix (18 – 24 g of sugar/serving) were well accepted in the sensory test by general consumers (n = 30). There were significant losses in antioxidant capacity measured by both assays and total phenolic compounds of pasteurized beverages by storage duration in some kinds of beverage. Most sterilized beverages showed a good retention of antioxidant capacity and total phenolic compounds during storage. Even though adding sugars in the studied beverages may not have shown strong correlation with antioxidant capacities, general consumers should perceive that not only antioxidants but also excess caloric intake will be provided by fruit and herb beverages with added sugars.
Abstract: สถานการณ์ในปัจจุบันได้ชี้ให้เห็นว่าคนไทยมีแนวโน้มในการบริโภคน้ำตาลเพิ่มมากขึ้นในขณะเดียวกับที่มีอัตราการเกิด โรคอ้วนและเบาหวานเพิ่มสูงขึ้นด้วย ซึ่งการพัฒนาไปสู่การเกิดโรคต่างๆเหล่านี้อาจเป็นผลสืบเนื่องมาจากที่มีการบริโภคเครื่องดื่ม เพื่อสุขภาพที่มาจากผลไม้และสมุนไพรซึ่งมีการเติมน้ำตาลในปริมาณสูง นอกจากนี้ การเติมน้ำตาลยังอาจส่งผลถึงความคงตัวของ คุณสมบัติต้านออกซิเดชันของสารพฤกษเคมีตามระยะเวลาในการเก็บของเครื่องดื่มเหล่านี้ได้ การวิจัยนี้จึงมีวัตถุประสงค์เพื่อวัดความสามารถในการต้านออกซิเดชัน สารฟีโนลิก และปริมาณน้ำตาลของเครื่องดื่มเพื่อ สุขภาพไทยที่คัดเลือก จากนั้นหาปริมาณน้ำตาลที่เหมาะสมต่อการเติมในเครื่องดื่มเพื่อสุขภาพโดยประเมินผลของการเติมน้ำตาลใน ปริมาณต่างๆที่มีต่อคุณสมบัติต้านออกซิเดชันและปริมาณสารประกอบฟีโนลิกในเครื่องดื่มผลไม้และสมุนไพรชนิดพาสเจอร์ไรส์ บางชนิดและทำการประเมินการยอมรับของผูบริโภคด้วย นอกจากนี้ยังได้ทำการศึกษาถึงผลของการเก็บเครื่องดื่มพาสเจอร์ไรส์และส เตอริไรส์ที่มีต่อคุณสมบัติต้านออกซิเดชันและปริมาณสารประกอบฟีโนลิกอีกด้วย ผู้วิจัยได้เลือกตัวอย่างเครื่องดื่มเพื่อสุขภาพพาสเจอร์ไรส์จำนวน 6 ชนิดเพื่อทำการเติมน้ำตาลโดยการเพิ่มความหวานของ เครื่องดื่มด้วยค่าบริกซ์ต่างๆกัน ได้แก่ 0, 10, 15, 20 และ 25 องศาบริกซ์ และได้ทำการทดสอบการยอมรับของผู้บริโภคด้วยการเติม น้ำตาลในปริมาณที่น้อยที่สุด นอกจากนี้ยังได้ทำการประเมินความคงตัวของคุณสมบัติต้านออกซิเดชันในระยะเวลาการเก็บ 7 วันที่ อุณหภูมิ 5 องศาเซลเซียสในเครื่องดื่มพาสเจอร์ไรส์ และที่ระยะเวลาการเก็บ 1 และ 3 เดือนที่อุณหภูมิห้องในเครื่องดื่มสเตอริไรส์ จำนวน 12 ชนิด ในการศึกษานี้ใช้วิธีวิเคราะห์คุณสมบัติต้านอนุมูลอิสระ 2 วิธีคือ 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging assay และ Photochemiluminescence (PCL) assay การวิเคราะห์ปริมาณสารประกอบฟีโนลิกและปริมาณน้ำตาลใช้ Folin-Ciocalteu assay และ Nelson’s reducing sugar test ตามลำดับ ผลการศึกษาพบว่า คุณสมบัติต้านออกซิเดชันมีแนวโน้มการลดลงเมื่อปริมาณน้ำตาลที่เติมในเครื่องดื่มเพิ่มขึ้น (5 ใน 6 ชนิด ยกเว้นน้ำรากบัว) ซึ่งพบความสัมพันธ์แบบผกผันอย่างมีนัยสำคัญด้วยวิธี DPPH (r = -0.6 ถึง -0.9, p < 0.01) สำหรับวิธี PCL พบ ความสัมพันธ์แบบผกผันอย่างมีนัยสำคัญในน้ำขิงเท่านั้น (r = -0.5, p < 0.05) และไม่พบการเปลี่ยนแปลงอย่างมีนัยสำคัญของปริมาณ สารประกอบฟีโนลิกในเครื่องดื่มที่ทำการศึกษานอกจากน้ำขิง สำหรับการเติมน้ำตาลที่ปริมาณเหมาะสม 8 ถึง 9 องศาบริกซ์ (มี น้ำตาลเป็นส่วนประกอบ 18 ถึง 24 กรัมต่อหนึ่งหน่วยบริโภค) ได้รับการยอมรับจากผู้บริโภคทั่วๆไป (จำนวน 30 คน) โดยผลการ ทดสอบทางประสาทสัมผัสอยู่ในเกณฑ์ดี เครื่องดื่มพาสเจอร์ไรส์บางชนิดมีการสูญเสียคุณสมบัติต้านออกซิเดชัน และปริมาณ สารประกอบฟีโนลิกในระหว่างการเก็บ ในขณะที่เครื่องดื่มสเตอริไรส์ส่วนใหญ่มีความคงตัวของคุณสมบัติต้านอนุมูลอิสระใน ระหว่างการเก็บที่ดีกว่า แม้ว่าการเพิ่มปริมาณการเติมน้ำตาลในเครื่องดื่มที่ทำการศึกษามีความสัมพันธ์กับคุณสมบัติต้านออกซิเดชันไม่อยู่ใน เกณฑ์ที่สูงมากนัก แต่อย่างไรก็ตามผู้บริโภคโดยทั่วไปควรจะมีการรับรู้ว่าไม่เพียงแต่สารต้านอนุมูลอิสระที่จะได้รับจากเครื่องดื่ม จากผลไม้และสมุนไพรเท่านั้นแต่ยังจะได้รับพลังงานส่วนเกินจากเครื่องดื่มเหล่านี้อีกด้วย
Mahidol University
Address: NAKHON PATHOM
Email: liwww@mahidol.ac.th
Role: Thesis Advisors
Created: 2006
Modified: 2553-06-23
Issued: 2010-06-08
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
CallNumber: TH P151a 2006
9740474063
eng
DegreeName: Master of Science
Descipline: Nutrition
©copyrights Mahidol University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 4536912.pdf 1.52 MB220 2024-01-15 18:13:09
ใช้เวลา
0.294143 วินาที

Pajaree Abdullakasim
