แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Toxicological evaluation of some commercially available herbal preparations in Thailand
การประเมินความเป็นพิษของผลิตภัณฑ์สมุนไพรไทยที่จำหน่ายในประเทศไทย

LCSH: Herbs -- Toxicology
LCSH: Herbals -- Thailand
LCSH: Plant toxins
Abstract: ปัจจุบันยาสมุนไพรมีการใช้กันอย่างแพร่หลายทั่วโลก ในประเทศไทยสมุนไพรเป็นที่นิยมใช้กันอย่างแพร่หลายในธุรกิจสปาและโรงพยาบาล ทั้งในแง่ส่งเสริมสุขภาพและความงาม สมุนไพรได้รับการเชื่อถือว่าไม่ทำให้เกิดพิษเนื่องจากมีที่มาจากธรรมชาติ อย่างไรก็ตามเป็นที่ทราบกันว่าการบริโภคสมุนไพรสามารถทำให้เกิดผลเสียต่อสุขภาพได้ การศึกษาครั้งนี้ได้สุ่มตัวอย่างผลิตภัณฑ์สมุนไพรที่จำหน่ายในประเทศไทย 6 ชนิด ได้แก่ ยาอายุวัฒนะสมุนไพรลดความอ้วน ผลิตภัณฑ์พริกไทยดำ ผลิตภัณฑ์ขมิ้นชัน ผลิตภัณฑ์ว่านชักมดลูก และน้ำมันหอมระเหยจากไพล สารสกัดจากผลิตภัณฑ์ที่ได้นำมาทดสอบการเกิดพิษแบบเฉียบพลันและการก่อการกลายพันธุ์ในแบคทีเรียโดยวิธีเอมส์ ในการศึกษาการเกิดพิษแบบเฉียบพลันเมื่อให้สารสกัดทางปาก ได้ผลว่า น้ำมันหอมระเหยจากไพลก่อให้เกิดพิษแบบเฉียบพลันมากกว่าผลิตภัณฑ์อื่น อาการพิษ ได้แก่ มีน้ำลายมาก, อ่อนแรง, ไม่สามารถควบคุมการถ่ายปัสสาวะได้, หายใจเร็วและหายใจลำบาก และตายในที่สุด โดยที่ความเข้มข้น 1500 มิลลิกรัมต่อน้ำหนักตัว ทำให้เกิดพิษและการตายในหนูเพศผู้ และ ในขณะที่หนูเพศเมียเกิดอาการพิษและตายที่ความเข้มข้น 750, 1000, 2000 มิลลิกรัมต่อน้ำหนักตัว ผลการศึกษาการเปลี่ยนแปลงของเนื้อเยื่อในสัตว์ทดลองที่ตายทั้งสองเพศเนื่องจากที่ได้รับน้ำมันหอมระเหยจากไพลพบว่า ที่ปอดมีการคั่งของเลือด, ปอดอักเสบแบบเฉียบพลัน, เลือดออกในถุงลม และน้ำคั่งในถุงลม ส่วนในตับพบ การคั่งของเลือดและมีจุดเลือดออก เซลล์ตับบวม และมีไขมันแทรกตัวในเซลล์ตับ ในไตพบการคั่งของเลือดและการบวมของเซลล์ท่อไต โดยระดับความรุนแรงของการเกิดพิษขึ้นกับความเข้มข้นของน้ำมันหอมระเหยจากไพลที่ได้รับ นอกจากนี้ยังพบว่าน้ำมันหอมระเหยจากไพลมีผลลดการกินอาหารและน้ำหนักตัวอย่างมีนัยสำคัญ (p< 0.05) เมื่อศึกษาถึงผลด้านการก่อการกลายพันธุ์ในแบคทีเรียซาลโมเนลลา ไทฟีมูเรียม TA98 และ TA100 ทั้งในระบบที่ต้องการและไม่ต้องการเอนไซม์จากตับหนู ได้ผลว่า สารสกัดจากสมุนไพรทั้ง 6 ชนิดไม่มีคุณสมบัติในการก่อให้เกิดการกลายพันธุ์ในแบคทีเรียทั้งสองสายพันธุ์ ทั้งในระบบที่ต้องการและไม่ต้องการเอนไซม์จากตับหนู ผลการศึกษาในครั้งนี้ได้ข้อมูลว่าการบริโภคผลิตภัณฑ์สมุนไพรทั้ง 6 ชนิดในขนาดปกติจะไม่ทำให้เกิดอาการพิษรุนแรง ขณะเดียวกันให้สรุปข้อเสนอแนะว่าขณะนี้ยังไม่มีความพร้อมในการพัฒนาน้ำมันหอมระเหยจากไพลเพื่อเป็นยารับประทานเนื่องจากข้อมูลด้านพิษวิทยาและเภสัชจลนศาสตร์ยังไม่เพียงพอ ควรจะมีการศึกษาเกี่ยวกับความเป็นพิษของน้ำมันหอมระเหยจากไพลเพิ่มเติม เช่น การเกิดพิษแบบเรื้อรัง หรือการเกิดพิษในระดับยีนโดยวิธีการเพาะเลี้ยงเซลล์ เป็นต้น ก่อนที่จะนำมาพัฒนาเป็นยาชนิดรับประทานต่อไป
Abstract: Herbal medicines have been gaining popularity worldwide. At present Thai herbs are widely used in several Thai spas and hospitals for health and beauty benefits. Conceptually, herbs are usually considered non-toxic by the general public due to their natural origin. However, the consumption of herbs is well-known to be capable of producing adverse health effects. In this study, six commercially available herbal preparations, Ya-ayu-wattana (Thai herbal “elixir”), some herbal weight loss products, Black pepper herbal drug (Piper nigrum), Kha-min-chan (Curcuma longa), Wan-Chak-Mod-Luk herbal drug (Curcuma xanthorrhiza), and essential oil of Plai (Zingiber cassumunar), were randomly selected for investigation in to the acute oral toxicity test in rats and mutagenicity test in bacterial reverse mutation test system. Five herbal preparations, Ya-Ayu-wattana, herbal weight loss product, Black pepper herbal drug, Kha-min-chan herbal drug, and Wan-chak-mod-luk herbal drug were extracted with 95% ethanol and dried by lyophilizer. The essential oil of Plai was extracted by steam distillation. Acute toxicity studies shown that the essential oil of Plai had high toxic effects while other herbal preparations shown no sign of toxicity. The toxicity signs were salivation, weakness, decrease of