แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Antimutagenicity of some natural red colors introduced to steamed starchy dessert by somatic mutation and recombination test
ฤทธิ์ต้านการก่อกลายพันธุ์ของสารให้สีแดงจากธรรมชาติบางชนิดเมื่อผสมในขนมแป้งนึ่ง ทดสอบโดยวิธีโซมาติกมิวเตชันและรีคอมบิเนชัน

LCSH: Somatic Mutation
LCSH: Recombination Test
ThaSH: โซมาติกมิวเตชัน
ThaSH: รีคอมบิเนชั่น
Abstract: Four natural red colors from roselle calyx (Hibiscus sabdariffa L.), beetroot (Beta vulgaris L.), sappan heartwood (Caesalpinia sappan L.), and annatto seed (Bixa orellana L.) were introduced to their respective natural colored steamed starchy desserts. All of them, including each natural color extract, were determined for their antimutagenicity on urethane induced somatic mutation and recombination in Drosophila melanogaster. Three-day old, trans-heterozygous (mwh flr+/mwh TM3) larvae obtained by mating virgin ORR flare hair females and mwh/mwh males, were transferred to an experimental medium (containing natural color extract or natural colored dessert) to determine the effect of each sample on the survival of adult files and its mutagenicity. Furthermore, the antimutagenicity of each sample was determined by transferring three-day old larvae to an experimental medium that had urethane as a co-administration study. In addition, pre-feeding studies were performed by mating the parent flies on the experimental medium containing each sample to obtain 3-day old larvae that were subsequently raised on the standard medium containing urethane as the type 1 study or the experimental medium containing urethane as the type 2 study. The wings of the surviving flies were analyzed for the occurrence of mutant spots. Antioxidant activity of methanolic extract from each sample was assessed by using two methods: 2,2′-Diphenyl-1-Picrylhydrazyl (DPPH) Assay and Ferric Reducing Antioxidant Power (FRAP) Assay. The content of phenolic compound in the extracts was also determined using Folin-Ciocalteu reagent. The results showed that none of the samples was mutagenic at the concentration tested. In the co-administration study, all color extracts could reduce mutagenicity of urethane. However, when introduced these colors to the dessert, there were only roselle and beetroot dessert that showed the antimutagenicity. Moreover, while all colors could counteract the mutagenicity of urethane in pre-feeding type 2 study, there were only the desserts containing roselle and beetroot color that expressed antimutagenicity in this study. The protective effects of these natural colors may be due to the presence of antimutagenic components. In addition, the study showed that natural colors had phenolic compounds and antioxidant activity. It is proposed that these colors might scavenge urethane and/or free radicals that occur during mutagenesis, induce the enzymatic system to detoxify urethane (phase II) and/or inhibit the activity of cytochrome P-450 enzymes (phase I).
Abstract: สีแดงจากธรรมชาติสี่ชนิด ซึ่งสกัดได้จากดอกกระเจี๊ยบ หัวบีท แก่นฝาง และเมล็ดคำแสด และขนมแป้งนึ่งที่ผสมสีแดงดังกล่าว ถูกนำมาทดสอบฤทธิ์ต้านการก่อกลายพันธุ์ต่อยูรีเทนในแมลงหวี่สายพันธุ์ Drosophila melanogaster ด้วยวิธีโซมาติกมิวเตชันและรีคอมบิเนชัน การศึกษาผลต่อการอยู่รอดของแมลงหวี่และฤทธิ์ก่อกลายพันธุ์ของตัวอย่าง ทำโดยนำหนอนแมลงหวี่ trans-heterozygous อายุ 3 วันที่ได้จากการผสมพันธุ์ระหว่างแมลงหวี่ตัวเมียสายพันธุ์ ORR flare hair กับแมลงหวี่ตัวผู้สายพันธุ์ mwh/mwh ไปเลี้ยงในอาหารทดลอง (อาหารที่มีการเติมสีหรือขนมผสมสี) นอกจากนี้ได้ทำการศึกษาฤทธิ์ต้านการก่อกลายพันธุ์ โดยศึกษาผลของหนอนที่ได้รับอาหารทดลองร่วมกับสารก่อกลายพันธุ์ (co-administration) ทำได้โดยนำหนอนแมลงหวี่อายุ 3 วัน ไปเลี้ยงในอาหารทดลองที่ผสมกับยูรีเทน ในขณะที่การศึกษาผลของหนอนแมลงหวี่ที่ได้รับอาหารทดลองตั้งแต่แรกเกิด (pre-feeding) ทำโดยนำแมลงหวี่ตัวเมียและตัวผู้ผสมพันธุ์กันในอาหารทดลองจนได้หนอนอายุ 3 วันจึงย้ายไปเลี้ยงในอาหารปกติที่ผสมกับยูรีเทน (การทดสอบแบบที่ 1) หรืออาหารทดลองที่ผสมกับยูรีเทน (การทดสอบแบบที่ 2) จนกระทั่งกลายเป็นตัวเต็มวัย จึงนำปีกของแมลงหวี่ (เฉพาะปีกมน) ที่รอดชีวิตมาวิเคราะห์ความผิดปกติของขน การศึกษาฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระของสารสกัดจากสีและขนมที่ผสมสีต่างๆ ด้วยเมทานอลทำโดย 2 วิธี คือ วิธี FRAP และวิธี DPPH ส่วนปริมาณของสารประกอบฟีนอลิกนั้นได้ทำการศึกษาโดยใช้ Folin-Ciocalteu เป็นตัวทำปฏิกิริยา ผลการศึกษาพบว่าทุกตัวอย่างไม่แสดงฤทธิ์ก่อกลายพันธุ์ การศึกษาใน co-administration พบว่าทุกตัวอย่างสีที่นำมาทดสอบสามารถลดฤทธิ์การก่อกลายพันธุ์ของยูรีเทนลงได้ในระดับที่แตกต่างกัน แต่เมื่อนำสีไปผสมในขนมแป้งนึ่ง พบว่ามีเพียงขนมที่ผสมสีจากกระเจี๊ยบและหัวบีทเท่านั้นที่สามารถต้านการก่อกลายพันธุ์ของยูรีเทนได้ ส่วนการศึกษาจาก pre-feeding พบว่าสีที่สกัดได้จากทุกตัวอย่างสามารถลดฤทธิ์การก่อกลายพันธุ์ของยูรีเทนลงได้ในการทดสอบแบบที่ 2 แต่เมื่อผสมสีดังกล่าวลงในขนมแป้งนึ่ง พบว่า มีเพียงขนมที่ผสมสีจากดอกกระเจี๊ยบและหัวบีทเท่านั้นที่ยังคงมีฤทธิ์ต้านการกลายพันธุ์ของยูรีเทนได้ ผลดังกล่าวอาจมาจากองค์ประกอบที่มีฤทธิ์ต้านการก่อกลายพันธุ์ในสีธรรมชาติเหล่านี้ นอกจากนี้ยังพบว่าสารสกัดตัวอย่างด้วยเมทานอลมีสารประกอบฟีนอลิกและมีฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ สารประกอบในสีธรรมชาติเหล่านี้จึงอาจไปจับกับสารก่อกลายพันธุ์และ/หรืออนุมูลอิสระที่เกิดระหว่างการก่อกลายพันธุ์หรืออาจจะกระตุ้นระบบเอนไซม์ทำลายสารพิษ (phase II) และ/หรือยับยั้งการทำงานของเอนไซม์ในระบบไซโตโครมพี-450 (phase I)