Title Contributor Type
Antioxidant capacity, total phenolics and sugar content of selected Thai health beverages
มหาวิทยาลัยมหิดล
Pajaree Abdullakasim
Sriwatana Songchitsomboon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effectiveness of healthy organization by participatory encouragement (hope) project on reducing cardiovascular risk factors in employees of the electric generating authority of Thailand (EGAT)
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Pajaree Abdullakasim

Ratana Somrongthong
Piyamitr Sritara
วิทยานิพนธ์/Thesis
Sriwatana Songchitsomboon
Title Creator Type and Date Create
The effects of soy-rich diet on lipid profile, lipid peroxidation and menopausal symptoms in climacteric women
มหาวิทยาลัยมหิดล
Sriwatana Songchitsomboon
Kittana Chanda
วิทยานิพนธ์/Thesis
The effects of shoy-rich diet on lipid profile, lipid peroxidation and renal function in patients with systemic lups Eerythematosus ‪(SLE)‬
มหาวิทยาลัยมหิดล
Sriwatana Songchitsomboon
Duangnapa Danboonchant
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antioxidant capacity, total phenolics and sugar content of selected Thai health beverages
มหาวิทยาลัยมหิดล
Sriwatana Songchitsomboon
Pajaree Abdullakasim
วิทยานิพนธ์/Thesis
Weight reduction by very low calorie diet and the use of diet package control
มหาวิทยาลัยมหิดล
Chulaporn Roongpisuthipong;Sriwatana Songchitsomboon;Oravan Puchaiwatananon
Rungthiwa Kantawan
วิทยานิพนธ์/Thesis
A double-blind, randomized comparison of the efficacy and safety of orlistat versus placebo in obese patients with type 2 diabetes mellitus
มหาวิทยาลัยมหิดล
Surat Komindr;Sriwatana Songchitsomboon;Supujchara Nopchinda
Sujitra Suphanpayak
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of dietary counseling with or without fish oil supplement on nutritional and vitamin status in Thai rheumatoid arthritis patients
มหาวิทยาลัยมหิดล
;Surat Komindr;Sriwatana Songchitsomboon;Somkiat Kosulwat
Jitlada Thawornkul
วิทยานิพนธ์/Thesis
The effect of aloe vera vs reparil gel on prevention of thrombophlebitis in partial parenteral nutrition : double blind controlled trial
มหาวิทยาลัยมหิดล
Chulaporn Roongpisuthipong;Busba Chindavijak;Sriwatana Songchitsomboon
Chortip Kocharsanee
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of enteral medical food on nutritional status in head and neck cancer patients during chemotherapy and radiotherapy treatment
มหาวิทยาลัยมหิดล
Chulaporn Roongpisuthipong;Sriwatana Songchitsomboon;Orawan Puchiwatananon
Tunyakarn Surakupt
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of ingestion of desserts made from mungbean and rice flour on plasma glucose, serum lipids and blood viscosity in hyperlipidaemic niddm patients
มหาวิทยาลัยมหิดล
Surat Komindr;Sriwatana Songchitsomboon
Porntita Visavajarn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Efficacy and tolerance of specialized liquid nutrition in hemodialyzed patients
มหาวิทยาลัยมหิดล
Chulaporn Roongpisuthipong;Orawan Puchiwatananon;Sriwatana Songchitsomboon
Churirat Vongareeswat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Plasma glucose, serum lipid and blood viscosity response in hyperlipidemic niddm patients after ingestion of mangoes (Mangifera Indica L) CV. Keaw Sawoey : effect of doses and degree of ripeness
มหาวิทยาลัยมหิดล
Surat Komindr;Sriwatana Songchitsomboon
Rasamee Chaichumporn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 6
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 5,186
รวม 5,192 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 259,145 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 1,670 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 497 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 98 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 29 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 17 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 8 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 5 ครั้ง
รวม 261,469 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.212