แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Antioxidant activity and protective effects of Gymnema Inodorum decne. on red blood cell hemolysis and DNA damage in TK6 human lymphoblastoid cells
การศึกษาฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระของสารสกัดจากผักเชียงดาต่อการป้องกัน การแตกตัวของเม็ดเลือดแดงและการเสียหายของดีเอ็นเอในเซลล์เม็ดเลือดขาว มนุษย์ชนิด TK6

keyword: Chiangda
LCSH: Botanical chemistry
MeSH: Antioxidants
MeSH: DNA damage
MeSH: Hemolysis
Abstract: Epidemiological evidence indicates that diets high in fruits and vegetables are rich in many antioxidant nutrients, having capability of decreasing the risk of chronic degenerative diseases. The pathogenesis of these diseases is hypothesized to be the harmful effects of free radicals on DNA, protein, lipid, and small intracellular molecules. Recently, the search for natural antioxidants and other preparations of plants concerning the beneficial effect for good health has been intensified. Still, little information regarding free radical scavenging and/or antioxidant activity is available for a vast number of Thai local vegetables. Gymnema inodorum Decne. (Chiangda) is one of the Thai local vegetables that grows in the northern part of Thailand. It has been known to be effective for some diseases including diabetes mellitus, rheumatic arthritis, and gout. Interestingly, there are reports showing that Chiangda has many phytochemicals that act as antioxidants. Therefore, objectives of this study are to determine the antioxidant activity of various preparations of Gymnema inodorum. Gymnema inodorum (GI) was prepared in four fractions. Edible parts of Gymnema inodorum were divided into two parts: fresh juice (GIJ) and dried forms, which were extracted with water (GIW), 50% ethanol (GIE50) and 95% ethanol (GIE95). The antioxidant activities were determined by DPPH radical scavenging assay, deoxyribose degradation assay, hemolysis assay, and comet assay. The total phenolic compounds were determined by folin-ciocalteu method. The results showed that the GIJ fraction had the highest antioxidant activity in all tests as well as the highest content of vitamin E (22.6 mg/100 g freeze dry extract) and beta-carotene (25.9 mg/100 g freeze dry extract). The highest concentration of total phenolic compounds (3.95 g GAEs/100g freeze dry extract) was found in the GIE50 fraction. The GIE95 fraction had the lowest antioxidant activity and amount of total phenolic compound. In conclusion, this study reveals that juice of Gymnema inodorum has strong antioxidant activities including the highest protective effects on RBC hemolysis and DNA damage. In addition, juice of Gymnema inodorum has a high content of vitamins that act as antioxidants. This information can assist consumers in selecting a source of natural antioxidants for consumption
Abstract: การศึกษาทางระบาดวิทยาพบว่าสารต้านอนุมูลอิสระที่มีอยู่ในผักและผลไม้มีคุณสมบัติในการลดโอกาสเสี่ยงที่จะเกิดโรคเรื้อรังและโรคที่เกิดจากความเสื่อมของอวัยวะต่างๆได้ โดยสมมุติฐานเกี่ยวกับพยาธิวิทยาของโรคเหล่านั้นเชื่อว่าเกิดจากการที่อนุมูลอิสระทำลายโมเลกุลของสารพันธุกรรม(ดีเอ็นเอ) โปรตีน ไขมัน และ สารโมเลกุลเล็กอื่นๆในเซลล์ของร่างกาย ปัจจุบันได้มีการศึกษาถึงคุณสมบัติของสารต้านอนุมูลอิสระจากธรรมชาติโดยเฉพาะสารที่ได้จากพืชเพื่อใช้ในการรักษาและป้องกันการเกิดโรคเรื้อรังต่างๆเพิ่มมากขึ้น