Chulalongkorn University. Center of Academic Resources
Address: BANGKOK
Email: cuir@car.chula.ac.th
Role: advisor
Role: advisor
Created: 2007
Modified: 2010-11-29
Issued: 2010-11-29
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
eng
©copyrights Chulalongkorn University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 nawanwat_si.pdf 1.97 MB83 2024-04-07 00:08:24
ใช้เวลา
0.033823 วินาที

Nawanwat Sinseubpol
Title Contributor Type
Antimutagenicity of some natural red colors introduced to steamed starchy dessert by somatic mutation and recombination test
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Nawanwat Sinseubpol
Linna Tongyonk
Kaew Kangsadalampai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Linna Tongyonk
Title Creator Type and Date Create
Antimutagenicity of some natural red colors introduced to steamed starchy dessert by somatic mutation and recombination test
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk;Kaew Kangsadalampai
Nawanwat Sinseubpol
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of extracts from green vegetables on modification of mutagenicity of nitrite-treated aminopyrene and nitrite-treated chicken extract using ames test
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk
Thunyawan Nuntatovattana
วิทยานิพนธ์/Thesis
Fibrinolytic proteases from bacteria isolated from fermented foods
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk;Somboon Tanasupawat;Wannop Visessanguan
Punnanee Sumpavapol
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of pomegranate juice in modification of mutagenicity of nitrite treated aminopyrene and nitrite treated chicken extract using Ames
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk;Kaew Kangsadalampai
Kulthida Luang-on
วิทยานิพนธ์/Thesis
Estimation of heavy metal intake from seafood consumption in the population of Muang district Rayong province
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk
Pimonwan Kerdthep
วิทยานิพนธ์/Thesis
ANTIMUTAGENIC ACTIVITY OF MOMORDICA COCHINCHINENSIS EXTRACTS
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk;Tippawan Siritientong
Napad Triteeradej
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antioxidant, antimutagenic and antigenotoxic effects of the acetone and methanol extracts from some legumes
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Linna Tongyonk;Kaew Kangsadalampai
Kalyarat Kruawan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of hom nil rice and black glutionus rice extracts on mutagenicity of nitrite-treated aminopyrene and nitrite-treated chicken extract using ames test
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna tongyonk;Kaew Kangsadalampai
Kamala Sadabpod
วิทยานิพนธ์/Thesis
Analysis of trans fatty acid content in snacks and non-daily creamers by attenuated total reflection fourier transform infrared spectroscopy
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk;Chamnan Patarapanich
Waraporn Suwannakood
วิทยานิพนธ์/Thesis
Factors affecting Trans fatty acid content in Chinese fried dough
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Linna Tongyonk;Chamnan Patarapanich
Watcharaporn Jaikrasane
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antioxidant and antimutagenic activity of extracts from pericarp and seed of zanthoxylum limonella alston
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk
Patamawan Wipoosanapan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of some vegetable extracts on mutagenicity of nitrite treated standard mutagen and beef extract using ames test
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk;Kaew Kangsadalampai
Nisita Komsakorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Analysis of Trans fatty acid in some foods by attenuated total reflection-fourier transform infrared spectroscopy
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Linna Tongyonk;Chamnan Patarapanich
Nareepan Narkwichian
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antimutagenic activity of Hom Nil rice and Black Glutinous rice in somatic mutation and recombination test
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk;Kaew Kangsadalampai
Nuttanun Vipassanatham
วิทยานิพนธ์/Thesis
Analysis of trans fatty acid content in deep fried foods, milk and dairy products by attenuated total reflection-fourier transform infrared spectroscopy
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk;Chamnan Patarapanich
