แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Effect of cassava starch on physical properties of natural rubber blends
ผลของแป้งมันสำปะหลังต่อสมบัติกายภาพของยางธรรมชาติผสม

LCSH: Cassava
LCSH: Tapioca starch
LCSH: Rubber
Abstract: Natural rubber blends were prepared by mixing natural rubber latex with 18% W/V cassava starch paste, before dividing the mixture into two pasts for the rubber/starch mix sheet production and rubber/starch mix de-foamed sheet production. This is to study the effect of cassava starch content on physical properties of natural rubber blends. In the rubber/starch mix sheet production, the mixture was stirred at 1.3 revolution per second before pouring into a stainless steel tray and dried at 60 degree celsius in a vented air oven. Similarly, in the rubber/starch mix de-foamed sheet production, the mixture was stirred with sodium bicarbonate added then placed in a plastic box. It was heated and dried, using a microwave oven set at medium-high level for 3,000 seconds, foam was formed at the same time. The mass was de-foamed and homogenized using a two-roll mill. It was found that cassava starch affects the physical properties for both processes. In the rubber/starch mix sheet production, plasticity retention index, Mooney viscosity, optimum cure time, density, hardness and %elongation at break increase with the increase of cassava starch content while both tensile and tear strengths decrease. In the rubber/starch mix de-foamed sheet production, optimum cure time, density before and after vulcanization and compression deflection increase with the increasing of cassava starch content whereas density before compounding decreases. However, %elongation at break and tensile strength exhibit high values at starch contents between 20-30% indicating it being a reinforcing filler.
Abstract: ยางธรรมชาติผสมเตรียมขึ้นจากน้ำยางธรรมชาติผสมกับแป้งเปียกมันสำปะหลังซึ่งเข้มข้นร้อยละ 18 น้ำหนักต่อปริมาตรร ก่อนนำไปแยกเป็น 2 ส่วนเพื่อใช้ในกระบวนการผลิตเป็นแผ่นยางผสมแป้งอบแห้งและกระบวนการผลิตแบบผ่านการเกิดโฟม ทั้งนี้เพื่อศึกษาผลของปริมาณแป้งมันสำปะหลังต่อสมบัติกายภาพของยางธรรมชาติผสม สำหรับกระบวนการผลิตแผ่นยางผึ่งแห้งจะกวนของผสมด้วยความเร็ว 1.3 รอบต่อวินาที ก่อนจะเทลงในถาดเหล็กปลอดสนิมแล้วนำไปอบแห้งในเตาอบที่ 60 องศาเซลเซียส ในลักษณะเดียวกันกระบวนการผลิตแผ่นยางผสมแป้งแบบผ่านการเกิดโฟมนั้นจะกวนของผสมโดยเติมโซเดียมไบคาร์บอเนตแล้วเทลงในกล่องพลาสติก นำไปให้ความร้อนและอบแห้งในเตาไมโครเวฟที่ระดับความร้อนกลาง-สูงเป็นเวลา 3000 วินาที จะเกิดโฟมขึ้นในเวลาเดียวกัน เสร็จแล้วนำไปบดไล่โฟมและผสมให้เป็นเนื้อเดียวกันในเครื่องบดแบบสองลูกกลิ้ง ผลการศึกษาแสดงว่าปริมาณแป้งมันสำปะหลังมีผลต่อสมบัติภายภาพของยางที่ได้จากทั้ง 2 กระบวนการโดยกระบวนการผลิตแผ่นยางผสมแป้งอบแห้ง ดัชนีความอ่อนตัว ความหนืดมูนี เวลาที่ยางคงรูป ความหนาแน่น ความแข็งและความยืดเมื่อขาดมีค่าสูงขึ้นตามปริมาณแป้งมันสำปะหลังที่เพิ่มขึ้น ขณะที่ความทนแรงดึงและความทนแรงฉีกลดลง ส่วนกระบวนการผลิตแผ่นยางผสมแป้งแบบผ่านการเกิดโฟมพบว่า เมื่อปริมาณแป้งมันสำปะหลังเพิ่มขึ้น เวลาที่ยางคงรูป ความหนาแน่นก่อนและหลังการคงรูป และความทนแรงกดเพิ่มขึ้น แต่ความหนาแน่นก่อนบดผสมลดลง ส่วนความยืดเมื่อขาดและความแรงดึงแสดงค่าสูงในช่วงปริมาณแป้งร้อยละ 20-30 แสดงการเป็นสารเสริมแรง
Chulalongkorn University
Address: กรุงเทพมหานคร (Bangkok)
Email: cuir@car.chula.ac.th
Role: advisor
Created: 2000
Issued: 2008-01-17
Modified: 2008-01-17
วิทยานิพนธ์/Thesis
ISBN: 9741305737
eng
DegreeName: Master of Science
©copyrights Chulalongkorn University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 weeradej.pdf 646.4 KB86 2020-07-21 10:04:14
ใช้เวลา
0.017096 วินาที

Weeradej Silpsamrith
Title Contributor Type
Effect of cassava starch on physical properties of natural rubber blends
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Weeradej Silpsamrith
Pienpak Tasakorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Pienpak Tasakorn
Title Creator Type and Date Create
Composite material from natural rubber and sticky rice flour
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Pienpak Tasakorn
Supanee Chantippimarn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Degradation of natural rubber by oxidation
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Pienpak Tasakorn
Susawee Ondam
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of cassava starch on physical properties of natural rubber blends
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Pienpak Tasakorn
Weeradej Silpsamrith
วิทยานิพนธ์/Thesis
Foaming process of high-density polyethylene and natural rubber blends
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Suda Kiatkamjornwong;Pienpak Tasakorn
Suratchana Thinakorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Innovative process for free-vulcnized rubber latex production
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Pattarapan Prasassarakich;Pienpak Tasakorn
Kumjorndej Kitmancharoenkul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Photo-degradation of natural rubber films for natural gas application
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Pienpak Tasakorn
Wannipha Amatyakul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Surface modification of natural rubber by graft copolymerization of hydrophilic monomers to improve blood compatibility
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Pienpak Tasakorn;Vipavee P. Hoven
Kamolmart Chombanpaew
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation of conductive natural rubber using polypyrrole
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Pienpak Tasakorn
Porntip Tasakorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of mixing conditions on money viscosity of deproteinized natural rubber
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Pienpak Tasakorn;Jariya Boonjawat
วรรณงาม วีระผาสุก
วิทยานิพนธ์/Thesis
Production of single cell protein from cassava by mixed culture of Endomycopsis fibuligera and Candida utills
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Pienpak Tasakorn;Sumaeth Chavadej
Le Hoang Trien
วิทยานิพนธ์/Thesis
Large scale production of deproteinized rubber
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Pienpak Tasakorn;Jariya Boonjawat
Pongsatorn Koosakul
วิทยานิพนธ์/Thesis
The design and stdy of a vertical film evaporator
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Pienpak Tasakorn
Sodsri Chaijareonswad
วิทยานิพนธ์/Thesis
Influences of surfactants on copper carbamate stain formation
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Pienpak Tasakorn
Nimonrat Surinrat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Cassava starch-natural rubber blends as shock absorbing foam / Piyawan Surunchanajirasakul
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Suda Kiatkhamjornwong;Pienpak Tasakorn
Piyawan Surunchanajirasakul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 19
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 3,593
รวม 3,612 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 215,811 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 306 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 241 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 97 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 73 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 31 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 11 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 7 ครั้ง
รวม 216,577 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.46