แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

The influence of PH and xanthan gum on freeze-thaw stability of tapioca starch pastes
ผลกระทบของพีเอช และแซนแทนกัมต่อเสถียรภาพในการแช่แข็งและการละลายของแป้งมันสำปะหลังต้มสุก

LCSH: Xanthan gum
Abstract: Effects of pH (3, 7 and 9) and xanthan gum (XG) on freeze-thaw (FT) stability of tapioca starch (TS) pastes (6.0% or 24.0% w/w total solids) were studied as a function of TS/XG mixing ratios (6.0/0.0, 5.7/0.3 and 5.4/0.6) and FT cycles (-20º C, 22 h and 30 ºC, 1 h up to five cycles). The investigation on FT starch-gum included syneresis determination by centrifugation, thermal characteristics by differential scanning calorimetry (DSC), texture analysis by texture analyzer, and observing micrograph obtained from a scanning electron microscope (SEM). The effect of pH on tapioca starch and xanthan gum was carried out to observe molecular size distribution of tapioca starch using high performance size-exclusion chromatography (HPSEC) and to examine the change in apparent viscosity of xanthan gum solutions. Syneresis results showed that xanthan was most effective in reducing the syneresis at pH 7 and this effect increased with increasing gum concentrations. At pH 3, however, xanthan was much less effective which was reflected by the highest syneresis produced within two FT cycles. DSC data demonstrated that neither transition temperatures nor enthalpies of the FT TS/XG pastes were affected by pH and xanthan addition. SEM micrographs illustrated the largest ice crystal formations in the pH 3 pastes and in the 0.6% xanthan-added pastes of all pH values. Xanthan maintained textural properties of the tapioca starch pastes during FT treatments better at pH 7 and pH 9. Lower starch molecular weight and a reduction in viscosity of xanthan solution caused by acid hydrolysis probably attributed to lower FT stability of starch pastes at pH 3.
Abstract: การศึกษาผลกระทบของพีเอช (pH) (pH 3, 7 และ 9) และ แซนแทนกัม ต่อเสถียรภาพการแช่แข็งและการละลายของแป้งมันสำปะหลังต้มสุกโดยใช้อัตราส่วนระหว่างแป้งมันสำปะหลังต่อแซนแทนกัม เป็น 6.0/0.0, 5.7/0.3 และ 5.4/0.6 (ปริมาณของแข็งทั้งหมดคิดเป็นร้อยละ 6.0 หรือ 24.0 % โดยน้ำหนัก) และตัวอย่างถูกแช่แข็งและละลาย 5 รอบ ที่อุณหภูมิแช่แข็ง -20ºC เป็นเวลา 22 ชั่วโมง ตามด้วยการละลายที่อุณหภูมิ 30ºC เป็นเวลา 1 ชั่วโมง การศึกษาความเสถียรภาพการแช่แข็งและการละลาย ของแป้งและไฮโดรคอลลอยด์นั้นทำโดยการหาปริมาณของเหลวที่แยกตัวออกจากตัวอย่าง (syneresis) โดยการปั่นเหวี่ยง ศึกษาคุณสมบัติด้านความร้อนโดยใช้วิธี differential scanning calorimetry (DSC) วิเคราะห์เนื้อสัมผัสด้วยเครื่อง texture analyzer ดูโครงสร้างของตัวอย่างจากภาพที่ได้จากเครื่อง scanning electron microscope (SEM) โดยที่ผลกระทบของความเป็นกรดด่างต่อเจลแป้งและไฮโดรคอลลอยด์จะดูจากการกระจายของขนาดโมเลกุลของแป้ง โดยใช้วิธี high-performance size-exclusion chromatography (HPSEC) และดูความเปลี่ยนแปลงของความหนืดของแซนแทนกัม ผลการทดลองการหาค่าปริมาณของเหลวที่แยกออกจากตัวอย่างบ่งถึงความมีประสิทธิภาพในการลดปริมาณของเหลวดังกล่าวแซนแทนกัมได้ดีที่สุดที่ pH 7 และ จะดียิ่งขึ้นไปอีกเมื่อมีการใช้ที่ความเข้มข้นสูงขึ้น อย่างไรก็ตาม ที่ pH 3 ประสิทธิภาพของแซนแทนกัมจะลดลงอย่างชัดเจนจากค่า syneresis ซึ่งสูงที่สุดภายในสองรอบการของการแช่แข็งและการละลายข้อมูลที่ได้จากเครื่องDSC บ่งว่า ทั้งค่าความเป็นกรดด่าง และ แซนแทนกัมไม่มีผลต่อค่าพลังงานความร้อน (enthalpy) และ อุณหภูมิที่เปลี่ยน (transitions temperatures) ของตัวอย่างที่ผ่านการแช่แข็งและการละลาย ภาพถ่าย SEM แสดงขนาดของผลึกน้ำแข็งซึ่งที่ตัวอย่างที่มีค่า pH 3 หรือตัวอย่างที่มีแซนแทนกัมที่ความเข้มข้นสูง (0.6%) ที่ พีเอชใดๆ จะเกิดผลึกใหญ่ที่สุด แซนแทนกัมมีคุณสมบัติในการคงสภาพเนื้อสัมผัสของแป้งมันสำปะหลังต้มสุก ในระหว่างการแช่แข็งและการละลายได้ดีกว่าที่ pH 7 และ 9 การลดลงของน้ำหนักโมเลกุลของแป้ง และ ความหนืดของแซนแทนกัม ซึ่งเกิดจากการถูกย่อยโดยกรดนั้นเป็นไปได้ที่อาจก่อให้เกิดการลดลงของความเสถียรในระหว่างการแช่แข็งและการละลาย ของแป้งมันสำปะหลังต้มสุกที่ pH 3
Mahidol University
Address: NAKHON PATHOM
Email: liwww@mahidol.ac.th
Role: Thesis Advisors
Created: 2005
Modified: 2553-06-11
Issued: 2010-04-28
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
ISBN: 9740464599
CallNumber: TH V818i 2005
eng
DegreeName: Master of Science
