แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Yeast Diversity in Thai Traditional Fermentation Starter (Loog-pang)

Organization : Kasetsart University. Faculty of Science. Department of Microbiology

Organization : Kasetsart University. Faculty of Science. Department of Microbiology

Organization : Kasetsart University. Faculty of Science. Department of Microbiology

Organization : Kasetsart University. Faculty of Science. Department of Microbiology
keyword: yeast
; diversity
; identification
; traditional fermentation
; starter
; loog-pang
Abstract: From 38 samples of loog-pang-kao-mag, 31 of them contained yeasts in the range of 3.9×104 - 2.9×107 cfu/g while 7 samples did not. In 19 samples of loog-pang-lao yeast numbers were 2.9×104 – 5.0×107 cfu/g. Forty-three isolates of yeast were obtained from all samples of loog-pang-kao-mag and 49 were obtained from loog-pang-lao. Among them, 31 isolates from loog-pang-kao-mag and 20 isolates from loog-pang-lao were identified as Saccharomycopsis fibuligera. The other yeast species presented in both types of loog-pang were Pichia anomala (8), Issatchenkia orientalis (6), P. burtonii (6), P. fabianii (4), Candida rhagii (4), C. glabrata (3), Torulaspora globosa (3), P. mexicana (2) and 1 isolate each of P. heimii, Rhodotorula philyla, Saccharomyces cerevisiae, T. delbrueckii and Trichosporon asahii. S. fibuligera was the single yeast species found in 22 samples (70.97%) of loog-pang-kao-mag and 7 samples (36.84%) of loog-pang-lao. In addition, 7 samples (22.58%) of loog-pang-kao-mag consisted of S. fibuligera together with 1-2 species of other yeast, while 9 samples (47.37%) of loog-pang-lao consisted of S. fibuligera and 1-4 other yeast species. Forty-six from 47 isolates of S. fibuligera revealed strong amylolytic activity, express as ratio of clear zone diameter and colony diameter on soluble starch agar, in the range of 1.93-3.25. However, most of them produced low ethyl alcohol, i.e., less than 2 %v/v from 18 % glucose at 48 hours. On the contrary, other yeast species showed low amylolytic activity but high or moderately high in alcohol fermenting ability. Among the isolates that fermented high alcohol contents were T. globosa YKM032 (6.03%v/v), I. orientalis YMK036 (6.01%v/v), P. burtonii YKM034 (6.00%v/v) and P. burtonii YL048 (5.99%v/v). The only one isolate of S. cerevisiae produced relatively low ethyl alcohol at 4.68%v/v.
Kasetsart University. Office of the University Library
Address: BANGKOK
Email: tdckulib@ku.ac.th
Created: เม.ย.-มิ.ย. 2545
Modified: 2009-08-04
Issued: 2009-08-04
บทความ/Article
application/pdf
วิทยาสารเกษตรศาสตร์ (วิทยาศาสตร์), 36(2) หน้า 149-158
eng
©copyrights Kasetsart University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 A0804231620520282.pdf 33.9 KB32 2018-05-18 03:46:11
ใช้เวลา
0.037711 วินาที

Savitree Limtong
Title Contributor Type
Physiological study and alcohol oxidase gene(s) of thermotolerant methylotrophic yeasts isolated in Thailand
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Nantana Srisuk;Savitree Limtong;Yurimoto, Hiroya;Sakai, Yasuyoshi;Kato, Nobuo
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
บทความ/Article
Yeast Diversity in Thai Traditional Fermentation Starter (Loog-pang)
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Savitree Limtong;Somporn Sintara;Poonpilai Suwanarit;Napha Lotong

บทความ/Article
Optimization of Docosahexaenoic Acid (DHA) Production and Improvement of Astaxanthin Content in a Mutant Schizochytrium limacinum Isolated from Mangrove Forest in Thailand
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Wassana Chatdumrong;Wichien Yongmanitchai;Savitree Limtong;Wanchai Worawattanamateekul