Patamaporn Soonpan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antimutagenic and antioxidative activities of some flowers
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna tongyonk;Kaew Kangsadaampai;Nijsiri Ruangrungsri
Oranuch Wongwattanasathien
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of some herbal drinks on the mutagenicity of nitrite treated menstrual regulatory and haematinic traditional preparations using Ames test
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk;Kaew Kangsadalampai
Atcharaporn Limprasertkul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Assessment of the mutagenicity of instant noodles and their seasonings, using Ames test
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk;Kaew Kangsadalampa
Oranuch Wongwattanasathien
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of some mushroom extracts on urethane induced somatic mutation and recombination in Drosophila melanogaster / Umaporn Suweeraporn
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk;Kaew Kangsadalampai
Umaporn Suweeraporn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Mutagenic modification effect of some edible mushrooms on nitrite treated beef concentrate using Ames test
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk;Kaew Kangsadalampai
Wanwisa Sabaichai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of bitter gourd extracts on the mutagenicity of 1-aminopyrene reacted with nitrite using ames test
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk
Korkiat Panpasuk
วิทยานิพนธ์/Thesis
Kaew Kangsadalampai
Title Creator Type and Date Create
Antimutagenicity of some natural red colors introduced to steamed starchy dessert by somatic mutation and recombination test
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk;Kaew Kangsadalampai
Nawanwat Sinseubpol
วิทยานิพนธ์/Thesis
Hazard of beverages interacted with nitrite in the present of vitamin C : direct mutagenic potential and nitroso compound formation
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Visith Chavasit;Wannee Kusamran
Vasana Jitima
วิทยานิพนธ์/Thesis
Mutagenicity of anabolic-androgenic drugs after nitrite treatment and effect of drugs on mutagenicity of aminopyrene (AP)-nitrite model : studies on the formation of direct mutagens during 4H AP-nitrite incubation and on the mutagenic product of 4H AP-nit
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Anadi Nitithamyong
Orathai Toobuntherng
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of quality assurance system for small-scale production plant of bottled drinking water
มหาวิทยาลัยมหิดล
Visith Chavasit;Yuthana Norapoompipat;Tipvon Parinyasiri;Kaew Kangsadalampai
Ornsurang Teerawat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Mutagenic potential of organophosphate insecticides treated with nitrite in an acid solution using ames test
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Anadi Nitithamyong
Wuttichai Kattubtim
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antimutagenicity of yogurt and yogurt cultures on cyclophosphamide and urethane in the wing somatic mutation and recombination test using drosophila melanogaster
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Anadi Nitithamyong
Umaporn Kaewtong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Nutritive evaluation and mutagenic modification activity of dietary seaweeds
มหาวิทยาลัยมหิดล
Chaniphun Butryee;Kaew Kangsadalampai;Pongtorn Sungpuag
Nattinee Jitnarin
วิทยานิพนธ์/Thesis
Mutagenicity of 4-Hexylresorcinol and its modification effects on other mutagens in two short term assays
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Anadi Nitithamyong
Suphaphan Soiphet
วิทยานิพนธ์/Thesis
In vitro antimutagenic studies of some sticky rice cooked with ivy gourd leaves, Momordica cochinchinensis and pumpkin fruits, mungbean and black bean seed
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Chaniphun Butryee
Le, Hong Dung
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antimutagenicity of urethane by soymilk soy-yogurt and tofu in somatic mutation and recombination test
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Somsri Charoenkiatkul
Chatkaew Sopa
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of ocimum sanctum leaf extract on the micronucleus formation induced by cyclophosphamide in bone marrow cells of AS-30D hepatoma transplanted rats
มหาวิทยาลัยมหิดล
Darunee Buripakdi Lawson;Kaew Kangsadalampai;Punya Temcharoen
Ekachai Khumphant
วิทยานิพนธ์/Thesis
Mutagenicity evaluation of vegetables grown in diesel exhaust contaminated soil using the wing somatic mutation and recombination test in drosophila melanogaster
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Anadi Nitithamyong;Wannee Kusamran
Janpen Saksitpitak
วิทยานิพนธ์/Thesis