Descipline: Biotechnology
©copyrights Mahidol University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 4637436.pdf 2.08 MB112 2024-02-28 12:09:05
ใช้เวลา
0.208976 วินาที

Viriya Sae-Kang
Title Contributor Type
The influence of PH and xanthan gum on freeze-thaw stability of tapioca starch pastes
มหาวิทยาลัยมหิดล
Viriya Sae-Kang
Manop Suphantharika
วิทยานิพนธ์/Thesis
Manop Suphantharika
Title Creator Type and Date Create
Effect of different beta-glucans on the gelatinization and retrogradation of rice starch
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Rawiwan Banchathanakij
วิทยานิพนธ์/Thesis
Application of B-glucan prepared from spent brewer's yeast as a fat replacer in mayonnaise
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Supachai Worrasinchai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Physical and rheological properties of starch-gum mixtures during pasting
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Montri Chaisawang
วิทยานิพนธ์/Thesis
The influence of PH and xanthan gum on freeze-thaw stability of tapioca starch pastes
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Viriya Sae-Kang
วิทยานิพนธ์/Thesis
Influence of spent brewer's yeast [beta]-glucan on gelatinization and retrogradation of rice starch
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Sripattra Satrapai
วิทยานิพนธ์/Thesis
The production of instant soymilk powders by spray drying and fluidized bed agglomeration
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Nakarin Jinapong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Physical and rheological properties of mixture of waxy corn starch and hydrocolloid dispersions during and after heating
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Piyada Achayuthakan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of a monoclonal antibody assay for Infectious Hypodermal and Hematopoietic Necrois Virus ‪(IHHINV)‬ of shrimp
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Bui Thi Bich Hang
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of hydrocolloids on physical and rheological properties of rice starch
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Jetnapa Techawipharat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Gelatinization and retrogradation of rice starch-xanthan mixtures : effects of molecular weight of xanthan and different salts
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Yuvaret Viturawong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Stabilization of oil-in-water emulsions by polysaccharides and proteins
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Rujirat Santipanichwong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of temperature cycling on Retrogradation of rice starch in the presence of different [beta]-Glucans
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Pairoj Luangpituksa;Jirarut Wongkongkatep
Athit Charoenwuttichai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation of spent brewer's yeast [beta]-glucan with a potential application in food products
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Saiyavit Varavinit;Sittiwat Lertsiri
Saowanee Thammakiti
วิทยานิพนธ์/Thesis
Production, characterizations and utilization of acid-modified tapioca starch
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Pavinee Chinachoti;Manop Suphantharika;Sujin Shobsngob
Napaporn Atichokudomchai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Immobilization of a thermostable alpha-amylase and a glucoamylase by covalent binding with dialdehyde cellulose
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Manop Suphantharika;Saovanee Dharmmasthiti
Narisa Chaokasem
วิทยานิพนธ์/Thesis
Mediated enzyme electrode for amperometric determination of L-glutamate
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Suchat Udomsopagit;Werasak Surareungchai
Pariya na Nakorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Studies on the formation of meat-like flavors
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Manop Suphantharika;Sujin Shobsngob;Pairoj Luangpituksa