บทความ/Article
Diversity of Fungi in Mangrove Forest
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Poonpilai Suwanarit;Watcharin Sriswadskulmee;Savitree Limtong;Wichien Yongmanitchai;Sanit Aksornkoae

บทความ/Article
Species Diversity of Molds in Thai Traditional Fermentation Starters (Loog-Pang)
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Savitree Limtong;Sompon Sintara;Poonpilai Suwanarit;Napha Lotong

บทความ/Article
Somporn Sintara
Title Contributor Type
การแยก การจัดจำแนก และการเก็บรักษายีสต์และราที่แยกได้จากลูกแป้งข้าวหมากและลูกแป้งเหล้าในประเทศไทย
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
สมพร สินธารา ;Somporn Sintara
สาวิตรี ลิ่มทอง
วิทยานิพนธ์/Thesis
Yeast Diversity in Thai Traditional Fermentation Starter (Loog-pang)
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Savitree Limtong;Somporn Sintara;Poonpilai Suwanarit;Napha Lotong

บทความ/Article
Poonpilai Suwanarit
Title Contributor Type
Studies on mycorrhizal fungi of maize in Thailand
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Poonpilai Suwanarit;Charan Chettanachitara
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
บทความ/Article
Studies on the root fungi of maize
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Poonpilai Suwanarit;Charan Chettanachitara
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
บทความ/Article
Studies on mycorrhiza in corn
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Poonpilai Suwanarit;Yanee Tretanuchai;Charan Chettanachitara;Amara Chantanao
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
บทความ/Article
Collection and spore production by pot culture of vesicular arbuscular mycorrhizal fungi of corn
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Poonpilai Suwanarit;Rapeepun Chewatanaruk;Natteewan Poonwan;Charan Chettanachitara;Amara Chantanao
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
บทความ/Article
Hyperparasite of VA mycorrhizal fungi
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Poonpilai Suwanarit;Amara Chantanao;Malee Suwana-adth
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
บทความ/Article
Species of fungi hyperparasitising on VA mycorrhizal fungi
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Poonpilai Suwanarit;Rapeepun Chewatanaruk;Amara Chantanao;Malee Suwana-adth
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
บทความ/Article
Yeast Diversity in Thai Traditional Fermentation Starter (Loog-pang)
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Savitree Limtong;Somporn Sintara;Poonpilai Suwanarit;Napha Lotong

บทความ/Article
Sequence-Tagged Site of Defense-Related Genes for Resistant/ Susceptible Eucalypt Selection to Cryptosporiopsis eucalypti
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Yuttana Singchada;Saowanee Suputtitada;Poonpilai Suwanarit;Somsak Apisitwanich

บทความ/Article
Diversity of Fungi in Mangrove Forest
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Poonpilai Suwanarit;Watcharin Sriswadskulmee;Savitree Limtong;Wichien Yongmanitchai;Sanit Aksornkoae

บทความ/Article
Species Diversity of Molds in Thai Traditional Fermentation Starters (Loog-Pang)
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Savitree Limtong;Sompon Sintara;Poonpilai Suwanarit;Napha Lotong

บทความ/Article
Combination of Laccase, Xylanase and Cellulase in Lignocellulose Degradation by White Rot Fungi, Lentinus polychrous Lev. and L. squarrosulus Mont.
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Charida Pukahuta;Poonpilai Suwanarit;Emiko Shianagawa;Hoshida, Hisashi ;Nishizawa, Yoshinori

บทความ/Article
Napha Lotong
Title Contributor Type
Yeast Diversity in Thai Traditional Fermentation Starter (Loog-pang)
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Savitree Limtong;Somporn Sintara;Poonpilai Suwanarit;Napha Lotong

บทความ/Article
Species Diversity of Molds in Thai Traditional Fermentation Starters (Loog-Pang)
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Savitree Limtong;Sompon Sintara;Poonpilai Suwanarit;Napha Lotong

บทความ/Article
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 19
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,366
รวม 2,385 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 177,930 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 691 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 604 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 225 ครั้ง
มหาวิทยาลัยการกีฬาแห่งชาติ = 19 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 18 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 10 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 6 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 5 ครั้ง
รวม 179,508 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.104