แต่จำนวนการศึกษาทางวิทยาศาสตร์เพื่อบอกถึงคุณสมบัติต้านอนุมูลอิสระของผักพื้นบ้านในประเทศไทยยังมีน้อยมาก ผักเชียงดาเป็นพืชพื้นบ้านของประเทศไทยที่นิยมปลูกในแถบภาคเหนือของประเทศ มีการศึกษาพบว่าผักเชียงดามีสารที่ออกฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระหลายชนิด ดังนั้นวัตถุประสงค์ของงานวิจัยนี้คือ เพื่อประเมินฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระของผักเชียงดาในรูปแบบการเตรียมต่างๆกัน รวมทั้งศึกษาผลต่อการป้องกันการแตกตัวของเม็ดเลือดแดงและการเสียหายของดีเอ็นเอ ผักเชียงดาถูกเตรียมด้วยวิธีการ 4 แบบ ได้แก่ น้ำคั้นผักสด ส่วนที่ได้จากการสกัดด้วยน้ำ สกัดด้วยเอทานอลที่ความเข้มข้นร้อยละ 50 และ ที่ความเข้มข้นร้อยละ 95 การทดสอบคุณสมบัติการจับอนุมูลอิสระเพื่อป้องกันการทำลายสารชีวโมเลกุลใช้วิธี DPPH assay, deoxyribose assay, hemolysis assay และ comet assay จากการศึกษาครั้งนี้พบว่าน้ำคั้นผักสดมีคุณสมบัติต้านอนุมูลอิสระ และป้องกันการแตกตัวของเม็ดเลือดแดงและการเสียหายของดีเอ็นเอสูงสุด รวมทั้งมีปริมาณของวิตามินอี และเบต้าแคโรทีนสูงที่สุดด้วย ส่วนสารสกัดด้วยเอทานอลที่ความเข้มข้นร้อยละ 50 มีปริมาณของสารประกอบฟินอลิกสูงสุด และสารสกัดด้วยเอทานอลที่ความเข้มข้นร้อยละ 95 มีฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระและปริมาณสารประกอบฟินอลิกต่ำสุด การศึกษานี้แสดงให้เห็นว่าผักเชียงดาในรูปแบบของผักสดที่ไม่ผ่านขบวนการแปรรูปมีฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระได้ดีและยังมีปริมาณวิตามินที่มีคุณสมบัติที่เป็นสารต้านอนุมูลอิสระสูงอีกด้วยข้อมูลคุณสมบัติต้านอนุมูลอิสระของผักเชียงดาด้วยการเตรียมแบบต่างๆในงานวิจัยนี้น่าจะเป็นประโยชน์แก่ผู้บริโภค ในการพิจารณาเลือกบริโภคสารต้านอนุมูลอิสระจากธรรมชาติ""
Mahidol University
Address: NAKHON PATHOM
Email: liwww@mahidol.ac.th
Role: Thesis Advisors
Created: 2009-07-01
Modified: 2021-01-16
Issued: 2009-07-01
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
ISBN: 9740460488
CallNumber: TH T367a 2005
eng
DegreeName: Master of Science
Descipline: Nutrition
©copyrights Mahidol University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 4536926.pdf 1.72 MB453 2025-08-19 17:41:56
ใช้เวลา
0.288784 วินาที

Thanyaluk Muangman
Title Contributor Type
Antioxidant activity and protective effects of Gymnema Inodorum decne. on red blood cell hemolysis and DNA damage in TK6 human lymphoblastoid cells
มหาวิทยาลัยมหิดล
Thanyaluk Muangman
Nalinee Chongviriyaphan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Nalinee Chongviriyaphan
Title Creator Type and Date Create
Antioxidant activity and protective effects of Gymnema Inodorum decne. on red blood cell hemolysis and DNA damage in TK6 human lymphoblastoid cells
มหาวิทยาลัยมหิดล
Nalinee Chongviriyaphan
Thanyaluk Muangman
วิทยานิพนธ์/Thesis
The effectiveness of the nutrition counseling intervention on weight control program in obese school-aged children
มหาวิทยาลัยมหิดล
Nalinee Chongviriyaphan
Narisara Sangthien
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 27
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 3,275
รวม 3,302 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 127,874 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 1,511 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 277 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 62 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 17 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 10 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 4 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 3 ครั้ง
รวม 129,758 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.212