แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Sensory Properties of Thai Fish Sauces and Their Categorization

Organization : Kasetsart University. Faculty of Agro-Industry. Department of Product Development

Organization : Kasetsart University. Faculty of Agro-Industry. Department of Product Development
keyword: fish sauces
; descriptive analysis
; principal component analysis (PCA)
Abstract: Sensory characteristics of Thai fish sauces is one of the most important factors of consumer perception. This study aims to characterize sensory properties of Thai fish sauces, and to categorize Thai fish sauces based on the sensory properties. Twenty samples composing of 12 commercial Thai fish sauces (P) and 8 commercial Thai mixed fish sauces (M) were collected. Generic descriptive quantitative analysis with twelve trained panelists was used to determine and compare the sensory characteristics of samples. The results showed that there were fifteen sensory descriptors which were brown color, five aromatics (sweet, caramelized, fermented, fishy, and musty), four tastes (sweet, salty, bitter, and umami), and five aftertastes (sweet aftertaste, salty aftertaste, bitter aftertaste, caramelized flavor, and fishy flavor). P samples had significant difference in all of sensory characteristics from M samples (p<0.05). In addition, principal component analysis (PCA) could reduce those sensory attributes into two independent principal components, which accounted for 55.14% of the total variance, and could categorize samples into four groups. The first principal component (PC1) separated samples into two groups which high and low degree of fishy aromatic, fishy flavor, sweet aftertaste, caramelized flavor and umami taste. The second PC also separated samples from PC1 in another two groups which high and low degree of caramelized aromatic, sweet taste, sweet aromatic, salty taste, salty aftertaste, musty aromatic and fermented aromatic.
Kasetsart University. Office of the University Library
Address: BANGKOK
Email: tdckulib@ku.ac.th
Created: ก.ค.-ธ.ค. 2549
Modified: 2009-09-25
Issued: 2009-09-25
บทความ/Article
application/pdf
วิทยาสารเกษตรศาสตร์ (สาขาวิทยาศาสตร์), 40(6) หน้า 181-191
eng
©copyrights Kasetsart University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 A080403145627.pdf 186.25 KB43 2025-01-31 17:49:02
ใช้เวลา
0.029134 วินาที

Pitiporn Ritthiruangdej
Title Contributor Type
คุณสมบัติทางกายภาพและทางเคมีของแป้งเท้ายายม่อมและการนำไปใช้ประโยชน์ในขนมชั้น
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
ปิติพร ฤทธิเรืองเดช ;Pitiporn Ritthiruangdej

วิทยานิพนธ์/Thesis
Evaluation of Thai fish sauce qualities by near-infrared spectroscopy
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Pitiporn Ritthiruangdej
Thongchai Suwonsichon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Classification of Thai Commercial Fish Sauces by Near-Infrared Spectroscopy with Chemometrics
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Pitiporn Ritthiruangdej;Thongchai Suwonsichon;Ozaki, Yukihiro ;Vichai Haruthaithanasan;Warunee Thanapase

บทความ/Article
Sensory Properties of Thai Fish Sauces and Their Categorization
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Pitiporn Ritthiruangdej;Thongchai Suwonsichon

บทความ/Article
Effect of mixed high amylose rice flour on pasting properties and texture of rice noodles
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Jane Likitcholatarn;Pitiporn Ritthiruangdej;Pinthip Rumpagaporn;Namfone Lumdubwong;Savitree Ratanasumawong

บทความ/Article
Volatile Compound Analysis of Monthong Durian Harvested at Different Maturity Stages using Flash Gas Chromatography Electronic Nose
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Phurit Ngoenchai;Suntaree Suwonsichon;Pitiporn Ritthiruangdej;Wannee Jirapakkul;Peerapong Sangwanangkul

บทความ/Article
Thongchai Suwonsichon
Title Contributor Type
Microstructural changes in instant noodles during production via triple staining and confocal laser scanning microscopy and scanning electron microscopy
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Lalana Chewangkul;Onanong Naivikul;Wunwiboon Garnjanagoonchorn;Oates, Christopher G.;Klanarong Siroth;Thongchai Suwonsichon
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
บทความ/Article
Optimization of Pectinase Enzyme Liquefaction of Banana ‘Gros Michel’ for Banana Syrup Production
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Sukuntaros Tadakittisarn;Vichai Haruthaithanasan;Penkwan Chompreeda;Thongchai Suwonsichon

บทความ/Article
Effect of Maltodextrin on Glass Transition Temperature and Water Activity of Production Banana Flake
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Wilai Sonthipermpoon;Thongchai Suwonsichon;Sakchai Wittaya-areekul;Phaisan Wuttijumnong

บทความ/Article
Classification of Thai Commercial Fish Sauces by Near-Infrared Spectroscopy with Chemometrics
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Pitiporn Ritthiruangdej;Thongchai Suwonsichon;Ozaki, Yukihiro ;Vichai Haruthaithanasan;Warunee Thanapase

บทความ/Article
Sensory Properties of Thai Fish Sauces and Their Categorization
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Pitiporn Ritthiruangdej;Thongchai Suwonsichon

บทความ/Article
Identification of Major Saponins from Jiaogulan Extract (Gynostemma pentaphyllum)
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Niramon Utama-ang;Penkwan Chompreeda;Vichai Haruthaithanasan;Nusiri Lerdvuthisopon;Thongchai Suwonsichon;Wood, Karl ;Watkins, Bruce A.

บทความ/Article
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 27
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,856
รวม 2,883 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 155,404 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 1,581 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 474 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 78 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 20 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 14 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 8 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 5 ครั้ง
รวม 157,584 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.212