Nitrite scavenging activity of four plant fibers incorporated into four different heat processed flour-based foods
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Anadi Nitithamyong;Oranong Kangsadalampai
Jeerapa Lukcompun
วิทยานิพนธ์/Thesis
Selective inhibition on different direct mutagens by Thai herbal drinks
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Chaniphun Butryee
Kalyarat Kruawan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antimutagenicity of Murdannia loriformis products using somatic mutation and recombination test
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Somkiat Kosulwat
Kassamaporn Puntaburt
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antimutagenicity of different unprocessed and processed bananas on urethane induced somatic mutation and recombination in drosophila melanogaster
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Pongtorn Sungpuag
Kornchanok Limpichaisopon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Comparison of mutagenic and antimutagenic activities between the extract of processed and raw gracilaria sp.
มหาวิทยาลัยมหิดล
Chaniphun Butryee;Kaew Kangsadalampai;Somkiat Kosulwat
Kullanart Tongkhao
วิทยานิพนธ์/Thesis
Mutagenicity of chicken soup onion chicken soup and their nitrosated products using the somatic mutation and recombination test
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Somkiat Kosulwat
Morakot Papassiripan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of young leaves obtained from vigna radiata vigna umbellata and vigna unguiculata seeds on the mutagenicity of nitrite treated aminopyrene
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Anadi Nitithamyong
Naiyana Thongsaeng
วิทยานิพนธ์/Thesis
Comparison and prevention on mutagenicity presented after nitrite treatment between chicken soup prepared in the presence and absence of Chinese herb recipes
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai
Nattha Pattanakul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antimutagenicity of some Thai dishes in Drosophila using somatic mutation and recombination test
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Somsri Charoenkiatkul;Somkiat Kosulwat
Nongyao Pratheepachitti
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antimutagenicity of egg yolk from hens fed marigold supplemented chow using somatic mutation and recombination test
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Anadi Nitithamyong
Orawan Wongpraewit
วิทยานิพนธ์/Thesis
The effect of Thai curry paste on somatic mutation and recombination induced by urethane in drosophila melanogaster
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Somkiat Kosulwat
Pannee Prasarnchimontri
วิทยานิพนธ์/Thesis
Modulating effects of cooked and fermented rices on urethane induced somatic mutation and recombination test using Drosophila melanogaster
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Somkiat Kosulwat
Pattira Kantong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antimutagenicity of products prepared from Morinda citrifolia using somatic mutation and recombination test
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Pongtorn Sungpuag
Phatthanawan Promnim
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antimutagenicity of pilangkasa (Ardisia Colorata Roxb.) juice and wine on urethane induced somatic mutation and recombination in drosophila melanogaster
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Anadi Nitithamyong
Phijitra Mongkolpech
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of ocimum sanctum leaf extract on the growth of AS-30D hepatoma transplanted in sprague-dawley rats
มหาวิทยาลัยมหิดล
Darunee Buripakdi Lawson;Kaew Kangsadalampai
Porntip Thitapanich
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of hot water extract of Ganoderma lucidum (FR.) karst on nitrosated product of aminopyrene-nitrite model in ames test and on urethane in the somatic mutation and recombination test using Drosophila melanogaster
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Somsri Charoenkiatkul
Prapatsorn Pakdee
วิทยานิพนธ์/Thesis
Mutagenic and antimutagenic potential of monosodium glutamate production waste (BX liquid) treated with nitrite in the Ames test and the wing spot test using Drosophila melanogaster
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Visith Chavasit;Anadi Nitithamyong
Pranee Kiatsurayanont
วิทยานิพนธ์/Thesis
Protection by extract from mulberry herb tea strain Burirum 60 against somatic genotoxicity induced by urethane in drosophila
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Pongtorn Sungpuag
Rattanaporn Boonjarat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of some amino acids on urethane induced somatic mutation and recombination in Drosophila Melanogaster
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Somsri Charoenkiatkul
Salinee Rukkwamsuk
