แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Antioxidant Activities and Antioxidative Components in Extracts of Alpinia galanga (L.) Sw.

Organization : Kasetsart University. Faculty of Agro-Industry. Department of Food Science and Technology

Organization : Kasetsart University. Faculty of Agro-Industry. Department of Food Science and Technology
keyword: Alpinia galanga
; galangal extract
; antioxidants
; essential oil
; phenolic compounds
; 1´-acetoxycavichol acetate
Abstract: Galangal extracted using 50% ethanol in water was studied for its antioxidant activity and composition in comparison with two other samples based on a water extract and the essential oil. The antioxidant activities were determined using the 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) and oxygen radical absorbance capacity (ORAC) methods. The ethanolic extract showed the highest DPPH free radical scavenging ability as well as the highest ORAC value when compared to the water extract and the essential oil. The IC50 values of the galangal ethanolic extract (10.66 mg/ml), water extract (55.48 mg/ml) and essential oil (455.43 mg/ml) were higher than those of α-tocopherol (1.45 mg/ml) and butylated hydroxyanisole (BHA; 0.41 mg/ml). The results indicated that the antioxidant activities of galangal extracts were lower than that of BHA, the commercial synthetic antioxidant generally used in food. The ethanolic extract contained the highest concentrations of total phenolic compounds (31.49 mgGAE/g) and flavonoids (13.78 mgCE/g). The water extract and the essential oil had a total phenolic content of 8.25 and 5.01 mgGAE/g and a total flavonoid content of 1.48 and 0.20 mgCE/g, respectively. Antioxidants in the galangal essential oil, namely, methyl eugenol (4,130.38 µg/g), chavicol (2,390.45 µg/g), and eugenol (728.30 µg/g) were found in its volatile fraction. The water extract contained mainly myricetin (14.60 mg/g extract) and an unknown phenolic compound. The major antioxidants in the ethanolic extract were 1´-acetoxycavichol acetate (10.56 mg/g extract), catechin (1.74 mg/g extract), and three unknown subtances. In addition to the phenolic compounds, 1´-acetoxycavichol acetate (ACA) could play an important role in the antioxidant activity of galangal. The ethanolic extract of galangal was also advantageous as an antioxidant in food due to its mild odor compared with the essential oil.
Kasetsart University. Office of the University Library
Address: BANGKOK
Email: tdckulib@ku.ac.th
Created: เม.ย.-มิ.ย. 2552
Modified: 2552-10-14
Issued: 2009-10-14
บทความ/Article
application/pdf
วิทยาสารเกษตรศาสตร์ (สาขาวิทยาศาสตร์), 43(2) หน้า 358-369
eng
©copyrights Kasetsart University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 A0905271139112187.pdf 245.04 KB97 2020-12-16 15:33:44
ใช้เวลา
0.021606 วินาที

Nopparat Mahae
Title Contributor Type
Antioxidant Activities and Antioxidative Components in Extracts of Alpinia galanga (L.) Sw.
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Nopparat Mahae ;Siree Chaiseri

บทความ/Article
Siree Chaiseri
Title Contributor Type
Free Amino Acid and Reducing Sugar Composition of Pandan (Pandanus amaryllifolius) Leaves
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Vaewta Cheetangdee;Siree Chaiseri

บทความ/Article
Effect of Chemical Reagents on Functional Properties of Mungbean Protein Products
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Namthip Wongpratheep;Thanong Pukruspan;Siree Chaiseri;Vanee Chonhenchob

บทความ/Article
Application of the “Dual Sorption” Model for Water Adsorption of Maltodextrin Various DE
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Suched Samuhasaneetoo;Siree Chaiseri;Farhat, Imad A.;Tanaboon Sajjaanantakul;Rungnaphar Pongsawatmanit

บทความ/Article
Antioxidant Activities and Antioxidative Components in Extracts of Alpinia galanga (L.) Sw.
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Nopparat Mahae ;Siree Chaiseri

บทความ/Article
Process optimization using response surface design for diacylglycerol synthesisfrom palm fatty acid distillate by enzymatic esterification
มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์. สำนักทรัพยากรการเรียนรู้คุณหญิงหลง อรรถกระวีสุนทร
Songsri Santisawadi;Siree Chaiseri;Nakanyapatthara Jinda;Utai Klinkesorn

บทความ/Article
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 11
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,813
รวม 2,824 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 198,796 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 340 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 303 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 170 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 42 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 27 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 9 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 7 ครั้ง
รวม 199,694 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.124