muscle tone, involuntary urination, hypersecretion, and dypnea as well as death at the concentration of 1500 mg/kg-BW in a male rat and 750 mg/kg-BW, 1000 mg/kg-BW and 2000 mg/kg-BW in female rats. The histopathological examination of the dead animals after essential oil of Plai administration indicated mild to severe congestion, acute interstitial pneumonitis, intraalveolar hemorrhage, and pulmonary edema. In the liver, mild to moderate liver cell congestion, swelling of hepatocytes, and microvesicular fatty change had occurred. In the kidney, mild to moderate congestion and focal cloudy swelling of tubules were observed. The severity of toxicity depended on the dose. Essential oil of Plai caused reduction in body weight and food consumption, the results shown significant decrease in the body weight and food consumption when compared to the control group (p<0.05). Six herbal extracts were further study for mutagenic property by bacterium test system. And the results of Ames’ test exhibited no mutagenic effect of the six herbal extracts tested in the absence and presence of S9 fraction. However, Plai extracted possessed dose response to Salmonella typhymurium TA98 with S9 mix test system. The results from this study suggested that the 6 Thai herbal preparations not caused acute toxicity when given orally but the essential oil of Plai is not appropriate for use as an oral herbal medicine. The evaluation of the toxicity of these herbal preparations should be clarified.
Mahidol University
Address: NAKHON PATHOM
Email: liwww@mahidol.ac.th
Role: Thesis Advisors
Created: 2005
Modified: 2021-01-22
Issued: 2009-08-10
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
ISBN: 9740467539
CallNumber: TH N191t 2005
eng
Spatial: Thailand
DegreeName: Master of Science
Descipline: Toxicology
©copyrights Mahidol University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 4536591.pdf 5.19 MB119 2023-03-28 20:33:40
ใช้เวลา
0.28914 วินาที

Nanthiya Rattanakhot
Title Contributor Type
Toxicological evaluation of some commercially available herbal preparations in Thailand
มหาวิทยาลัยมหิดล
Nanthiya Rattanakhot
Auratai Aramphongphan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Auratai Aramphongphan
Title Creator Type and Date Create
Toxicological evaluation of some commercially available herbal preparations in Thailand
มหาวิทยาลัยมหิดล
Auratai Aramphongphan
Nanthiya Rattanakhot
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of cadmium level on chromosomal structure of snakehead-fish ‪(Ophicephalus striatus)‬
มหาวิทยาลัยมหิดล
Auratai Aramphongphan
Sarunya Laovitthayanggoon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of cadmium levels on chromosome structure of catfish (Clarias batrachus)
มหาวิทยาลัยมหิดล
Auratai Aramphongphan
Udarat Boonraksa
วิทยานิพนธ์/Thesis
Further studies on the ingluence of thiamine deficiency on DMN-demethylase system in the arts
มหาวิทยาลัยมหิดล
Mathuros Ruchirawat;Auratai Aramphongphan
Chuthaporn Akathos
วิทยานิพนธ์/Thesis
Comparative inhibitory effects of mefloquine and primaquine on hepatic drug-metabolizing enzymes
มหาวิทยาลัยมหิดล
Amnuay Thithapandha;Krongtong Yoovathaworn;Auratai Aramphongphan
Thananda Sukhumanan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 16
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,946
รวม 2,962 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 110,229 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 1,488 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 243 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 54 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 17 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 9 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 3 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 1 ครั้ง
รวม 112,044 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.212