Chalermwut Noisopa. Growth enhancement of chinese kale cultivated in substrate culture by using bioextracts. Master's Degree(Appropriate Technology for Resources and Environmental Development). Mahidol University. : Mahidol University, 2008.
Growth enhancement of chinese kale cultivated in substrate culture by using bioextracts
Abstract:
The relative effectiveness of three bioextracts, from Chinese kale, Chinese cabbage, and soybean respectively on Chinese kale growth was compared in this study. The components and chemical characteristics of each bioextract, in terms of pH, EC, Total N, Total P, Total K, Total Ca, Total Mg, and Total S, were also investigated. The bioextracts were produced according to the method prescribed by the Thai Department of Agriculture. Nutrient composition and chemical characteristics of the bioextracts were determined. Different concentrations of each bioextract were used for Chinese kale cultivation in this experiment. A complete nutrient solution (T1) and filtered water (T11) were used as positive and negative controls, respectively. The Chinese kale was grown on supporting media (coarse sand and coconut coir dust at a ratio 1:2 by volume). A diluted bioextract (bioextract : filtered water, 1:200, 1:250, and 1:500 by volume) was applied daily to the Chinese kale. This experiment compared the Chinese kale growth using complete nutrient solution and that using filtered water with those using the bioextracts. This experiment used a Complete Randomized Design of 11 treatments with 4 replications. The Chinese kale was investigated for height, wet weight and dry weight for both stem and leaves after treatment. The mean values of each treatment were compared using Duncans New Multiple-Range Test. The results showed that all bioextracts performed in acidic conditions and had high EC value. However, the concentrations of nutrients in each bioextract were less than that of the complete nutrient solution (T1). Soybean bioextract presented the most acidic condition, EC value and total amount of nutrients. Chinese kale and Chinese cabbage bioextracts had similar components and chemical characteristics. The study of Chinese kale growth found that the complete nutrient solution (T1) gave the best height, wet weight, and dry weight for both stem and leaves, with a statistically significant difference when compared with each bioextract treatment (T2-T10). The comparison between each bioextract found that soybean bioextract tended to be the most effective
Abstract:
งานวิจัยนี้เป็นการศึกษาประสิทธิภาพของการใช้น้ำสกัดชีวภาพที่ผลิตจากพืชซึ่งเป็นชนิดเดียวกับพืชที่ใช้ในการปลูก นั่นคือ คะน้า เปรียบเทียบกับการใช้น้ำสกัดชีวภาพชนิดอื่นๆ ได้แก่ ผักกาดกวางตุ้ง และถั่วเหลือง รวมทั้งยังศึกษาเพื่อวิเคราะห์หาองค์ประกอบและสมบัติทางเคมีของ น้ำสกัดชีวภาพชนิดต่างๆ ซึ่งได้แก่ pH, EC, Total N, Total P, Total K, Total Ca, Total Mg และ Total S การศึกษาครั้งนี้เริ่มจากการนำผักทั้ง 3 ชนิด ผลิตเป็นน้ำสกัดชีวภาพตามวิธีของกรมวิชาการเกษตร โดยน้ำสกัดชีวภาพที่ผลิตได้ส่วนหนึ่งจะนำไปใช้วิเคราะห์หาองค์ประกอบและสมบัติทางเคมี และอีกส่วนหนึ่งนำมาใช้ในการทดลองปลูกคะน้า โดยมีสารละลายธาตุอาหารสมบูรณ์และน้ำกรองเป็นสิ่งทดลองควบคุม การทดลองจะทำโดยการปลูกคะน้าในวัสดุปลูกที่เป็นทรายหยาบผสมขุยมะพร้าวในอัตราส่วน 1:2 โดยปริมาตร จากนั้นรดด้วยน้ำสกัดชีวภาพจากคะน้า ผักกาด กวางตุ้ง และถั่วเหลือง โดยใช้ความเข้มข้นของน้ำสกัดชีวภาพที่เจือจางด้วยน้ำกรอง 1:200, 1:250 และ 1:500 โดยปริมาตร เปรียบเทียบกับการรดด้วยสารละลายธาตุอาหารสมบูรณ์และน้ำกรองเพียงอย่างเดียว การทดลองวางแผนแบบ CRD โดยมีตำรับการทดลองทั้งหมด 11 ทรีทเมนต์ จำนวน 4 ซ้ำ และวัดการเจริญเติบโตของคะน้าทางด้านความสูง น้ำหนักสดและแห้งของต้นและใบ และนำมาเปรียบเทียบความแตกต่างของค่าเฉลี่ยของแต่ละตำรับการทดลองโดยวิธี DMRT (Duncans new multiple-range test) จากการทดลอง พบว่า น้ำสกัดชีวภาพทุกชนิดมีสภาพความเป็นกรด และค่าการนำไฟฟ้า (EC) สูง และมีปริมาณธาตุอาหารโดยรวมค่อนข้างน้อยเปรียบเทียบกับการใช้สารละลายธาตุอาหารสมบูรณ์ เนื่องจากน้ำสกัดชีวภาพก่อนใช้ต้องนำมาเจือจางก่อนอย่างน้อย 100 เท่า โดยน้ำสกัดชีวภาพจากถั่วเหลือง มีค่าความเป็นกรด, ค่าการนำไฟฟ้า (EC) และปริมาณธาตุอาหารโดยรวมสูงที่สุด สำหรับน้ำสกัดชีวภาพจากคะน้า และผักกาดกวางตุ้ง มีองค์ประกอบและสมบัติทางเคมีที่ใกล้เคียงกันสำหรับผลทางด้านการเจริญเติบโตของคะน้า พบว่า การรดด้วยสารละลายธาตุอาหารสมบูรณ์ให้ผลการเจริญเติบโตของคะน้าทั้งในด้านความสูง น้ำหนักสด และน้ำหนักแห้งของต้นและ ใบสูงที่สุด และมีความแตกต่างกันอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติกับการรดด้วยน้ำสกัดชีวภาพทั้ง 3 ชนิดในทุกๆ ความเข้มข้น และเมื่อพิจารณาเฉพาะการรดด้วยน้ำสกัดชีวภาพ พบว่า การรดด้วยน้ำสกัดชีวภาพจากถั่วเหลืองมีแนวโน้มให้การเจริญเติบโตของคะน้าสูงที่สุด