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antimutagenicity of raw and cooked Brassica oleracea vegetables using somatic mutation and recombination test
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Anadi Nitithamyong
Sawaros Kijja
วิทยานิพนธ์/Thesis
Mutagenicity of different juices of meat boiled with herbs treated with nitrite
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Chaniphun Butryee
Siriyakorn Onbunma
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antimutagenicity of schefflera leucantha viguier on urethane induced somatic mutation and recombination of drosophila melanogaster wing hair
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Somklat Kosulwat
Somtawil Loogluk
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antimutagenicity of products derived from lotus (Nelumbo nucifera Gaertn.) on urethane induced Somatic Mutation and Recombination in drosophila melanogaster
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Pongtorn Sungpuag
Sudharat Phoolphithayadhorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antimutagenicity of water extract from Thai indigenous vegetables using somatic mutation and recombination test
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Anadi Nitithamyong
Sutinee Saseelung
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antimutagenicity of Thai fruit and herbal wines on urethane induced somatic mutation and recombination in drosophila melanogaster
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Anadi Nitithamyong
Suwanna Khiewprain
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of ocimum sanctum leaf extract on micronucleus formation induced by chemical mutagens in peripheral reticulocyte of ICR mice
มหาวิทยาลัยมหิดล
Darunee Buripakdi Lawson;Kaew Kangsadalampai;Punya Temcharoen
Thanee Sukglin
วิทยานิพนธ์/Thesis
Clastogenic and anticlastogenic potentials of dietary seaweeds Porphyra Spp. and Gracilaria Spp. using erythrocyte micronucleus assay in the mouse and their nutritive value
มหาวิทยาลัยมหิดล
Chaniphun Butryee;Kaew Kangsadalampai;Pongtorn Sungpuag;Piengchai Kupradinum
Wiravan Kumvan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of pomegranate juice in modification of mutagenicity of nitrite treated aminopyrene and nitrite treated chicken extract using Ames
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk;Kaew Kangsadalampai
Kulthida Luang-on
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of Cha-Om, Chinese Bitter Gourd, Thai Bitter Gourd and Sweet Basil on the level of cytochrome P-450, the activities of aniline hydroxylase, aminopyrine demethylase, glutathione-S-transferase, UDP-glucuronyltransferase and the in vitro metabolic act
มหาวิทยาลัยมหิดล
Sompong Ong-ajyooth;Wannee R Kusamran;Kaew Kangsadalampai
Anchalee Tantivaterungdate
วิทยานิพนธ์/Thesis
Mutagenicity modification of oolong tea on nitrite treated filtrate of five-spice seasoned pork :|bstudies on precursor formed during cooking and on mutagenic product in acid solution using ames test
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Visith Chavasit;Anadi Nitithamyong
Linna Tongyonk
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of maillard reaction products (MRPs) on mutagenicity of nitrite-aminopyrene reaction product : studies on formation of mutagen and on final product
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Anadi Nitithamyong;Wannee Kusamran
Renu Chongmankongcheep
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of sprouts from some kinds of bean and rice seeds on the mutagenicity of the nitrosated beef extract in Ames test
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Somsri Charoenkiatkul
Chatchawin Petchlert
วิทยานิพนธ์/Thesis
Levels and risk assessment of potentially toxic polycyclic aromatic hydrocarbons in some Thai foods
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Songsak Srianujata;Wannee Rojanapo
Nitaya Promvanit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Influence of conventional processing on vitamins and protein digestibility of different Thai foods
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Kraisid Tontisirin;Oranong Kangsadalampai
Nutjira Imanothai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of home processing on fatty acid composition and vitamin A content of some Thai foods
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Kaisid Tontisirin
Sumnuan Sridetch
วิทยานิพนธ์/Thesis
Potentially toxic chemicals in conventional Thai seafoods : level of polycyclic aromatic hydrocarbons in raw seafoods and the effect of processing
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Songsak Srianujata;Wannee Rojanapo
Atchasai Siritantikorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Formation of N-nitrosopiperidine in sausages
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Kaew Kangsadalampai