Mate Bhidyachakorawat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation of brewer's yeast glucan with a potential application as an immunostimulant for the black tiger shrimp (penaeus monodon)
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Saiyavit Varavinit;Cornel Verduyn
Pongsak Khunrae
วิทยานิพนธ์/Thesis
Isolation and characterization of flour and starch from seeds of malva nut fruit
มหาวิทยาลัยมหิดล
Amornrath Podhipak;Manop Suphantharika
Waratchaya Ekprarinyarak
วิทยานิพนธ์/Thesis
Physical and rheological properties of starch-chitosan mixtures during pasting
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Pairoj Luangpituksa;Atitaya Siripinyanond
Supawadee Chawanthayatham
วิทยานิพนธ์/Thesis
Microencapsulation of soybean oil by spray drying and fluidized bed agglomeration with soy protein isolate and maltodextrin
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Sittiwat Lertsiri;Pairoj Luangpituksa;Apinya Assavanig
Plengsuree Thiengnoi
วิทยานิพนธ์/Thesis
Analysis of spent brewer's yeast cell wall fractions and their applications as immunostimulant for the black tiger prawn, PENAEUS MONODON
มหาวิทยาลัยมหิดล
VerduynCornel;Manop Suphantharika;Flegel, Timothy W
Phat Thanardkit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Utilization of sago starch modifications in transparent noodle production
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Manop Suphantharika;Pairoj Luangpituksa
Waraporn Kumkanokrat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation of spray dried formulations of Bacillus thuringiensis based biopesticides
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Amaret Bhumiratana;Uthai Ketunuti
Aroonrat Teera-arunsiri
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation of 5'-GMP-rich yeast extracts from spent brewor's yeast
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Saiyavit Varavinit;Sujin Shobsngob
Phanida Sombutyanuchit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Improvement of the freeze-thaw stability of tapioca starch, sago starch and rice flour
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Manop Suphantharika;Pairoj Luangpituksa
Surangruk Anuntavuttikul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Immobilization of lipase from Acinetobacter calcoaceticus LP009 and its potential application
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saovanee Dharmsthiti;Sittiwat Lertsiri;Manop Suphantharika
Waewrawee Prabnarong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Production of heterologous protein by recombinant Saccharomyces cerevisiae
มหาวิทยาลัยมหิดล
Attawut Impoolsup;Chuenchit Boonchird;Manop Suphantharika
Therapatt Prasansarakij
วิทยานิพนธ์/Thesis
Citric acid production from tapioca starch in stirred tank bioreactor by Aspergillus niger
มหาวิทยาลัยมหิดล
Apinya Assavanig;Saiyavit Varavinit;Manop Suphantharika
Chinawut Wongwijitkaesorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Investigation of single cell protein production in air-lift fermenter
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Chuanpit De-Eknamkul;Manop Suphantharika
Parichart Srithongkum
วิทยานิพนธ์/Thesis
Isolation and characterization of peptide antibiotics produced by bacillus subtilis
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Chuanpit De-Eknamkul;Manop Suphantharika
Jaruwan Preechaborisutkul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Physicochemical properties of biopolymer-stabilized colloidal particles : microfibrillated cellulose-stabilized emulsions and β-lactoglobulin-coated gold nanoparticles
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Pairoj Luangpituksa;Promluck Somboonpanyakul;Anadi Nitithamyong
Thunnalin Winuprasith
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 0
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,377
รวม 2,377 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 24,459 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 25 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 9 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 1 ครั้ง
รวม 24,494 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.104