Ownitee Penpain
วิทยานิพนธ์/Thesis
Mutagenic potential of Thai fermented soy bean products and their nitrosated products
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Wannee Rojanapo;Songsak Srianujata
Ratiya Charoensakdi
วิทยานิพนธ์/Thesis
Nutritional and toxicological aspects of some food colors : effects on in vitro protein and starch digestibilities and the mutagenic potential using ames test
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Oranong Kangsadalampai;Prapaisri P Sirichakwal
Supen Asawatreratanagun
วิทยานิพนธ์/Thesis
Direct mutagenic potential of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) treated with nitrite in simulated gastric condition : comparison between authentic PAHs and PAH-containing fraction derived from smoked and charcoal-broiled foods using Ames assay
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Anadi Nitithamyong;Wannee Kusamran
Kanocvan Manoonphol
วิทยานิพนธ์/Thesis
Nitrite scavenging activity of fibers derived from fruits and vegetables, and their antimutagen formation of aminopyrene and nitrite in simulated gastric condition using ames test
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Pongtorn Sungpuag;Wannee Kusamran
Prapasri Laohavechvanich
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antiformation of toxic compound by some antioxidants : mutagenicity of 1-aminopyrene treated with nitrite and occurrence of N-nitrosomorpholine
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Emorn Wasantwisut;Wannee Kusamran
Sunisa Daengniam
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of a food preservative nitrite on mutagenicity of Thai medicinal plants using the Ames test
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Wannee Rojanapo;Songsak Srianujata
Chaniphun Ieamworapong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Inhibitory effects of medicinal plants with and without nitrite on in vitro digestion of bovine serum albumin
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Oranong Kangsadalampai;Ratana Pakpeankitvatana
Sudaratana Hualmukda
วิทยานิพนธ์/Thesis
Trypsin inhibiting effect and possible formation of nitroso compound of conventional Thai mushrooms
มหาวิทยาลัยมหิดล
Preecha Klingesorn;Kaew Kangsadalampai
Naranin Markman
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antioxidant, antimutagenic and antigenotoxic effects of the acetone and methanol extracts from some legumes
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Linna Tongyonk;Kaew Kangsadalampai
Kalyarat Kruawan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of hom nil rice and black glutionus rice extracts on mutagenicity of nitrite-treated aminopyrene and nitrite-treated chicken extract using ames test
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna tongyonk;Kaew Kangsadalampai
Kamala Sadabpod
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of some vegetable extracts on mutagenicity of nitrite treated standard mutagen and beef extract using ames test
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk;Kaew Kangsadalampai
Nisita Komsakorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antimutagenic activity of Hom Nil rice and Black Glutinous rice in somatic mutation and recombination test
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk;Kaew Kangsadalampai
Nuttanun Vipassanatham
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of some herbal drinks on the mutagenicity of nitrite treated menstrual regulatory and haematinic traditional preparations using Ames test
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk;Kaew Kangsadalampai
Atcharaporn Limprasertkul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of some mushroom extracts on urethane induced somatic mutation and recombination in Drosophila melanogaster / Umaporn Suweeraporn
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk;Kaew Kangsadalampai
Umaporn Suweeraporn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Mutagenic modification effect of some edible mushrooms on nitrite treated beef concentrate using Ames test
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk;Kaew Kangsadalampai
Wanwisa Sabaichai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 13
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,308
รวม 2,321 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 215,756 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 827 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 691 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 231 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 25 ครั้ง
มหาวิทยาลัยการกีฬาแห่งชาติ = 19 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 10 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 6 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 5 ครั้ง
รวม 217,570 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.104